­ Column Theo Fledderus: Paard Verbindt gelanceerd - KNHS

Column Theo Fledderus: Paard Verbindt gelanceerd

Geplaatst op 12 oktober 2021

Tijdens Military Boekelo is afgelopen weekend de stichting Paard Verbindt gelanceerd. Deze stichting wil de unieke band tussen mens en paard voor het voetlicht brengen en projecten ondersteunen die dit onderstrepen. De omgang met paarden helpt bijvoorbeeld op een bijzondere manier bij traumaverwerking, re-integratie en leerstoornissen. Dat is prachtig! Maar meer in algemene zin, leert zorgen voor een paard ook kinderen verantwoordelijkheid te nemen en te dragen. Dat zien we in ons Young Leaders programma waarin kinderen met en zonder  gedrags- of leerproblemen, zich ontwikkelen tot zelfbewuste jonge leiders.

De KNHS heeft het initiatief genomen tot de oprichting van deze stichting. Waarom eigenlijk? Als we onze leden vragen: waarvoor heb je de KNHS nodig?  Dan antwoordt het overgrote deel niet: “Voor Olympische medailles” of  “om ruiterpaden te behouden” maar: “om te zorgen dat we over 10 jaar nog steeds kunnen paardrijden.” De paardenwereld ligt immers onder een vergrootglas. Het beeld dat soms geschetst wordt  is dat paarden alleen maar slechter af zijn door de omgang met mensen. In de discussie over paardenwelzijn, die trouwens belangrijk is en die veel verbetering oplevert, lijken we af en toe het perspectief een beetje kwijt te raken. Paarden en mensen trekken al eeuwen samen op. Wij durven te stellen dat goede verzorging, aandacht en gepaste uitdaging juist goed voor het welzijn van paarden is en dat de mens dus wel degelijk een belangrijke toegevoegde waarde voor het paard heeft. De unieke band tussen mens en paard levert veel moois op. Ook prachtige paardensport. Het is een magische en unieke band. Dat zie je als je een klein meisje samen met een pony ziet genieten op een manege, maar ook als je de ruiters van afgelopen weekend in Boekelo samen met hun paarden een prachtige sportprestatie ziet neerzetten onder het genietend oog van een 50.000 man tellend publiek!

Die unieke en magische band tussen mens en dier is er alleen in de paardensport. Daar willen we de mooie kanten van laten zien. En daarom is de stichting Paard Verbindt zo belangrijk voor ons.

 

Theo Fledderus (1956, Diever) is algemeen directeur van de KNHS. Voorheen was Fledderus onder meer algemeen directeur van NOC*NSF en interim-directeur bij de judo- en schaatsbond.

 

 

 

Categorie: Column Theo Fledderus, column

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
    Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
  • Column Theo Fledderus: onder druk
    Column Theo Fledderus: onder druk
  • Column op Sport Knowhow XL Thomas Bosman: Samen investeren in de toekomst
    Column op Sport Knowhow XL Thomas Bosman: Samen investeren in de toekomst