­ Column Theo Fledderus: We gaan weer de goede kant op! - KNHS

Column Theo Fledderus: We gaan weer de goede kant op!

Geplaatst op 12 mei 2021

Vandaag lijkt alles de goede kant op te gaan. De zon schijnt, bomen staan eindelijk volop in bloei en na de persconferentie van dinsdag 11 mei zijn alle tekenen daar dat de paardensport ook weer kan ontluiken. Dat voelt goed! Buitenritten kunnen straks weer in groepsverband, sportkantines kunnen de terrassen straks weer openen en paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten zijn vanaf 19 mei in de buitenlucht toegestaan. Het kabinet houdt nog wel slag om de arm. Bij onvoldoende daling van de coronacijfers gaan de versoepelingen niet door.

Manege- en verenigingsactiviteiten konden al wel. Daar hebben heel veel paardensporters gebruik van gemaakt. Bij de KNHS kregen we af en toe signalen dat er misstanden zouden zijn bij deze activiteiten. Daarom hebben we daar recent onderzoek naar gedaan, en wat bleek? Bijna alle maneges en verenigingen hielden zich aan de spelregels die horen bij het organiseren van deze activiteiten. We hebben niets buitensporigs gevonden. Het deelnemersveld was overzichtelijk, er waren geen grote groepen bij elkaar. Dat blijft belangrijk. Sporten is hartstikke gezond, zeker in de buitenlucht, daarnaast moeten we met ons allen besmettingen zien te voorkomen.

Beoordelings- en meetmomenten
De volgende stap die we nu kunnen zetten is de stap naar de paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten. Die meetmomenten zijn belangrijk en waardevol voor de paardensport. Ze geven paardensporters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de opleiding of training met en van hun paard. Het is voor het welzijn belangrijk dat paarden in beweging blijven en op een juiste wijze getraind worden. Ook deze paardensportactiviteit kan alleen plaatsvinden volgens het sportprotocol van NOC*NSF en met toestemming van de gemeente. De veiligheidsregio’s hebben het laatste woord. Daardoor kunnen er soms wel verschillen ontstaan per regio. Maar vanuit NOC*NSF en de KNHS is er groen licht als de versoepelingen tenminste doorgaan. Dus keep your fingers crossed.

Niet te vergelijken met een wedstrijd
Paardensportactiviteiten zijn met beoordelings- en meetmomenten zijn geen wedstrijden, er is geen competitie en er wordt geen klassement opgemaakt. Paardensportactiviteiten zijn individuele activiteiten met louter een educatief- of trainingsdoel. Een ruiter kan bijvoorbeeld in de buitenrijbaan een dressuurproef rijden en krijgt vervolgens feedback op hoe er gereden is. Het is dus een training. Door alle maatregelen zoals een tijdslot, na de gereden rit meteen weer naar huis en rijden zonder vrienden, opa’s en oma’s aan de kant lijkt het ook in de verste verte niet op een wedstrijd. De spanning van de competitie en de gezelligheid van bij elkaar kijken, met elkaar praten over de geleverde prestaties of met een hele groep een tosti eten na de prijsuitreiking is er allemaal niet bij. Nog niet tenminste.

Wedstrijden hopelijk in de zomer
In het openingsplan van de rijksoverheid staat bij stap 4 die op 16 juni in zou kunnen gaan dat evenementen weer kunnen. Of daar wedstrijden onder vallen is nog maar de vraag. De angst van het kabinet zit hem in de reisbewegingen. Zij denken dat als wedstrijden weer mogen, er veel mensen op pad gaan en samenkomen. Dat zou misschien zo kunnen zijn bij een voetbalwedstrijd, ik zie geen buitenproportioneel besmettingsgevaar binnen de paardensport. Wij verwachten dat de wedstrijden in het midden van de zomer weer mogen. Pin mij er niet op vast, want wat we het afgelopen jaar hebben geleerd, is dat het kabinet elke dag weer andere regels kan opleggen. Maar de wind waait nu uit de juiste hoek, de zon schijnt en we mogen weer meer. We gaan weer de goede kant op!

Tip: lees hier het bericht met alle belangrijke documenten over de paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten.

 

 

Categorie: column

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
    Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
  • Column Theo Fledderus: onder druk
    Column Theo Fledderus: onder druk
  • Column op Sport Knowhow XL Thomas Bosman: Samen investeren in de toekomst
    Column op Sport Knowhow XL Thomas Bosman: Samen investeren in de toekomst