­ 50 verenigingen nemen deel aan online spreekuur coronamaatregelen - KNHS

50 verenigingen nemen deel aan online spreekuur coronamaatregelen

Geplaatst op 12 november 2021

De nieuwe overheidsmaatregel waardoor iedereen vanaf 18 jaar bij het betreden van een binnensportaccommodatie een geldig coronatoegangsbewijs moet kunnen laten zien zorgt voor vragen bij verenigingen en wedstrijdorganisaties. Daarom organiseerde de KNHS afgelopen maandagavond 8 november een online spreekuur voor verenigingen en wedstrijdorganisaties. Doel van dit spreekuur was het beantwoorden van vragen en het delen van ervaringen en tips. Er namen in totaal 50 verenigingen deel. Vanavond (vrijdag 12 november) is er weer een persconferentie waar waarschijnlijk nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Wij communiceren hier zo snel mogelijk over via onze website.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Onderstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Vanavond, vrijdag 12 november is er een nieuwe coronapersconferentie van de overheid. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.

Er werden tijdens het online spreekuur op 8 november vragen gesteld over de toepasbaarheid en interpretatie van de nieuwe maatregel die veelal door de KNHS konden worden beantwoord. Belangrijkste conclusie is dat het verstandig is om altijd bij de gemeente na te vragen of een binnenaccommodatie als sportaccommodatie is aangemeld en om samen met de gemeente afspraken te maken over de toepasbaarheid van de maatregel. Daarnaast werden er ervaringen en tips gedeeld vanuit de praktijkervaring van de aanwezige verenigingen en wedstrijdorganisatoren:

 • Kijk welke individuele afspraken je bij jouw gemeente kunt maken over jouw accommodatie, wedstrijd of vereniging.
 • Gebruik polsbandjes of stempels bij gescande personen, ze hoeven dan die dag niet meer gecontroleerd te worden.
 • Wees vriendelijk, maar duidelijk.
 • Houd, indien je leden daarmee akkoord gaan, een lijst bij van personen met een coronatoegangsbewijs op basis van een vaccinatie of het hersteld zijn van corona. Op deze manier hoef je je leden niet elke dag te controleren als ze gebruik maken van de binnenrijhal.
 • Laat de instructeur de controle doen op de coronatoegangsbewijzen bij lessen in de binnenrijhal.

Onderstaand een overzicht van de veel gestelde vragen:

 1. Wat wordt er verstaan onder georganiseerde sportbeoefening?
  Onder georganiseerde sport wordt sporten op een sportaccommodatie verstaan. Een sportaccommodatie is een plek waar sport wordt beoefend. Een gemeente kan dit bepalen. Bij twijfel neem contact op met jouw gemeente. Alleen voor binnensportaccommodaties is een coronatoegangsbewijs nodig vanaf 18 jaar. Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca. 

 2. Hoe kom ik aan een coronatoegangsbewijs?
  Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.
 1. Ik heb geen coronatoegangsbewijs, mag ik dan deelnemen aan wedstrijden?
  Nee, zonder toegangsbewijs kun je niet deelnemen aan wedstrijden als je 18 jaar of ouder bent.

 2. Ik ben ruiter en heb geen coronatoegangsbewijs en wil mijn wedstrijdinschrijving annuleren, kan dat?
  Ja, dat kan. De wedstrijdorganisatie bepaalt of hier kosten voor in rekening worden gebracht.

 3. Kunnen wedstrijden gratis geannuleerd worden indien er veel afmeldingen zijn vanwege de nieuwe coronamaatregel?
  Ja, wedstrijden kunnen bij te weinig deelname gratis geannuleerd worden.

 4. Hoe kan ik als wedstrijdorganisatie of sportaccommodatie een check doen op coronatoegangsbewijzen?
  Om het coronabewijs van bezoekers en leden te kunnen scannen, is de CoronaCheck Scanner-app nodig. De CoronaCheck Scanner-app kun je gratis downloaden in de Apple App Store (iPhone) of op Google Play Store (Android).

  De check op het coronatoegangsbewijs kan door het coronatoegangsbewijs te scannen en het ID-bewijs van de persoon te vergelijken met de gegevens van de scan. Deze gegevens bestaan altijd uit 3 van onderstaande 4 punten:
 • De eerste letter van de voornaam; en/of
 • De eerste letter van de achternaam; en/of
 • De geboortedag; en/of
 • De geboortemaand.

  Hoe je als wedstrijdorganisatie, sportaccommodatie of vereniging de controle organiseert staat vrij, je mag daar zelf invulling aan geven. Wellicht komt hiervoor ondersteuning vanuit de gemeenten, houdt dit dus in de gaten of vraag ernaar bij jouw gemeente.
 1. Wat moet ik doen als een deelnemer zonder coronatoegangsbewijs toch wil deelnemen aan een wedstrijd?
  Zonder coronatoegangsbewijs mag er vanaf 6 november niet worden deelgenomen aan wedstrijden door personen vanaf 18 jaar. We gaan er vanuit dat iedereen zich aan deze overheidsregels houdt, hoe vervelend ook en we hopen dat iedereen zich beseft dat wedstrijden georganiseerd worden door vrijwilligers die voor de deelnemende ruiters hun uiterste best doen om een mooie wedstrijd te organiseren. We willen sporters en bezoekers oproepen om zelf je verantwoordelijkheid te nemen en alle vrijwilligers die de controles uitvoeren het niet moeilijk te maken. Zij voeren uit wat de overheid ons oplegt. 

 2. Valt een paardenhouderij of pensionstal ook onder een sportlocatie?
  Onder sportlocatie wordt een locatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of jouw locatie een sportlocatie is. Twijfel je of jouw locatie als sportlocatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met je gemeente om dit te bespreken. Het coronatoegangsbewijs geldt niet voor personeel.
 1. Mag er een maximaal aantal personen in de binnensportaccommodatie aanwezig zijn?
  Nee, er is geen maximum gesteld aan het aantal personen op een binnenaccommodatie indien gebruik wordt gemaakt van het coronatoegangsbewijs.
 1. Moeten functioneel aanwezige personen zoals instructeurs, officials en vrijwilligers een coronatoegangsbewijs hebben?
  Nee, voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.
 1. Wie vallen er onder een vrijwilliger?
  Dat hangt af van de situatie. Vrijwilligers zijn personen die functioneel aanwezig moeten zijn op de binnenaccommodatie of tijdens de wedstrijd zoals parcoursbouwers, ringmeesters, schrijvers, officials, etc. Bij twijfel, neem contact op met je gemeente.
 1. Is het verplicht om 1,5 meter afstand te houden?
  Op binnensportaccommodaties geldt het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar. Het is dan niet nodig om onderling 1,5 meter afstand te houden. Het kan voorkomen dat een jurylid en een schrijver dicht naast elkaar zitten in een juryhokje. Het advies is daarom om altijd van te voren even af te stemmen of de betreffende personen daar moeite mee hebben.
 1. Wie is verantwoordelijk voor de controle op het coronatoegangsbewijs?
  Er is geen standaard antwoord op deze vraag. Indien het niet duidelijk is, zorg dan dat je in overleg treedt met de beheerder/eigenaar van de binnensportaccommodatie en duidelijke afspraken maakt. Vaak wordt de controle door de accommodatiehouder (of functioneel aanwezigen/personeel, zoals bijvoorbeeld een instructeur) of vereniging gedaan. Bij twijfel, neem contact op met je gemeente en maak duidelijke afspraken.
  Sportkoepel NOC*NSF heeft een protocol verantwoord sporten gepubliceerd. Hier staat ook een link naar overige veel gestelde vragen.

Lobby voor een coronatoegangsvrije paardensport
De KNHS blijft in samenwerking met de partijen uit de sectorraad paarden en NOC*NSF onverminderd lobby voeren voor de sport en paardensport. Hierbij voeren we samen met de FNRS en LTO en andere partijen uit de sectorraad we op diverse vlakken gesprekken met de overheid om uitzonderingsregels te maken voor de paardensport daar waar dat nodig is zoals het waarborgen van het welzijn van de paarden.

 

Ander Nieuws

 • Kaartverkoop 74ste CHIO Rotterdam van start
  Kaartverkoop 74ste CHIO Rotterdam van start
 • Oefenspringen in de kerstvakantie
  Oefenspringen in de kerstvakantie
 • Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022
  Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022