­ Column Theo Fledderus - De KNHS is van ons allemaal - KNHS

Column Theo Fledderus - De KNHS is van ons allemaal

Geplaatst op 13 juli 2021

Van beginner tot topsporter, van recreant tot wedstrijdruiter en van jong tot oud, de KNHS is van ons allemaal. Wist je dat de helft van de KNHS-leden jonger is dan 35 jaar? Jongeren moeten dus ook hun stempel kunnen zetten op het beleid van onze bond. Daarom zetten wij ons al geruime tijd in om jongeren een stem te geven. Jongeren zijn opgenomen in het bestuur van de KNHS en zij treden steeds meer toe in regiobesturen. Ook in de ledenraad wordt de jeugd inmiddels vertegenwoordigd net als via het jeugdplatform. Daarnaast helpen wij jongeren leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen via het Young Leaders programma om zo de leiders van de toekomst klaar te stomen.

Het Young Leaders programma is een uniek traject dat we hebben overgenomen uit Zweden. De KNHS was de eerste in Nederland die dit programma uitrolde. Het succes werd gezien waardoor nu meerdere sportbonden met een soortgelijk programma willen komen. Bij het KNHS Young Leaders programma gaat de jeugd op de manege of vereniging aan de slag met onderwerpen als stalmanagement, gezondheid & welzijn, activiteiten en evenementen organiseren, spreken in het openbaar en nog veel meer. Het programma is opgedeeld in vier (leeftijds) niveaus; helpen, uitvoeren, organiseren en besturen. Met als klapper op de vuurpijl voor de oudste groep het project ‘Geef de jeugd een stem’ dat bestaat uit vier masterclasses. En ik kan je zeggen, die zijn inhoudelijk sterk en uiterst leerzaam.

Masterclass leiderschap, imago en opinie
‘Geef de jeugd een stem’ is het laatste niveau van het programma en gaat om eigen initiatief en zichzelf ontwikkelen in competenties als leiding geven, visie tonen, motiveren, verantwoordelijkheid dragen, organiseren, gedecideerd handelen en coachen. Met deze masterclasses investeren wij in nieuwe bestuurders voor de paardensport.

De nieuwste masterclass was tijdens CHIO Rotterdam en ging over leiderschap, imago en opinie. Dat was een daverend succes, mede dankzij sprekers als Jan Peter Balkenende, Annemarie van der Toorn, Klaas Dijkstra , Daniëlle van Mierlo, Ron Voskuilen, Carla van Viegen en Anita Lussenburg.

Advies van goed opgeleide jongeren
Op de laatste dag presenteerden de deelnemers aan communicatie & marketingmanager Esther Hendriksen en mij hun visie op hoe de KNHS omgaat met het imago binnen de veelsoortige achterban en de kritiek op paardenwelzijn

Wat vinden ze eigenlijk van de KNHS? De jongeren zien de KNHS als ver weg en chique met de focus op topsport. De communicatie-uitingen zien er gelikt en strak uit volgens hen. Een bond die nodig is om de wedstrijdsport te regelen maar niet meteen een club om bij te willen horen. Een bond die het in de ogen van al die verschillende leden ook niet gauw goed kan doen. Daarnaast zien zij de KNHS als onvoldoende benaderbaar en bij discussies over paardenwelzijn vaak meer reactief dan proactief. De KNHS mag best ook eens wat minder voorzichtig zijn en zich meer uitspreken. Heel leerzaam om van deze goed opgeleide en bewuste jongeren hun visie te horen!

Laten we het samen doen
Esther en ik vertelden hen dat wij goed contact hebben en soms ook samenwerken met de Partij van de Dieren en de Dierenbescherming. Het verbaasde hen dat wij echt niet altijd in het schuttersputje zitten en pas terugschieten als wij beschoten worden. Daarom was hun advies om meer te vertellen over de samenwerkingsverbanden die wij hebben. Daarnaast adviseerde de groep dat we meer verhalen van de gewone paardenliefhebber mogen laten zien. Hoewel we dat ook al doen in Paard&Sport, de nieuwsbrieven en in samenwerking met de FNRS via de campagne Paardrijden doet wat met je , kunnen we nog meer gewone leden aan het woord laten en via social media bijvoorbeeld stimuleren dat hun verhalen gedeeld worden. Uitstekende adviezen van de jonge leiders die wij ter harte nemen en die ik samen met alle paardenliefhebbers wil oppakken.

KNHS is van ons allemaal
Laten we met elkaar als paardenliefhebbers en paardensporters het advies volgen en in gesprek gaan over de paardensport, optimalisaties in paardenwelzijn, en wat paarden voor mensen doen. Een gesprek binnen onze paardenwereld maar ook daarbuiten om zo continu te kunnen bouwen aan een positief imago van de paardensport. Laten we het met elkaar doen. De KNHS is toch van ons allemaal?

Tips:

Categorie: Column Theo Fledderus, KNHS Young Leaders Program, Geef de jeugd een stem, ditdoetpaardrijden

Ander Nieuws

  • RuitersportZWF organiseert het Young Leaders Program op locatie
    RuitersportZWF organiseert het Young Leaders Program op locatie
  • Zonder officials geen paardensport
    Zonder officials geen paardensport
  • Online KNHS College Tour 2 november: ‘PPID bij paarden’
    Online KNHS College Tour 2 november: ‘PPID bij paarden’