Geplaatst op 05 maart 2021
Prof. dr. Marianne Sloet heeft op verzoek van de KNHS een advies/protocol opgesteld voor paarden die uit Valencia, de Sunshine Tour of elders op weg zijn of gaan naar Nederland. Het reizen met mogelijk besmette paarden is in principe sterk af te raden, maar het is voor veel ruiters ook belangrijk de paarden weer zo snel mogelijk thuis in Nederland te krijgen. Gezien het feit dat het niet of heel moeilijk is om betrouwbare overnachtingsadressen te vinden, kunnen de verplichte reis- en rusttijden helaas vaak niet gevolgd worden.
Dit betekent dat er vandaag en de komende dagen vrachtwagens met mogelijk besmette paarden in Nederland zullen arriveren die eigenlijk veel te lang gereisd hebben. Dit kan niet alleen verergering van de mogelijk rhinopenumonie-infectie (EHV1) tot gevolg hebben, maar kan ook andere ‘reisziekten’ een kans geven. Denk daarbij aan ‘shipping fever’ (een ernstige longontsteking als gevolg van te lang met het hoofd omhoog moeten staan waardoor de luchtpijp zich minder goed kan reinigen), ernstige diarree (door het ‘in de war raken’ van de darmbacteriën), hoefbevangenheid (door het langdurig moeten staan) en spierbevangenheid (door gebrek aan beweging bij paarden die normaliter meerdere malen daags beweging krijgen).
Onderstaand protocol is door de KNHS ook naar alle betreffende ruiters gestuurd.
Preventieve maatregelen onderweg
De volgende maatregelen kunnen genomen worden voor onderweg:
Preventieve maatregelen bij thuiskomst
De volgende maatregelen zijn van belang bij thuiskomst in Nederland:
Tot slot
Iedereen zal na alle perikelen van de afgelopen dagen/weken erg moe zijn. Probeer andere ervaren verzorgers in te schakelen als dat mogelijk is. Oververmoeidheid leidt tot fouten in het isolatieprotocol. Bij vragen, aarzel niet om je dierenarts te raadplegen. Hij of zij kan altijd overleggen met de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht over zieke paarden of met de GD in Deventer over testen.