­ Corona update: geen publiek bij wedstrijden en trainingen - KNHS

Corona update: geen publiek bij wedstrijden en trainingen

Geplaatst op 12 november 2021

Het demissionair kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond bekend tijdens de persconferentie. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. De belangrijkste aanvullende maatregel voor de paardensport is dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij wedstrijden en trainingen en dat er een verplichte sluitingstijd geldt voor horeca. Ondanks de milde lockdown blijft alle sport, waaronder paardensport, gelukkig mogelijk.

De aanvullende maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct communiceren.


Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport:


Vanaf zaterdag 13 november 18:00 uur

 • Er mag geen publiek aanwezig zijn bij wedstrijden, (groeps)lessen en trainingen. Dit geldt voor zowel binnen- als buitensportaccommodaties. Onder publiek wordt niet bedoeld: personen in functie. Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.

 • Overal waar geen coronatoegangsbewijs geldt is het verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden tijdens het sporten indien dat vanwege de aard van de sport niet mogelijk is.

 • Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca van 20:00 uur in de avond tot 6:00 uur in de ochtend. Tijdens de openingstijden is een CTB en een vaste zitplaats verplicht. Dit geldt voor horeca binnen en buiten. Na 20:00 uur is afhalen wel mogelijk. Voor afhalen geldt een mondkapjesplicht.
 • Evenementen, niet zijnde sportwedstrijden, kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.

 

Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):

 • Het coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht in binnenruimtesvan sportlocaties. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca geldt een CTB-plicht.

  Op sportlocaties buiten is het coronatoegangsbewijs niet verplicht. Op het (buiten)terras bij de sportlocatie of het sportcomplex is het coronatoegangsbewijs wel verplicht net als bij de reguliere horeca.

 • Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij wedstrijden die gehouden worden in een binnensportlocatie. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor mensen die in functie aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers die in functie zijn van de vereniging of wedstrijdorganisatie.

 

KADER

Wat is een sportlocatie? 
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Voor accommodaties die niet zijn aangewezen als sportaccommodatie geldt geen plicht voor het coronatoegangsbewijs. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. Het coronatoegangsbewijs geldt niet voor personeel.

De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan. 

 
Wat is een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.


Coronacheck scanner

Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

 

KADER VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN

1.     Wat wordt er verstaan onder georganiseerde sportbeoefening?
Onder georganiseerde sport wordt sporten op een sportaccommodatie verstaan. Een sportaccommodatie is een plek waar sport wordt beoefend. Een gemeente kan dit bepalen. Bij twijfel neem contact op met jouw gemeente. Alleen voor binnensportaccommodaties is een coronatoegangsbewijs nodig vanaf 18 jaar. Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca. 

2.     Hoe kom ik aan een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

3.     Ik heb geen coronatoegangsbewijs, mag ik dan deelnemen aan wedstrijden?
Zonder coronatoegangsbewijs kun je niet deelnemen aan wedstrijden die gehouden worden op een binnensportlocatie als je 18 jaar of ouder bent. Voor wedstrijden op een buitenlocatie geldt geen coronatoegangsbewijs plicht.

4.     Ik ben ruiter en heb geen coronatoegangsbewijs en wil mijn wedstrijdinschrijving annuleren, kan dat?
Ja, dat kan. De wedstrijdorganisatie bepaalt of hier kosten voor in rekening worden gebracht.

5.     Hoe kan ik als wedstrijdorganisatie of sportaccommodatie een check doen op coronatoegangsbewijzen?
Om het coronabewijs van bezoekers en leden te kunnen scannen, is de CoronaCheck Scanner-app nodig. De CoronaCheck Scanner-app kun je gratis downloaden in de Apple App Store (iPhone) of op Google Play Store (Android).

De check op het coronatoegangsbewijs kan door het coronatoegangsbewijs te scannen en het ID-bewijs van de persoon te vergelijken met de gegevens van de scan. Deze gegevens bestaan altijd uit 3 van onderstaande 4 punten:

 • De eerste letter van de voornaam; en/of
 • De eerste letter van de achternaam; en/of
 • De geboortedag; en/of
 • De geboortemaand.

Hoe je als wedstrijdorganisatie, sportaccommodatie of vereniging de controle organiseert staat vrij, je mag daar zelf invulling aan geven. Wellicht komt hiervoor ondersteuning vanuit de gemeenten, houdt dit dus in de gaten of vraag ernaar bij jouw gemeente.

6.     Wat moet ik doen als een deelnemer zonder coronatoegangsbewijs toch wil deelnemen aan een wedstrijd op een binnensportlocatie?
Zonder coronatoegangsbewijs mag er vanaf 6 november niet worden deelgenomen aan wedstrijden op een binnensportlocatie door personen vanaf 18 jaar. We gaan er vanuit dat iedereen zich aan deze overheidsregels houdt, hoe vervelend ook en we hopen dat iedereen zich beseft dat wedstrijden georganiseerd worden door vrijwilligers die voor de deelnemende ruiters hun uiterste best doen om een mooie wedstrijd te organiseren. We willen sporters en bezoekers oproepen om zelf je verantwoordelijkheid te nemen en alle vrijwilligers die de controles uitvoeren het niet moeilijk te maken. Zij voeren uit wat de overheid ons oplegt. 

8.     Valt een paardenhouderij of pensionstal ook onder een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een locatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of jouw locatie een sportlocatie is. Twijfel je of jouw locatie als sportlocatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met je gemeente om dit te bespreken. Het coronatoegangsbewijs geldt niet voor personeel.

9.  Mag er een maximaal aantal personen in de binnensportaccommodatie aanwezig zijn?
Nee, er is geen maximum gesteld aan het aantal personen op een binnensportaccommodatie. Publiek is niet toegestaan.

10.  Moeten in functie aanwezige personen zoals instructeurs, officials en vrijwilligers een coronatoegangsbewijs hebben?
Nee, voor mensen die in functie aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers die in functie zijn van de vereniging of wedstrijdorganisatie.

11.  Wie vallen er onder een vrijwilliger?
Dat hangt af van de situatie. Vrijwilligers zijn personen die in functie aanwezig moeten zijn op de binnenaccommodatie of tijdens de wedstrijd zoals parcoursbouwers, ringmeesters, schrijvers, officials, etc. Bij twijfel, neem contact op met je gemeente.

12.  Is het verplicht om 1,5 meter afstand te houden?
Op binnensportaccommodaties geldt het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar. Het is dan niet nodig om onderling 1,5 meter afstand te houden. Overal waar geen CTB-plicht geldt is het verplicht 1,5 meter afstand te houden. Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden tijdens het sporten indien dat vanwege de aard van de sport niet mogelijk is.
Het kan voorkomen dat een jurylid en een schrijver dicht naast elkaar zitten in een juryhokje. Het advies is daarom om altijd van te voren even af te stemmen of de betreffende personen daar moeite mee hebben.

13.  Wie is verantwoordelijk voor de controle op het coronatoegangsbewijs?
Er is geen standaard antwoord op deze vraag. Indien het niet duidelijk is, zorg dan dat je in overleg treedt met de beheerder/eigenaar van de binnensportaccommodatie en duidelijke afspraken maakt. Vaak wordt de controle door de accommodatiehouder (of in functie aanwezigen/personeel, zoals bijvoorbeeld een instructeur) of vereniging gedaan. Bij twijfel, neem contact op met je gemeente en maak duidelijke afspraken.
Sportkoepel NOC*NSF heeft een protocol verantwoord sporten gepubliceerd. Hier staat ook een link naar overige veel gestelde vragen.

14.  Gaat de KNHS-FNRS zitcompetitie door?
De KNHS en FNRS overleggen maandag 15 november over de voortgang van de KNHS-FNRS zitcompetitie. Hier volgt zo spoedig mogelijk bericht over.

 

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.


Onder voorbehoud van wijzigingen

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 


Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden

De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

Bekijk de specifieke uitwerking van de coronamaatregelen ook de bij dragende organisaties:


Sport

KNHS

Ondernemers:

FNRS

LTO Nederland

FNHB

Fokkerij:

KWPN

KOEPEL FOKKERIJ

Draf- en rensport: 

SNDR

 

Categorie: corona

Ander Nieuws

 • Corona update: Nederland kan weer open
  Corona update: Nederland kan weer open
 • Corona update: Jongeren onder 18 jaar mogen tot 20.00 uur weer paardrijden
  Corona update: Jongeren onder 18 jaar mogen tot 20.00 uur weer paardrijden
 • Motie sport is essentieel aangenomen
  Motie sport is essentieel aangenomen