­ Column Theo Fledderus: Er op uit! - KNHS

Column Theo Fledderus: Er op uit!

Geplaatst op 26 juli 2021

Onlangs liep ik op een vroege ochtend hard op het strand van Texel. Een groep ruiters reed mij tegemoet, verder was het strand verlaten. De zon stond nog laag, de ruiters reden langs de vloedlijn. Ik kreeg er kippenvel van. Wat een machtig beeld was dat! Buitenrijden is dan ook niet voor niets populair bij paardensporters. Wist je dat er in Nederland ongeveer 500.000 paardensporters zijn en dat een groot deel daarvan buitenrijdt of -ment? Daarom is de KNHS er ook voor de recreatieruiter en -menner.

Toen ik op een andere dag over een ruiterpad rende, kwam ik een man tegen te paard. Ik vroeg hem of hij de KNHS kende en of hij lid was. Hij aarzelde een beetje en vertelde dat hij ooit in een ver verleden lid was geworden om het ruiter- en menbewijs te halen. Hij reed op de bewuste dag dat ik hem tegen kwam 1 van de 17 miljoen buitenritten die per jaar worden gereden in Nederland. Nog een leuk weetje: 45 procent van de recreanten is onder de 20 jaar en 80 procent is vrouw. Die ontmoeting met een man te paard van boven de 20 jaar was statistisch gezien dus best bijzonder…

9000 kilometer
Eigenlijk kom ik helemaal niet veel paardensporters tegen tijdens de verschillende rondjes  die ik loop. Maar ja, we hebben in Nederland duizenden kilometers  aan ruiter- en menpaden door de natuur heen. Dat is best veel en daar mogen we ook trots op zijn. Zo kun je elke dag wel een andere route rijden. Bijna alle routes en paden, inmiddels maar liefst 9000 kilometer, zijn inmiddels gedigitaliseerd en te vinden op ons buitenrijdplatform Buitenrijden.nl. Handig toch?

Vernieuwd ruiter- en menbewijs
Bij buitenrijden of mennen komt vaak meer  kijken dan een niet-paardenkenner denkt. Denk aan veiligheid, verkeersregels, welzijn et cetera. Met het behalen van het ruiter- en menbewijs zijn een paar belangrijke vaardigheden getoetst en behaald. Zoals de man in het bos tegen mij zei, is het bewijs er al een lange tijd. Daarom werkt de KNHS aan een vernieuwde opleiding voor het  ruiter- en menbewijs. Een opleiding met praktijk en (online) theorielessen die leert over alle facetten die komen kijken bij buitenritten te paard. De Dierenbescherming is tevens betrokken. Zo kunnen we hard maken dat het welzijn van het paard is gewaarborgd in deze opleiding.

Cursus Paardensignalen
Omdat het najaar nog ver weg is, komt de KNHS met een voorloper op de nieuwe opleiding, namelijk  een hele nieuwe en leerzame cursus genaamd Paardensignalen. Dit is een unieke interactieve online leerlijn met veel video’s van praktijkvoorbeelden om signalen van paarden beter te herkennen en te leren hoe je daar het beste op kunt inspelen. De cursus kent 7 modules en is voor iedereen die met paarden omgaat interessant en leerzaam. Begin augustus komt de cursus Paardensignalen beschikbaar. Houd daarom Knhs.nl en Buitenrijden.nl in de gaten zodat je niets mist van deze unieke cursus.

Ontdek nieuwe paden
Graag blijf ik hardlopen door bossen en over de heide. Ik probeer vaak nieuwe routes uit. Dat is niet alleen leuk, het is ook nog eens hartstikke goed volgens Erik Scherder, Nederlandse hoogleraar neuropsychologie. Nieuwe gebieden ontdekken zet de hersenen aan het werk waardoor je een fit en scherp  brein houdt. Daarom nodig ik iedere paardenliefhebber uit om op buitenrijden.nl nieuwe routes op te zoeken en op pad te gaan. Lekker verkennen!  Wie weet komen we elkaar tegen op een ruiterpad. Ik hoop in elk geval nog eens  dezelfde man tegen te komen in het bos die lang geleden het ruiter- en menbewijs haalde en dat hij mij dan vol enthousiasme vertelt over de nieuwe buitenrijdopleiding  van de KNHS!

Categorie: Column Theo Fledderus, buitenrijden

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
    Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
  • Column Theo Fledderus: onder druk
    Column Theo Fledderus: onder druk
  • Column op Sport Knowhow XL Thomas Bosman: Samen investeren in de toekomst
    Column op Sport Knowhow XL Thomas Bosman: Samen investeren in de toekomst