Geplaatst op 15 februari 2022
UPDATE 15 FEBRUARI
Geplaatst op 15 februari 2022
Nederland kan weer open, dat maakte minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 18 februari alle locaties, sportkantines en horeca open kunnen tot 01.00 uur. Vanaf 25 februari vervalt ook het coronatoegangsbewijs en het dragen van een mondkapje voor binnensportlocaties.
Op 15 maart is er een nieuw weegmoment van de overheid. Dan wordt bekeken of de laatste maatregelen ook kunnen vervallen.
Onderstaand kort de verdere versoepelingen die van invloed (kunnen) zijn op de paardensport:
Versoepelingen per 18 februari
Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, binnensportlocaties en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.
Versoepelingen per 25 februari
Vanaf 25 februari gelden weer de normale openingstijden en:
Dat betekent dus dat ook de grote evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.
Klik hier voor een overzicht van de geldende maatregelen tot 18 februari.
Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.
Klik hier voor het volledige bericht.
UPDATE 25 JANUARI
Geplaatst op 25 januari 2022
Vanaf woensdagochtend 26 januari 05.00 uur komen er verdere versoepelingen in de geldende overheidsmaatregelen. Dat maakten premier Rutte en minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. De belangrijkste versoepelingen voor de paardensector zijn dat er onder voorwaarden weer wedstrijden en evenementen georganiseerd mogen worden en dat sportkantines en horeca open gaan. Minister Kuipers deed hierbij wel een dringend beroep op alle Nederlanders: “Willen we onze maatschappij openhouden dan zijn we allemaal verantwoordelijk voor het zorgvuldig naleven van de basisregels.”
De nieuwe overheidsmaatregelen gelden in principe voor zes weken tot en met 8 maart, waarbij over drie weken een nieuw weegmoment (15 februari) van de overheid plaats vindt. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.
Onderstaand een overzicht van de geldende maatregelen in de paardensector t/m 8 maart. Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.
1. Alle binnen en buitensportlocatieszijn open. Er is geen beperking in groepsgrootte of eindtijd vanuit de overheid. Wel gelden de volgende voorwaarden:
Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:
2. Alle sportactiviteiten, inclusief wedstrijden, zijn zowel binnen als buiten toegestaan. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:
Meetmomenten blijven toegestaan tot in ieder geval 1 april.
3. Evenementen zijn zowel binnen als buiten toegestaan tot 22.00 uur. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
Voor binnen evenementen gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:
4. Horeca en sportkantines mogen open van 05.00 tot 22.00 uur onder de volgende voorwaarden:
Klik hier voor het volledige bericht en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
UPDATE 14 JANUARI
Vanaf zaterdagochtend 15 januari 5.00 uur komen er versoepelingen in de geldende overheidsmaatregelen. Dat maakten premier Rutte en minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds, maar de ziekenhuisopnames dalen. De nieuwe omikronvariant lijkt daarmee minder ziekmakend dan zijn voorgangers. De belangrijkste versoepelingen voor de paardensport zijn dat er weer binnen gesport mag worden, groepslessen gegeven mogen worden en dat onderlinge wedstrijden en meetmomenten weer mogelijk zijn.
De nieuwe overheidsmaatregelen gelden in ieder geval t/m 25 januari. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.
Onderstaand een overzicht van de geldende maatregelen in de paardensector t/m 25 januari. Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.
1. Alle binnen en buitensportlocaties zijn open. Er is geen beperking in groepsgrootte of eindtijd vanuit de overheid. Wel gelden de volgende voorwaarden:
Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:
2. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Alle (amateur)wedstrijden t/m 25 januari worden geannuleerd. De KNHS brengt hiervoor geen wedstrijdafdracht in rekening.
Onderlinge wedstrijden zoals F-proeven dagen zijn toegestaan.
Wedstrijden kunnen omgezet worden naar een beoordelings- en meetmoment.
3. Alle sportactiviteiten, muv wedstrijden, zijn zowel binnen als buiten toegestaan, dus ook beoordelings- en meetmomenten, bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Deze meetmomenten hebben louter een educatief- en trainingsdoel. De KNHS kent hier winst- en promotiepunten aan toe.
Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:
We adviseren vooraf toestemming te vragen bij je lokale gemeente voor het organiseren van een beoordelings- en meetmoment.
4. Er geldt een verbod op evenementen.
5. Profsporters en sporters in topsportcompetities mogen wel wedstrijden rijden. Dit zonder publiek. Onder de categorie profsporters binnen de paardensport vallen alle sporters met een NOC*NSF-topsportstatus, kaderruiters, deelnemers aan FEI-wedstrijden en alle sporters die een arbeidscontract hebben en/of voor hun inkomen hier (deels) afhankelijk van zijn. Dit betekent dat wedstrijdorganisaties en verenigingen kunnen vragen naar een uittreksel van KvK, bewijs van loondienst of dat je moet kunnen aantonen dat je een paardensport opleiding doet.
6. De quarantaine regels voor personeel zijn versoepeld. Klik hier voor meer informatie.
Lees hier het volledige bericht en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
UPDATE 3 JANUARI
JONGEREN ONDER 18 JAAR MOGEN TOT 20.00 UUR WEER PAARDRIJDEN
De ruimte voor jeugd om buiten te sporten, en dus ook paard te rijden, wordt per 11 januari verruimd. Het demissionaire kabinet heeft besloten dat jongeren tot en met 17 jaar vanaf 11 januari tot 20.00 uur mogen sporten. Op dit moment is dat 17.00 uur, waardoor de mogelijkheden om de sporten voor jeugd beperkt is.
Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt deze nieuwe regel nog niet; zij mogen buiten sporten met maximaal twee personen en op 1,5 meter afstand tot 17.00 uur buiten op een sportaccommodatie.
FNRS en KNHS hebben vanuit NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) er eerder al op aangedrongen om de mogelijkheden voor buiten sporten te verruimen. Binnensportlocaties zin al enige tijd helemaal gesloten. Deze locaties blijven voorlopig gesloten, ook voor jeugd.
UPDATE 29 DECEMBER
ALLEEN WEDSTRIJDEN VOOR PROFESSIONALS (VERDUIDELIJKING)
Helaas hebben we nog in elk geval nog t/m 14 januari te maken met een harde lockdown zoals aangekondigd in de persconferentie door demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge op zaterdag 18 december. Dit heeft tot gevolg voor de sport dat binnensportlocaties dicht moesten en alle (amateur)wedstrijden t/m 14 januari zijn geannuleerd. De KNHS brengt hiervoor geen wedstrijdafdracht in rekening. Meetmomenten zijn tot nader orde niet toegestaan. Er is een uitzondering voor wedstrijden en trainingen voor profsporters en sporters in topsportcompetities. We merken dat niet voor alle wedstrijdorganisaties en ruiters duidelijk is wie er mogen deelnemen aan wedstrijden voor profsporters:
Uitzondering wedstrijden voor profsporters en sporters in topsportcompetities
Profsporters en sporters in topsportcompetities, mogen wel trainen en wedstrijden rijden. Dit alles zonder publiek. Onder de categorie profsporters binnen de paardensport vallen de volgende sporters:
Dit betekent dat wedstrijdorganisaties en verenigingen kunnen vragen naar een uittreksel van KvK, bewijs van loondienst of dat ruiters moet kunnen aantonen dat ze een paardensport opleiding doen. Wedstrijdorganisaties die een wedstrijd willen organiseren voor profsporters kunnen per e-mail contact opnemen via wedstrijden@knhs.nl.
Wij verzoeken wedstrijdorganisaties uitdrukkelijk alleen ruiters te laten deelnemen aan wedstrijden die voldoen aan bovenstaande criteria. Wij dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid om de sport zo snel mogelijk weer voor iedereen open te laten gaan.
FEI wedstrijden gaan door volgens de kalender tijdens deze lockdown.
Klik hier voor een overzicht van alle geldende maatregelen in de paardensector t/m 14 januari.
UPDATE 18 DECEMBER
CORONA UPDATE: NEDERLAND IN LOCKDOWN
Vanaf zondagochtend 19 december 5.00 uur 's ochtends geldt in Nederland een harde lockdown. Dat maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend tijdens de persconferentie. Er zijn grote zorgen om de nieuwe omikronvariant die veel besmettelijker lijkt dan de deltavariant. Belangrijkste overheidsmaatregel voor de sport is dat binnensportlocaties dicht moeten. Sporten en dus ook paardrijden op buitensportlocaties is toegestaan van 5.00 tot 17:00.
Vanwege het welzijn van de paarden, zijn paardensportaccommodaties aangepast open voor de verzorging en het bewegen van paarden. Dit betekent dat paarden op een binnenaccommodatie te allen tijde verzorgd en individueel gereden moeten kunnen worden.
De Rijksoverheid maakt daarom een uitzondering voor locaties voor dierverzorging en –gezondheid. Hier vallen paardenhouderijen, zoals maneges en pensionstallen ook onder. Deze locaties hoeven geen rekening te houden met een sluitingstijd en kunnen hun reguliere openingstijden aanhouden voor de verzorging van de paarden. Bekijk deze uitzondering op de website van Rijksoverheid.
De harde lockdown geldt in ieder geval t/m 14 januari. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.
Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.
Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.
Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.
Klik hier voor het volledige bericht en een overzicht van veel gestelde vragen.
UPDATE 14 DECEMBER
Het demissionair kabinet verlengt de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Alhoewel het aantal besmettingen daalt is de ziekenhuisbezetting nog steeds hoog en wordt reguliere zorg uitgesteld. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de omikronvariant aanleiding geeft om dit weegmoment te vervroegen.
Demissionair premier Rutte benadrukte in de persconferentie dat het financiële steunpakket voor de sport verlengd wordt.
UPDATE 26 NOVEMBER
Het demissionair kabinet heeft besloten om voor de komende drie weken een avondlockdown in te stellen. Dit om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond, 26 november, bekend tijdens de persconferentie. De meest ingrijpende maatregel voor de sport is dat de amateursport dicht gaat tussen 17.00 uur in de avond en 5.00 uur in de ochtend.
De aanvullende maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot zondag 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct communiceren.
Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport. Dit is op basis van wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen. Houd daarom onze website goed in de gaten.
Vanaf zondag 28 november 05:00 uur:
Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):
Klik hier voor het volledige bericht en een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.
Klik hier voor het sportprotocol van NOC*NSF.
UPDATE 12 NOVEMBER
Het demissionair kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond bekend tijdens de persconferentie. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. De belangrijkste aanvullende maatregel voor de paardensport is dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij wedstrijden en trainingen en dat er een verplichte sluitingstijd geldt voor horeca. Ondanks de milde lockdown blijft alle sport, waaronder paardensport, gelukkig mogelijk.
De aanvullende maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct communiceren.
Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport:
Vanaf zaterdag 13 november 18:00 uur
Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):
Klik hier voor het volledige bericht inclusief een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
UPDATE 4 november
Het demissionaire kabinet trekt het plan om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de sport deels in. Op buitensportaccommodaties hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Op binnensportaccommodatie is het coronatoegangsbewijs wel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat heeft demissionair premier Rutte gisteren gezegd in het Kamerdebat over de aangescherpte coronamaatregelen.
Lees hier welke maatregelen gelden vanaf 6 november in de paardensport. Hierbij is nog niet alles volledig duidelijk en er zijn nog vragen die niet beantwoord kunnen worden. Onderstaande is gebaseerd op wat er op dit moment (4 november) bekend is. Indien er wijzigingen vanuit de overheid komen zullen wij dit aanpassen.
Buiten op een sportlocatie
Op sportlocaties buiten hoeven sporters en toeschouwers niet verplicht gecontroleerd te worden op het coronatoegangsbewijs. Wel geldt voor het publiek het advies om 1,5 meter afstand te houden. Gaan sporters of toeschouwers naar binnen naar het toilet of de kantine, dan moeten zij wel gecontroleerd worden. Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca.
Binnen op een sportlocatie
In de binnenruimtes van een sportlocatie is het vanaf zaterdag 6 november verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien voor sporters en toeschouwers. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca moet het coronatoegangsbewijs getoond worden.
Lees hier het volledige bericht en de FAQ.
UPDATE 4 november
Het demissionaire kabinet trekt het plan om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de amateursport deels in. Op buitensportaccommodaties hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Op binnensportaccommodatie is het coronatoegangsbewijs wel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat heeft demissionair premier Rutte gisteren gezegd in het Kamerdebat over de aangescherpte coronamaatregelen.
De uitvoerbaarheid van de maatregel zorgt in de hippische branche voor vragen. Wie voert de controles uit, hoe moet dit georganiseerd worden en kan dit wel gevraagd worden van vrijwilligers?
Op dit moment is er nog veel onduidelijk over de praktische toepasbaarheid van deze maatregel. We proberen samen met de partijen van de Sectorraad Paarden, NOC*NSF en POS daar zo snel mogelijk meer duidelijkheid over te krijgen.
Aan het einde van de dag komen we met een update en zullen we wedstrijdorganisaties en verenigingen daar separaat over informeren.
UPDATE 3 november
De nieuwe maatregel die demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge op dinsdagavond 2 november bekend maakten, zorgt voor onbegrip in de sportwereld. Ook in de hippische sector is enige onrust ontstaan over de aankondiging en het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
De KNHS en FNRS zijn bezorgd over deze ontwikkeling. De sport moet toegankelijk blijven voor iedereen zodat Nederland gezond en vitaal blijft. We beseffen ook dat met het controleren van een coronatoegangsbewijs de sportsector wél open mag blijven. We doen een stap terug, maar paardrijden is nog steeds mogelijk. De uitvoerbaarheid van de maatregel zorgt echter in de hippische branche voor vragen. Wie voert de controles uit, hoe moet dit georganiseerd worden en kan dit wel gevraagd worden van vrijwilligers?
Lees hier het volledige bericht.
UPDATE 2 november
In aanloop naar de definitieve besluitvorming over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus hebben de KNHS, vertegenwoordigd door NOC*NSF en de FNRS, vertegenwoordigd vanuit het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), samen met de KNVB en NL Actief een brandbrief gestuurd naar minister de Jonge (VWS) en minister Grapperhaus (J&V). Als sportsector pleiten we voor het toegankelijk houden van de sport, om de gezondheid van de maatschappij te waarborgen.
Klik hier om de brandbrief te lezen.
Lees hier het volledige bericht.
UPDATE 22 SEPTEMBER
De nieuwe coronamaatregelen die per 25 september a.s. ingaan kunnen voor lastige situaties zorgen bij hippische bedrijven met een kantine, horecagelegenheid of bedrijven die evenementen organiseren. Wij ontvingen veel vragen over de praktische toepasbaarheid hiervan.
Onze partner de FNRS heeft vanuit het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) deze problematiek bij het ministerie van VWS aangekaart en om opheldering gevraagd. Er zijn een aantal uitzonderingen voor sportaccommodaties gemaakt.
UPDATE 15 SEPTEMBER
Gisteravond maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat we vanaf 25 september in Nederland verder kunnen zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. De vaccinatiegraad is echter nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Voor de hippische sector heeft dit voor de horeca, professionele wedstrijden en evenementen nog consequenties. In november kijkt het kabinet of deze maatregelen kunnen vervallen.
Paardrijden zonder restricties
Het opheffen van de 1,5 meter betekent dat de maximum groepsgrootte tijdens het sporten vervalt. Onderling afstand houden, ook tijdens het sporten, is nog wel een dringend advies.
Een aantal maatregelen blijft wél van toepassing. Zo blijven bepaalde hygiënemaatregelen (handen wassen) gelden, moeten mensen thuisblijven als ze ziek zijn en ventilatie in afgesloten ruimtes blijft een aandachtspunt. De gezondheidscheck en registratieplicht vervallen.
Horeca, professionele wedstrijden en evenementen alleen met coronapas
Waar sporten vanaf 25 september drempelloos kan, moet bij een bezoek aan de horeca of een evenement wel een coronatoegangsbewijs getoond worden. Dit geldt ook voor publiek bij professionele wedstrijden. Voor publiek bij amateurwedstrijden, lessen of trainingen is geen coronatoegangsbewijs nodig. Het is op dit moment niet duidelijk wat Rijksoverheid verstaat onder professionele wedstrijden. Hier proberen wij nog duidelijkheid over te krijgen.
De verplichting van het coronatoegangsbewijs voor bezoekers is voor veel sportaccommodaties met een eigen horecagelegenheid lastig van elkaar te scheiden. De coronapas is verplicht voor elk type horeca, van restaurant tot sportkantine. Voor afhaal- en doorstroomlocaties gelden geen restricties en is geen coronapas nodig. De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest. De coronapas wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.
UPDATE 14 SEPTEMBER
We hebben kennisgenomen van de corona persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge. De SRP en de aangesloten partijen KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR, komen morgen met een update over wat dit mogelijk betekent voor de paardensector.
UPDATE 9 JULI
Het kabinet heeft vrijdagavond aangekondigd met ingang van 10 juli de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus te verscherpen. Voor de sportbeoefening zelf hebben deze maatregelen geen gevolgen. En publiek bij wedstrijden- of trainingen blijft welkom, maar moet een vaste plaats hebben op 1,5 meter afstand van elkaar.
Bij sportevenementen met coronatoegangsbewijzen mag tweederde van de capaciteit gebruikt worden. Bezoekers hoeven dan geen 1,5 meter afstand te houden, maar iedereen heeft wel een vaste zitplek. Lees hier meer over de maatregelen rond evenementen.
De sportkantines blijven de regels van de horeca volgen, waar vanaf 10 juli beperktere openingstijden (van 06.00 tot 0.00 uur) gelden. Lees hier de maatregelen voor de horeca.
De nieuwe maatregelen gelden vooralsnog tot en met 13 augustus.
UPDATE 18 JUNI
Vanavond, vrijdag 18 juni, maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat vanaf 26 juni bijna alles kan, waarbij 1,5 meter afstand de norm blijft. Dat betekent voor de paardensector ook goed nieuws. De mondkapjesplicht vervalt, mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden en vanaf 26 juni mogen er weer wedstrijden worden georganiseerd voor iedereen. Ook is publiek toegestaan als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Medio augustus kijkt het kabinet wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden.
Hiermee vervallen veel maatregelen die in meer of mindere mate de afgelopen 1,5 jaar golden in de paardensector. De belangrijkste maatregel die overblijft is dat volwassenen vanaf 18 jaar, 1,5 meter afstand moeten houden en dat iedereen zich aan de hygiëne maatregelen houdt. Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.
Voor evenementen gelden nu nog andere regels. Houd hiervoor de website van de organisator van het betreffende evenement in de gaten.
Paardrijden en lessen
Het rijden van paarden, individueel en in groepsverband is zowel binnen als buiten toegestaan. Dit geldt voor alle hippische accommodaties. Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dit nodig is voor de sportbeoefening.
Wedstrijden toegestaan
Wedstrijden zijn toegestaan en publiek mag aanwezig zijn als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het sportprotocol van NOC*NSF geeft goede handvatten bij de organisatie van wedstrijden. Deze wordt begin volgende week aangepast en zal gepubliceerd worden op: https://nocnsf.nl/sportprotocol.
Wedstrijdorganisaties die in de komende weken een activiteit hebben aangevraagd worden per mail door de KNHS geïnformeerd. Vanaf 1 juli brengt de KNHS bij wedstrijdorganisaties weer wedstrijdafdracht in rekening.
Overige paardensportactiviteiten
De afgelopen maanden konden er diverse tijdelijke ‘corona’ activiteiten georganiseerd worden. Deze vervallen nu de reguliere wedstrijdsport weer hervat kan worden. Om organisaties nog voldoende gelegenheid te geven geplande activiteiten om te zetten mogen onderstaande activiteiten nog georganiseerd worden tot en met 30 juni:
Omdat beoordelings- en meetmomenten een groot succes waren de afgelopen maanden heeft de KNHS besloten als vervolg hierop een nieuwe pilot meetmomenten te starten.
Pilot meetmomenten
Tijdens het overheidsverbod op wedstrijden was het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren die in aanmerking kwamen voor promotie- en winstpunten registratie. Hier werd veel gebruik van gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat zowel het spring- als het dressuurforum enthousiast zijn geworden om ook meetmomenten aan te bieden wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is. En dan als sportvorm naast het rijden van een wedstrijd. Om die reden gaat een nieuwe pilot meetmomenten van start. De pilot loopt tot 1 oktober. Lees hier meer over de pilot meetmomenten.
Tijdelijke dispensatieregeling
Nu wedstrijden weer zijn toegestaan zullen veel ruiters weer willen deelnemen aan officiële KNHS-wedstrijden. Omdat veel ruiters thuis doorgetraind hebben maar weinig mogelijkheden hebben gehad om te promoveren is er een tijdelijke dispensatieregeling van kracht. Waar de ene combinatie wel toe is aan een hogere klasse, heeft de ander misschien behoefte om een klasse lager te starten. Aanvragen van dispensatie is mogelijk tot 17 juli 2021. Daarna vervalt deze dispensatieregeling. Lees hier wat de tijdelijke dispensatieregeling inhoudt.
Leeftijdsgericht wedstrijden rijden
Nu de wedstrijdsport weer geopend is krijgt de pilot jeugdrubrieken in de disciplines dressuur en springen een vervolg en start de pilot jeugdrubrieken in de discipline eventing. Aan deze jeugdrubrieken mogen zowel paarden als pony’s deelnemen en het klassement wordt opgemaakt op leeftijdsgroep van de ruiter. Lees hier meer.
Pilot Flex springwedstrijden
De KNHS start met een nieuwe pilot voor de discipline springen, de zogenaamde Flex wedstrijden. Flex wedstrijden zijn springwedstrijden waar ruiters zelf mogen kiezen op welke hoogte ze starten. Deelnemen aan een Flex wedstrijd telt niet mee voor winstpunten, maar er wordt wel een klassement opgemaakt en prijzen uitgereikt. Lees hier meer over Flex wedstrijden.
Lees hier het volledige bericht en een overzicht van veel gestelde vragen.
UPDATE 31 mei
Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd vrijdagavond 28 mei bekend gemaakt dat stap drie van het openingsplan vanaf 5 juni gezet kan worden. In stap drie zitten opnieuw versoepelingen voor de sport. De belangrijkste versoepeling voor de wedstrijdsport is dat er vanaf die datum wedstrijden georganiseerd mogen worden voor jeugd en jongeren t/m 17 jaar. Op dinsdag 22 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 30 juni.
We verwachten dat er vanaf 30 juni weer wedstrijden voor iedereen mogelijk zijn als alle coronacijfers zich positief blijven ontwikkelen. Dit is uiteraard onder voorbehoud.
Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 5 juni de volgende activiteiten georganiseerd mogen worden:
1. Vanaf 5 juni wedstrijden voor de jeugd t/m 17 jaar.
Klik hier het protocol wedstrijden t/m 17 jaar.
2. Tot 30 juni onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor winstpunten.
Klik hier voor de bepalingen van manege en verenigingsactiviteiten.
3. Tot 30 juni de activiteiten met een beoordelings- en meetmoment zoals we die tijdens het verbod op wedstrijden kennen.
Klik hier voor de bepalingen van paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomten.
De huidige meetmomenten stoppen zodra het overheidsverbod op wedstrijden voor alle leeftijden is opgeheven. Daarvoor in de plaats komt een pilot meetmomenten (vanaf 30 juni) om te onderzoeken of er behoefte is om meetmomenten ook naast de reguliere wedstrijdsport in stand te houden.
4. Vanaf 30 juni starten we direct een pilot met meetmomenten om te kijken of er behoefte is om dit naast reguliere wedstrijden te behouden.
Tijdens het overheidsverbod op wedstrijden was het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren. Organisaties konden onder strikte voorwaarden en richtlijnen beoordelings- en meetmomenten organiseren in de paardensport, zoals bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Hier werd veel gebruik van gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat zowel het spring- als het dressuurforum enthousiast zijn geworden om ook meetmomenten aan te bieden wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is. En dan als sportvorm naast het rijden van een wedstrijd. Om die reden gaat er vanaf 30 juni 2021 (wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is) een pilot meetmomenten van start. De pilot zal lopen van 30 juni tot 1 oktober. Lees hier meer over de pilot meetmomenten vanaf 30 juni.
Klik hier voor de aangepaste bepalingen voor meetmomenten die ingaan per 30 juni.