­ Column Gerard Arkema: kijken naar wat wel kan - KNHS

Column Gerard Arkema: kijken naar wat wel kan

Geplaatst op 03 maart 2021

“Ik kan niet wachten tot we weer los kunnen met de wedstrijdsport. Dat zeg ik zowel als kersverse manager wedstrijdsport, als official, organisator van wedstrijden, als vader van een dochter die fanatiek dressuur rijdt. Het is zo leuk om te organiseren, te jureren en op pad te gaan. Ik mis het. En dat geeft me nog meer drive om na te gaan wat we nog meer kunnen doen binnen de geldende maatregelen voor de wedstrijdsport. Wat kunnen we online uitbreiden en kunnen we meer doen voor de jeugd en jongvolwassenen onder de 27 jaar?

Grilligheid speelt parten
Er ligt geen draaiboek op het bureau in mijn Groningse thuiskantoor waarin precies staat wanneer we weer los kunnen. De maatregelen zijn daarvoor te grillig. Kijk maar eens terug. Op 14 december zouden meetmomenten weer kunnen totdat die avond Rutte weer kwam met verscherpingen.  Bovendien hebben we nu ook nog met een uitbraak van het rhinopneumonie virus op een internationaal concours in Valencia te maken. Dat geeft aan  hoe snel een situatie kan veranderen en hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. We varen op zicht en dat betekent dat we werken aan, kijken naar en bedenken wat er wél kan.

Online menproeven
Online doet de KNHS al veel en dat breiden we verder uit. Maandag 8 februari gingen we bijvoorbeeld van start met de pilot Online Menproeven Beoordelen. Menners kunnen dan een opgenomen proef insturen en laten beoordelen via paardrijden.nl.

Verbeteringen voor dressuurruiters
Dressuurruiters konden al in elk geval tot M2-niveau proeven online laten beoordelen voor winstpunten. Sinds, 1 maart, komen ook ingestuurde proeven in de klasse Z1 /tm ZZ-Licht in aanmerkingen voor winstpunten. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van veel dressuurruiters. Net als de wens om het platform paardrijden.nl te verfijnen. Daarin is inmiddels veel verbeterd en dat heeft voordelen voor de deelnemers, juryleden en organisatie. Voor alle partijen is het eenvoudiger. Dat vind ik mooi.

Spelregels promoveren
Vanwege het overheidsverbod op wedstrijden tellen op dit moment alle online behaalde winstpunten en kan op basis daarvan ook promotie plaatsvinden. Als we straks weer wedstrijden kunnen rijden, en die tijd komt er zeker, kunnen online maximaal 5 punten behaald worden die mee tellen voor promotie en wordt online deelname alleen nog opengesteld voor de klassen B en L-dressuur.

Manege- en verenigingsactiviteiten in alle disciplines
‘En de springruiters dan?’ vraag je je misschien af. Die hebben het ook moeilijk. Rob Ehrens sprak daar ook al over tijdens NOS-sport. De KNHS en het springforum zien nog geen veilige mogelijkheid om een springconcours online te organiseren.  Een regiovoorzitter vertelde mij dat er oefen springparcoursen worden opgezet in sommige rijbanen. Springruiters kunnen op die manier een parcours springen. Top idee! Zo lang het maar onderling en lokaal plaats vindt en  iedereen zich houdt aan de geldende maatregelen kan er op deze manier toch nog getraind worden. Daarnaast kunnen er vanaf 3 maart buiten onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten georganiseerd worden voor ruiters t/m 26 jaar zoals onderling proeven rijden of parcoursen springen. De KNHS kent tijdelijk winstpunten toe aan deze onderlinge activiteiten.  

Meer in de denktank
Zolang we genoodzaakt zijn om evenementen online te organiseren, gaan we daarmee door. En er komt meer uit de denktank. Zo zijn we deze week ook gestart  aan  een online challenge op social media. Natuurlijk blijven we strijden voor meer ruimte en mogelijkheden.  Zo hebben we samen met de Sectorraad Paarden, waar de KNHS onderdeel van uitmaakt, in een brief aan minister Grapperhaus gevraagd de maatregelen die gelden voor het gebruik van een binnenrijhal te verruimen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het besmettingsgevaar met COVID-19 in binnenrijhallen van paardensportaccommodaties minimaal is. Wij vinden  dat binnenrijhallen van paardensportaccommodaties daarom niet gelijkgesteld kunnen worden aan andere gesloten binnensportaccommodaties zoals gymzalen, sporthallen, sportscholen en zwembaden.

Koester wat mag
Gelukkig kan er in de paardensport veel wel en hebben we ten opzichte van andere sporten zelfs een uitzonderingspositie. Daarom is het ook des te belangrijker dat wij als paardensporters ons houden aan de geldende maatregelen die gesteld zijn. Ga niet de grenzen opzoeken van wat mag, ook niet bij het organiseren van onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten.  Dat zou zo maar eens tegen ons kunnen gaan werken en dat willen we absoluut voorkomen. Gebruik je gezonde verstand, zorg goed voor de paarden en houd rekening met elkaar. Ik ben er van overtuigd dat we dan op een veilige manier zo snel als mogelijk is weer meer ruimte krijgen voor onze mooie sport.

 

Over Gerard Arkema
Gerard Arkema (1960) is sinds 1 januari 2021 manager wedstrijdsport bij de KNHS en daarmee verantwoordelijk voor de totale wedstrijdsport in Nederland. Arkema is geen onbekende binnen de KNHS. Al vele jaren is hij breed actief binnen de paardensport. Hij was onder meer vertegenwoordiger van de Regio Groningen in het KNHS Dressuurforum, hij maakte deel uit van de werkgroep Hippiade en van de klankbordgroep vernieuwing wedstrijdsport. Daarnaast was Arkema wedstrijdruiter, actief jurylid,  bestuurslid van het CH Westerkwartier en voorzitter van  Starsale veulenveiling. Als thuisbasis heeft Arkema Dressuurstal De Haarhof in Marum (Gr). De Haarhof is een echt gezinsbedrijf waar echtgenote Odilia en dochter Margot de scepter zwaaien. Zijn wedstrijdlaarzen heeft Gerard inmiddels niet meer nodig, maar thuis zit hij nog regelmatig te paard en is de vaste groom van dochter Margot die tot en met Intermediare I niveau actief is.

 

 

 

 

 

 

Categorie: Column

Ander Nieuws

  • Column Thomas Bosman op Sport Knowhow XL: Rendement van de medailles
    Column Thomas Bosman op Sport Knowhow XL: Rendement van de medailles
  • Column Theo Fledderus: Olympische Spelen
    Column Theo Fledderus: Olympische Spelen
  • Column Theo Fledderus: Er op uit!
    Column Theo Fledderus: Er op uit!