­ #Welzijnsweetje scheren - KNHS

#Welzijnsweetje scheren

Geplaatst op 04 november 2020

Als de dagen korter worden en de temperatuur daalt, beginnen paarden hun wintervacht aan te maken. Het ene paard ontwikkelt een dikkere vacht dan het andere. Vooral voor ruiters die actief zijn in de sport kan het moeilijk zijn om een dikke wintervacht in combinatie met trainingen te managen. Vaak kiezen ze er dan voor om hun paard te scheren. Voordat jij je paard gaat scheren hebben we nog wat handige tips voor je.


Benodigdheden


Als je van plan bent je paard te scheren is het verstandig om iemand met ervaring te zoeken om je te helpen. Neem ruim de tijd en zorg ervoor dat je scheerapparaat goed werkt. Controleer je scheerapparaat op de volgende punten:

 • Messen. Deze moeten geslepen zijn, zodat je niet na een tijdje met een half geschoren paard en een bot mes komt te staan.
 • Kabel. Zorg ervoor dat je scheerapparaat een lange, sterke stroomkabel heeft. Als de kabel te kort is kun je eventueel een verlengsnoer regelen, zodat je toch overal bij kan. Of een draadloos apparaat, dan zit je helemaal goed!
 • Geluid. Laat je paard eerst wennen aan het geluid van het scheerapparaat voordat je begint met scheren. Zeker als je paard nooit eerder is geschoren is het belangrijk je paard ook aan het gevoel te laten wennen.


Wat moet je scheren, en hoe?

Scheer tegen de haargroeirichting in. Sommige plaatsen zijn moeilijk te bereiken met het apparaat. Trek de huidplooien in de ellebogen en borst even glad om toch alle haren mee te kunnen pakken.

Je kunt er ook voor kiezen om je paard gedeeltelijk ongeschoren te laten. Scheer bijvoorbeeld alleen de plekken waar je paard veel zweet of laat een deken van wintervacht over. Op deze manier voorkom je ook schuurplekken.

Wanneer je paard veel buiten staat, kun je hem/haar beter niet helemaal scheren. Ongeschoren paarden dienen wel altijd goed droog gestapt te worden, of een zweetdeken te dragen om het zweet te absorberen. Vergeet daarna niet om de zweetdeken op tijd weer af te doen, want hoewel het vocht door de deken heen trekt, koelt het na een tijdje af waardoor je paard er klam en koud van wordt. 

Er zijn paarden die meer energie gaan verbruiken wanneer ze geschoren zijn. Dit doen ze om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook als er een deken op je paard ligt, blijven zijn benen en hoofd onbedekt en zal hij energie steken in het zich warm houden. Houd daarom het lichaam van je paard goed in de gaten en pas eventueel de voeding aan. Wanneer je onbeperkt ruwvoer verstrekt en je paard kan blijven eten zorgt hij er automatisch voor dat het kacheltje kan blijven branden.

 

Categorie: woensdagwelzijnsweetje, welzijn, scheren, wintervacht, winter

Ander Nieuws

 • Ontrafeling van het mysterie paard
  Ontrafeling van het mysterie paard
 • De vier basisbehoeften van een sportpaard
  De vier basisbehoeften van een sportpaard
 • Roelofsen Horse Trucks Winter Classics bijna van start!
  Roelofsen Horse Trucks Winter Classics bijna van start!