­ Column Theo Fledderus: Investeer in sport en bewegen en een gezonde leefstijl - KNHS

Column Theo Fledderus: Investeer in sport en bewegen en een gezonde leefstijl

Geplaatst op 10 maart 2021

Vorige week woensdag verscheen in meerdere dagbladen het manifest ‘Breng Nederland in beweging: Investeer in sport en bewegen.’ In het manifest roepen wij het demissionaire kabinet op: breng Nederland in beweging en heropen de hele sportsector zo snel mogelijk. En aan de toekomstige regering: laten we vooral ook voorkomen in plaats van alleen genezen. Daar sta ik met ziel en zaligheid achter. Het roer moet echt om!

Het manifest is opgesteld door NOC*NSF in samenwerking met onder andere alle sportbonden. De KNHS is dus ook een van de ondertekenaars. De dag na het publiceren van het manifest organiseerde de sportsector samen met een groot aantal maatschappelijke organisaties het verkiezingsdebat over Preventie, gezonde leefstijl, sport en bewegen. De boodschap is duidelijk: investeer in sport en bewegen en een gezonde leefstijl.

Sport is alles
Juist in deze coronatijd hebben we gemerkt hoe belangrijk het is voor je fysieke en geestelijke gezondheid om te kunnen sporten en bewegen. Wat missen we het om samen te trainen, samen op wedstrijd te gaan, elkaar te ontmoeten, jezelf te verbeteren, je te meten met anderen, je fit te voelen, gewoon plezier te hebben en te genieten door te sporten… Erben Wennemars vatte het mooi samen tijdens het verkiezingsdebat: “Sporten is vitaliteit, het is gezondheid, het is je lichaam het is je geest, het is alles eigenlijk.” Dat geldt voor elke sport, en misschien nog wel het meest voor de paardensport. Het is alles.

Voorkom gezondheidsschade en kosten
Sport is gezondheid en vitaliteit. Veel gezondheidsschade kunnen we voorkomen en heel veel kosten van ziekenhuisopnames heb je niet als we meer zouden investeren in een gezonde leefstijl. Gezonde en fitte mensen lopen duidelijk minder risico op het krijgen van corona en als ze het toch krijgen zijn de gevolgen meestal een stuk gunstiger. En helaas wordt steeds duidelijker dat naast een hoge leeftijd overgewicht een hele grote risicofactor is. Door de vrijheidsbeperkende maatregelen worden we er niet gezonder op. Ondanks de vele wandelaars en fietsers die je overal tegenkomt, blijken we met z’n allen toch minder te bewegen. Mede daarom onze roep om de hele sportsector te heropenen.

Investeer aan de voorkant
We vragen in het manifest de politiek om duidelijke keuzes: maak een miljard vrij om te investeren in een gezonder Nederland. Investeer aan de voorkant. Dat lijkt een heel bedrag (hoewel tegenwoordig de miljarden ons om de oren lijken te vliegen). Maar laten we beseffen dat iedere geïnvesteerde euro 2,5 keer terugverdiend wordt. Het Mulier instituut heeft allerlei onderzoeken op een rijtje gezet en stelt vast dat we met z’n allen ongeveer 4,5 miljard uitgeven aan sport en bewegen en er ruim 11 miljard aan waarde voor terug krijgen. Dat is een enorm rendement!

Investeren in sport ook goed voor de economie
Opmerkelijk feit is trouwens dat werkgevers verreweg het meest profiteren. Investeren in sport is dus ook investeren in een sterker bedrijfsleven, in een sterkere economie. Investeren in sport en bewegen levert dus ook direct keiharde euro’s op.

Help mee; kies voor sport en bewegen
De politiek reageert tot nu toe altijd heel welwillend als de sport met wensen komt. Iedereen knikt en geen enkele partij is er tegen. En dan komt er weer een paar miljoen met een hele rits eisen en voorwaarden in een ingewikkelde regeling. Dat werkt niet. We willen een mindshift, een totaal andere manier van denken. Help ons, als je het hiermee eens bent, door goed te kijken welke politieke partijen hier het meest van begrijpen en door je mening te delen. Laten we samen investeren in sport en bewegen! Samen krijgen we het roer om.

Bekijk hier het verkiezingsdebat Preventie, gezonde leefstijl, sport en bewegen terug.

Download hier het manifest.

 

 

Ander Nieuws

  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson
  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!
    Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!