­ Winnaars op herhaling in KNHS Topsport Jeugdcompetitie - KNHS

Winnaars op herhaling in KNHS Topsport Jeugdcompetitie

Geplaatst op 23 februari 2020 in Springen

In de vierde wedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020 gingen drie winnaars van Exloo op herhaling. Yfke Priem was met Esprit de Pomme wederom de beste bij de Children, Gerrit Veenstra mocht als eerste opstellen bij de junioren en Koen Westendorp pakte zijn twee overwinning op rij bij de Young Riders. Stijlruiter Logan Fiechter boekte de overwinning bij de ponycombinaties in de klasse ZZ.

“Het ging heel goed”, vertelt Yfke Priem, de winnares van de Children-rubriek. “Met mijn eerste paard Whipped Cream ging het wat minder, maar Esprit de Pomme was weer heel scherp en foutloos. Als ze in de barrage zit, dan weet ze direct dat het barrage is en komt ze gewoon in de barrage-modus. Ik moet haar natuurlijk wel begeleiden en de juiste hulpen geven, maar ze weet precies wat ze moet doen.”
De 12-jarige VWO-1 leerlinge is bezig aan haar eerste seizoen bij de Children. “Ik kreeg Esprit de Pomme vorig jaar augustus te rijden nadat ze met Wesley de Boer aan het EK had meegedaan. Ze is nu elf jaar oud en had met Lennard de Boer ook als ervaring opgedaan bij de jonge paarden.”
Bondscoach Edwin Hoogenraat was tevreden over haar prestatie. “Hij vond het gewoon goed”, vertelt Yfke, die KNHS Talentenplan trainingen volgt bij Hoogenraat. “Daarnaast krijg ik les van Hester Klompmaker en Kevin Beerse.”
Thijmen Vos deed het in zijn thuiswedstijd in Wierden goed met de tweede plaats met de Holsteiner Calgary. Het lid van het gouden EK-team van vorig jaar was in de barrage 0.43 seconden langzamer dan Priem. Vos was de vorige wedstrijd in Exloo derde. De sterk rijdende Noelle Klokman pakte een mooie derde plaats met Fresco Forte. De winnaars van de openingswedstrijd van de competitie – Mel van der Kamp en Pandora – eindigden na een foutloze barrage op de vierde plaats.

Weer Gerrit Veenstra
Met 19 combinaties was de juniorenrubriek in Manege Vossenbos goed bezet. Zes plaatsten zich voor de barrage. Wederom was Gerrit Veenstra de beste. Na Exloo reed de Friese junior zijn in België gefokte Loridon van T&L in de barrage zonder fouten naar de snelste tijd. Lars Wigger en Foline – winnaars in de tweede wedstrijd in Vragender – kwam het dichtst in de buurt van Veenstra. Met zijn Carambole-nakomeling was de ruiter uit Beuningen slechts 0.30 seconden langzamer. Ilse Tolboom was de derde foutloze in de barrage, goed voor de derde plaats.

Logan Fiechter
De ZZ-pony-rubriek kende geen barrage. Met een springfout in het basisparcours ging de overwinning naar Logan Fiechter met Fun Vicky T. Joyce Wolters was uit het zuiden van Limburg gekomen en reed haar internationaal ervaren Karl van Orchid’s naar de tweede plaats. Zijn broer Knud van Orchid’s eindigde met Anne Feenstra als derde.

Koen Westendorp
“Marinus Vos had een mooi parcours gebouwd”, vertelt Koen Wesendorp, de winnaar van de 1.40m Young Riders rubriek. “Vorige keer in Exloo leek het me wat hoger. Mijn paard Helsinki is van mijn werkgever Eric Wiefferink en is een heel scherp paard dat eigenlijk altijd wel foutloos wil springen. Hij liep in Wierden pas zijn vierde 1.40m. Het is een paard dat altijd zijn best voor me wil doen.”
Westendorp (20) rijdt dit seizoen voor het eerst bij de Young Riders. “Omdat de wedstrijden van Exloo en Wierden in de buurt zijn en het mooie parcoursen zijn heb ik me ingeschreven. Ik heb nog geen plan over het verdere seizoen bij de Young Riders. De finale in Den Bosch wil ik wel rijden, maar verder zie ik het wel. Ik heb er nog geen contact over gehad met onze bondscoach Luc Steeghs. Helsinki is met zijn acht jaar nog jong, dus we zien wel.”
Net als in Exloo moest Elike Morsink in Wierden Westendorp voor zich dulden. De amazone is met haar snelle merrie Dakina II zeker één van de kandidaten voor eindoverwinning van de KNHS Jeugd Topsportcompetitie na haar overwinning in de eerste wedstrijd en twee tweede plaatsen. Haar zus Claudia was de derde barragekandidate en reed Cekina Z naar het derde geld.

Pony’s, ZZ/D
1. Logan Fiechter (Merksplas), Fun Vicky T (v.For Next Generation), 4, 71,75 sec
2. Joyce Wolters (Montfort), Karl van Orchid's (v.Kanshebber), 8, 65,70 sec
3. Anne Feenstra (Oranjewoud), Knud van Orchid's (v.Kanshebber), 8, 67,17 sec

Children, 1.20m
1. Yfke Priem (Franeker), Esprit de Pomme (v.Berlin), 0 - 0, 39,33 sec
2. Thijmen Vos (Wierden), Calgary 56 (v.Carinjo), 0 - 0, 39,76 sec
3. Noelle Klokman (Barchem), Fresco Forte (v.Corland), 0 - 0, 41,94 sec

Junioren, 1.35m
1. Gerrit Veenstra (Drachtstercompagnie), Loridon van T&L (v.Horion de Libersart), 0 - 0, 34,51 sec
2. Lars Wigger (Beuningen), Foline (v.Carambole), 0 - 0, 34,81 sec
3. Ilse Tolboom (Bunschoten), Gartbreaker (v.Heartbreaker), 0 - 0, 37,67 sec

Young Riders, 1.40m
1. Koen Westendorp (Wierden), Helsinki (v.Zirocco Blue), 0 - 0, 35,06 sec
2. Elike Morsink (De Lutte), Dakina II (v.Indoctro), 0 - 4, 35,26 sec
3. Claudia Morsink (De Lutte), Cekina Z (v.Carthino Z), 0 – 8, 38.78 sec

Doel
De KNHS Topsport Jeugdcompetitie heeft als belangrijkste doel de promotie, ontwikkeling en doorstroming in de springsport bij de Young Riders, Junioren, Children en Pony’s. De competitiewedstrijden worden verreden op mooie, representatieve accommodaties en zullen een goede voorbereiding zijn op deelname aan internationale wedstrijden. Naarmate de competitie vordert, zullen de parcoursen zwaarder worden. De KNHS bondscoaches en parcoursbouwers van betreffende evenementen, zullen hier in overleg invulling aan geven.

Kalender
Onderstaand de kalender van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020
Zaterdag 7 maart 2020, Kronenberg

FINALE
Zaterdag/zondag 14-15 maart 2020 ’s-Hertogenbosch The Dutch Masters-Indoor Brabant Horse Show (14 maart YR/Jun, 15 maart Po/CH)

Kijk hier voor alle bepalingen van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020

De KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020 is sponsored by Morssinkhof-Rymoplast & Sjef Janssen Beheer BV

Foto: Koen Westendorp en Helsinki (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
  • Bart van der Maat overklast Hees in Grote Prijs van de Peelbergen
    Bart van der Maat overklast Hees in Grote Prijs van de Peelbergen
  • Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken
    Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken