­ Column Gerard Arkema over vernieuwing wedstrijdsport (2): Het aanbieden van een menukaart - KNHS

Column Gerard Arkema over vernieuwing wedstrijdsport (2): Het aanbieden van een menukaart

Geplaatst op 29 april 2021

‘In mijn vorige column ging ik dieper in op de veranderende tijden, waar we ook in onze sport mee te maken hebben. Om hier goed op in te spelen zijn we recent van start gegaan met het uitgebreide programma ‘Vernieuwing van de wedstrijdsport’, dat over meerdere jaren wordt uitgerold. We willen het deelnemen aan wedstrijden flexibeler en makkelijker maken met meer keuze en een passend aanbod voor iedere wedstrijdruiter en voor elke ambitie. De verschillende doelgroepen in onze sport spelen een grote rol bij de uiteindelijke invulling van de vernieuwing.

We doen het op de eerste plaats voor onze wedstrijdsporters, maar naast deze hoofdgroep hebben we natuurlijk andere belangrijke stakeholders in de paardensport, zoals de wedstrijdorganisatoren, de officials, waaronder de juryleden, en de mensen in de verschillende KNHS-gremia, oftewel de bestuursstructuren die onder de KNHS vallen, zoals de sportfora en ledenraad. Voor iedereen; dus wedstrijdsporter, sportaanbieder, official en gremiumlid, heeft de vernieuwing van de wedstrijdsport gevolgen. Als het goed is in een positieve context.  

Bijkomende uitdaging

‘Zonder wedstrijdorganisatoren geen wedstrijden. Daarom komt er ook meer flexibiliteit en diversiteit in het aanbod voor wedstrijdorganisatoren. De wedstrijdorganisaties worden met meer maatwerk vanuit de KNHS ondersteund.  Ook voor de officials moeten we aan de bak. Officials zijn naast wedstrijdorganisatoren heel erg belangrijk in het waarborgen van veiligheid, welzijn en  eerlijke sport. Daarnaast hebben zij invloed op hoe ruiters hun deelname aan een wedstrijd ervaren. Dit moet een positieve ervaring zijn, voor zowel ruiter als paard, ongeacht het resultaat dat behaald wordt. Wij vinden het daarom belangrijk dat officials goed in staat zijn hun werk te doen en zich echt ambassadeur van de KNHS voelen. Ik denk dat dit nog niet altijd het geval is, dus we moeten de voorwaarden hiervoor creëren. Dat doe je niet even tussendoor en kost zomaar een paar jaar. Hetzelfde geldt voor de gremia. Ik heb zelf in het dressuurforum gezeten en het leek soms wel alsof we ons als leden van het forum geen onderdeel van de KNHS voelden. Maar dat zijn foraleden zeker wel. Sterker nog, de foraleden bedenken nieuwe dingen en verbeteren bestaande zaken voor hun discipline.

Een bijkomende uitdaging is dat we vele disciplines hebben die bijna allemaal van recreatief niveau tot topsport gaan. Niet voor niks wordt de KNHS wel eens vergeleken met een (fictieve) overkoepelende bond van alle balsporten. Om te veel segmentatie te ondervangen en niet in allerlei details, regeltjes en meningen te verzanden, richten we ons ook op de gemene delers. We hebben allemaal passie voor paarden en de paardensport. En dat is ook de basis van het vernieuwen en verbeteren van de wedstrijdsport.

Programma concreet

‘We willen steeds verder toewerken naar een soort menukaart voor wedstrijdsporters. Eentje waar iemand datgene eruit kan halen dat hij of zij nodig heeft. Mede door corona hebben we al een slag geslagen in meer diversiteit in ons aanbod zoals het online proeven rijden en de meetmomenten. Beiden blijken een behoefte te vervullen bij een deel van onze leden. Naarmate het programma vordert wordt het ook steeds concreter. Meer flexibiliteit en keuze worden, zodra het overheidsverbod op wedstrijden wordt opgeheven, al zichtbaar met de pilot flexwedstrijden voor de discipline springen. Meer hierover kun je lezen in een artikel dat binnenkort in de nieuwe Paard&Organisatie verschijnt.’ 

Meer over de vernieuwing van de wedstrijdsport, inclusief de vorige column over dit onderwerp, vind je hier.

 

Gerard Arkema (1960) is al vele jaren breed actief binnen de paardensport, onder meer als ruiter, bestuurder, jurylid en instructeur. Op zijn thuisbasis in het Groningse Marum runnen vrouw en dochter Dressuurstal De Haarhof. Sinds 2021 is Gerard manager wedstrijdsport bij de KNHS. Voorheen was hij in diverse managementfuncties werkzaam bij de RDW.

Ander Nieuws

  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson
  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!
    Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!