­ CORONA-UPDATE: BIJNA ALLE MAATREGELEN OPGEHEVEN, VANAF 26 JUNI, WEDSTRIJDEN WEER TOEGESTAAN - KNHS

CORONA-UPDATE: BIJNA ALLE MAATREGELEN OPGEHEVEN, VANAF 26 JUNI, WEDSTRIJDEN WEER TOEGESTAAN

Geplaatst op 18 juni 2021

Vanavond, vrijdag 18 juni, maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat vanaf 26 juni bijna alles kan, waarbij 1,5 meter afstand de norm blijft. Dat betekent voor de paardensector ook goed nieuws. De mondkapjesplicht vervalt, mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden en vanaf 26 juni mogen er weer wedstrijden worden georganiseerd voor iedereen. Ook is publiek toegestaan als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Medio augustus kijkt het kabinet wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden.

Hiermee vervallen veel maatregelen die in meer of mindere mate de afgelopen 1,5 jaar golden in de paardensector. De belangrijkste maatregel die overblijft is dat volwassenen vanaf 18 jaar, 1,5 meter afstand moeten houden en dat iedereen zich aan de hygiëne maatregelen houdt. Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.

Voor evenementen gelden nu nog andere regels. Houd hiervoor de website van de organisator van het betreffende evenement in de gaten.

Paardrijden en lessen
Het rijden van paarden, individueel en in groepsverband is zowel binnen als buiten toegestaan. Dit geldt voor alle hippische accommodaties. Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dit nodig is voor de sportbeoefening.

Wedstrijden toegestaan
Wedstrijden zijn toegestaan en publiek mag aanwezig zijn als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het sportprotocol van NOC*NSF geeft goede handvatten bij de organisatie van wedstrijden. Deze wordt begin volgende week aangepast en zal gepubliceerd worden op: https://nocnsf.nl/sportprotocol.

Wedstrijdorganisaties die in de komende weken een activiteit hebben aangevraagd worden per mail door de KNHS geïnformeerd. Vanaf 1 juli brengt de KNHS bij wedstrijdorganisaties weer wedstrijdafdracht in rekening.

Overige paardensportactiviteiten
De afgelopen maanden konden er diverse tijdelijke ‘corona’ activiteiten georganiseerd worden. Deze vervallen nu de reguliere wedstrijdsport weer hervat kan worden. Om organisaties nog voldoende gelegenheid te geven geplande activiteiten om te zetten mogen onderstaande activiteiten nog georganiseerd worden tot en met 30 juni:

 • Manege en verenigingsactiviteiten (voor promotie- en winstpunten)
 • Corona beoordelings- en meetmomenten

Omdat beoordelings- en meetmomenten een groot succes waren de afgelopen maanden heeft de KNHS besloten als vervolg hierop een nieuwe pilot meetmomenten te starten.

Pilot meetmomenten
Tijdens het overheidsverbod op wedstrijden was het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren die in aanmerking kwamen voor promotie- en winstpunten registratie. Hier werd  veel gebruik van gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat zowel het spring- als het dressuurforum enthousiast zijn geworden om ook meetmomenten aan te bieden wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is. En dan als sportvorm naast het rijden van een wedstrijd. Om die reden gaat een nieuwe pilot meetmomenten van start. De pilot loopt tot 1 oktober. Lees hier meer over de pilot meetmomenten.

Tijdelijke dispensatieregeling
Nu wedstrijden weer zijn toegestaan zullen veel ruiters weer willen deelnemen aan officiële KNHS-wedstrijden. Omdat veel ruiters thuis doorgetraind hebben maar weinig mogelijkheden hebben gehad om te promoveren is er een tijdelijke dispensatieregeling van kracht. Waar de ene combinatie wel toe is aan een hogere klasse, heeft de ander misschien behoefte om een klasse lager te starten. Aanvragen van dispensatie is mogelijk tot 17 juli 2021. Daarna vervalt deze dispensatieregeling. Lees hier wat de tijdelijke dispensatieregeling inhoudt.

Leeftijdsgericht wedstrijden rijden
Nu de wedstrijdsport weer geopend is krijgt de pilot jeugdrubrieken in de disciplines dressuur en springen een vervolg en start  de pilot jeugdrubrieken in de discipline eventing. Aan deze jeugdrubrieken  mogen zowel paarden als pony’s deelnemen en het klassement wordt opgemaakt op leeftijdsgroep van de ruiter. Lees hier meer.

Pilot Flex springwedstrijden
De KNHS start met een nieuwe pilot voor de discipline springen, de zogenaamde Flex wedstrijden. Flex wedstrijden zijn springwedstrijden waar ruiters zelf mogen kiezen op welke hoogte ze starten. Deelnemen aan een Flex wedstrijd telt niet mee voor winstpunten, maar er wordt wel een klassement opgemaakt en prijzen uitgereikt. Lees hier meer over Flex wedstrijden.


SPECIFIEK OVERZICHT EN Q&A VAN ALLE MAATREGELEN DIE GELDEN VOOR DE PAARDENSPORT VANAF 26 JUNI:

Op basis van de aangekondigde versoepeling tijdens de persconferentie van 18 juni gelden vanaf 26 juni de volgende specifieke maatregelen voor de paardensport. 

(klik hier voor de geldende overheidsmaatregelen in de sport)


PAARDRIJDEN, LESSEN, BUITENRITTEN EN TRAINING

1. MAG JE PAARDRIJDEN?

Het rijden van paarden, individueel en in groepsverband en lessen in groepen is zowel binnen als buiten toegestaan. Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.

De volgende regels zijn zowel binnen als buiten van toepassing:

 1. Houd na het sporten 1,5 meter afstand (voor volwassenen vanaf 18 jaar)
 2. Houdt je aan de sociale en hygiëne maatregelen.


PAARDENSPORTACTIVITEITEN (ZOALS WEDSTRIJDEN)

1. ZIJN WEDSTRIJDEN TOEGESTAAN?

Wedstrijden zijn toegestaan en publiek mag aanwezig zijn, maar er moet wel onderling 1,5 meter afstand gehouden worden. Het sportprotocol van NOC*NSF geeft goede handvatten bij de organisatie van wedstrijden. Deze wordt begin volgende week aangepast en zal gepubliceerd worden op: https://nocnsf.nl/sportprotocol.

Wedstrijdorganisaties die in de komende weken een activiteit hebben aangevraagd worden per mail door de KNHS geïnformeerd. Vanaf 1 juli brengt de KNHS bij wedstrijdorganisaties weer wedstrijdafdracht in rekening.


2. MOGEN ER ONDERLINGE MANEGE- EN VERENIGINGSACTIVITEITEN GEORGANISEERD WORDEN?

Onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten kunnen tot en met 30 juni georganiseerd worden. Klik hier voor een overzicht van alle paardensportactiviteiten van 5 t/m 30 juni 2021. 

3. MOGEN PAARDENSPORTACTIVITEITEN MET BEOORDELINGS- EN MEETMOMENTEN GEORGANISEERD WORDEN?

Ja er mogen paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd worden in de huidige vorm tot en met 30 juni. Klik hier voor een overzicht van alle paardensportactiviteiten van 5 t/m 30 juni 2021. Daarna start de KNHS een nieuwe pilot Meetmomenten. Lees hier meer over de pilot meetmomenten.


4. BLIJFT HET MOGELIJK OM ONLINE DRESSUURPROEVEN TE LATEN BEOORDELEN?

Ja, het is mogelijk om dressuurproeven t/m de klasse L2 online te laten beoordelen. Daarnaast moeten er minimaal 5 winstpunten op een fysiek meetmoment of wedstrijd behaald worden om voor promotie naar een hogere klasse in aanmerking te komen.

5. GAAT DE HIPPIADE DOOR?

De Hippiade gaat door.

  

VOOR ONDERNEMERS EN ACCOMMODATIEHOUDERS

1. MAG MIJN HORECA/KANTINE OPEN?

Horeca en sportkantines bij sportaccommodaties mogen zowel binnen als buiten gasten ontvangen. Reguliere openingstijden mogen gehanteerd worden. Een registratie en checkgesprek zijn verplicht. Er moet 1,5 meter afstand tot elkaar gehouden worden.


2. WELKE HULPMIDDELEN ZIJN ER BESCHIKBAAR VOOR ONZE ACCOMMODATIE?

De KNHS en FNRS hebben voor verenigingen en FNRS-ondernemers verschillende communicatiematerialen ontwikkeld. Deze zijn hier te downloaden. Heb je liever een gedrukt exemplaar, neem dan contact op met de ondernemersdesk van de FNRS.


Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 


Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden
De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

Bekijk de specifieke uitwerking van de coronamaatregelen ook de bij dragende organisaties:

Sport

KNHS

Ondernemers:

FNRS

LTO Nederland

FNHB

Fokkerij:

KWPN

KOEPEL FOKKERIJ

Draf- en rensport: 

SNDR

 

 

Ander Nieuws

 • Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
  Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
 • Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
  Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
 • Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
  Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden