­ Column Gerard Arkema (4): ‘We zijn eindelijk los!’ - KNHS

Column Gerard Arkema (4): ‘We zijn eindelijk los!’

Geplaatst op 29 juli 2021

In mijn vorige column ben ik dieper ingegaan op de verschillende pilots voor nieuwe wedstrijdvormen. Deze lopen de komende periode in het kader van het omvangrijke programma ‘Vernieuwing Wedstrijdsport’. Wat betreft de pilot voor de Flex wedstrijden, bestemd voor de discipline springen, hebben we de primeur van de eerste Flex wedstrijden inmiddels gehad. Door het tot heden bescheiden aantal verreden wedstrijden kunnen we er momenteel inhoudelijk nog niet veel over zeggen, maar het heugelijke nieuws is natuurlijk dat we eindelijk los zijn met de wedstrijden en dus ook een pilot als deze hebben kunnen opstarten!

In totaal hebben we dertien wedstrijdorganisaties aangeschreven voor deelname aan de genoemde pilot en ik kan nu al melden dat de organisaties in Exloo, Dalerveen, Tolbert, Haaksbergen, Middenmeer, Oudkarspel, Wierden en Vragender Flex wedstrijden op het programma hebben staan. Zo organiseert Dalerveen deze iedere week, Exloo twee keer in de maand en Tolbert één keer in de maand. Het echte losgaan van al deze wedstrijden zal in augustus zijn en op basis van de komende aantallen en opgedane ervaringen zullen we in staat zijn om te zien hoe deze nieuwe wedstrijdvorm aanslaat en in de praktijk verloopt. Voor ons net zo goed spannend, want we doen het allemaal voor de leden, zodat het wedstrijdaanbod nog beter gaat aansluiten op de behoeften die leven onder ruiters en menners.

Evaluatie dressuurproeven 

Nog zo’n mooi project binnen het programma ‘Vernieuwing Wedstrijdsport’ betreft de evaluatie van de huidige dressuurproeven in de klasse B tot en met ZZ-Zwaar. Recent is hiervoor een enquête uitgegaan en dat heeft een prachtige respons opgeleverd van juryleden en ruiters, zodat we een representatief beeld krijgen. De afdeling Wedstrijdsport is momenteel de resultaten aan het verwerken en daar zal een advies uitrollen dat in september richting het dressuurforum gaat.

Enquête F-proeven

Hetzelfde traject willen we doorlopen met de F-proeven, waar ook een enquête voor is uitgegaan. FNRS-manegehouder Renee Bottelier is hierbij de projectleider en zij gaat dit met een uitgebreide werkgroep doen. Daar vallen veelal instructeurs van FNRS-maneges onder, een paar organisatoren van KNHS-wedstrijden en ook enkele juryleden. De vraag die centraal staat: hoe laten we de doorlopende leerlijn van het paardrijden in de F-proeven logischer aansluiten op de dressuurproeven uit de wedstrijdsport? Momenteel zien we dat sommige F-proeven zelfs lastiger zijn dan een B- of L-proef en dat is dus niet geheel logisch. Ook hier komt een advies uit en beide adviezen bepalen het vervolgtraject. 

In mijn komende column kan ik hier vast meer over vertellen. Zo ook over de nieuwe kalenderprocedure voor de categorie 1 wedstrijden in de dressuur, waar onder andere de Zware Tour onder valt. Wordt dus vervolgd.

 

De vorige column van Gerard lees je hier

Gerard Arkema (1960) is al vele jaren breed actief binnen de paardensport, onder meer als ruiter, bestuurder, jurylid en instructeur. Op zijn thuisbasis in het Groningse Marum runnen vrouw en dochter Dressuurstal De Haarhof. Sinds 2021 is Gerard manager wedstrijdsport bij de KNHS. Voorheen was hij in diverse managementfuncties werkzaam bij de RDW.

 

Ander Nieuws

  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson
  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!
    Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!