­ Corona update: paardensportactiviteiten en wedstrijden t/m 17 jaar vanaf 5 juni - KNHS

Corona update: paardensportactiviteiten en wedstrijden t/m 17 jaar vanaf 5 juni

Geplaatst op 31 mei 2021

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd vrijdagavond 28 mei bekend gemaakt dat stap drie van het openingsplan vanaf 5 juni gezet kan worden. In stap drie zitten opnieuw versoepelingen voor de sport. De belangrijkste versoepeling voor de wedstrijdsport is dat er vanaf die datum wedstrijden georganiseerd mogen worden voor jeugd en jongeren t/m 17 jaar. Op dinsdag 22 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 30 juni.

We verwachten dat er vanaf 30 juni weer wedstrijden voor iedereen mogelijk zijn als alle coronacijfers zich positief blijven ontwikkelen. Dit is uiteraard onder voorbehoud.

Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 5 juni de volgende activiteiten georganiseerd mogen worden: 

1. Vanaf 5 juni wedstrijden voor de jeugd t/m 17 jaar.

Klik hier het protocol wedstrijden t/m 17 jaar.

2. Tot 30 juni onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor winstpunten.

Klik hier voor de bepalingen van manege en verenigingsactiviteiten.

3. Tot 30 juni de activiteiten met een beoordelings- en meetmoment zoals we die tijdens het verbod op wedstrijden kennen.

Klik hier voor de bepalingen van paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomten.

De huidige meetmomenten stoppen zodra het overheidsverbod op wedstrijden voor alle leeftijden is opgeheven. Daarvoor in de plaats komt een pilot meetmomenten (vanaf 30 juni) om te onderzoeken of er behoefte is om meetmomenten ook naast de reguliere wedstrijdsport in stand te houden.

4. Vanaf 30 juni starten we direct een pilot met meetmomenten om te kijken of er behoefte is om dit naast reguliere wedstrijden te behouden. 

Tijdens het overheidsverbod op wedstrijden was het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren. Organisaties konden onder strikte voorwaarden en richtlijnen beoordelings- en meetmomenten organiseren in de paardensport, zoals bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Hier werd  veel gebruik van gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat zowel het spring- als het dressuurforum enthousiast zijn geworden om ook meetmomenten aan te bieden wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is. En dan als sportvorm naast het rijden van een wedstrijd. Om die reden gaat er vanaf 30 juni 2021 (wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is) een pilot meetmomenten van start. De pilot zal lopen van 30 juni tot 1 oktober. Lees hier meer over de pilot meetmomenten vanaf 30 juni.

Klik hier voor de aangepaste bepalingen voor meetmomenten die ingaan per 30 juni. 


Vanaf 1 juli zal de KNHS weer wedstrijdafdracht inrekening brengen, ook voor de pilot meetmomenten. Op 22 juni neemt de overheid het besluit of o.a. wedstrijdsport voor alle leeftijden vanaf 30 juni wordt toegestaan.  


Veel gestelde vragen

Klik hier voor een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden over paardensportactiviteiten per 5 juni.

Klik hier voor een overzicht van alle geldende maatregelen in de paardensport vanaf 5 juni en een overzicht van veel gestelde vragen over alle geldende maatregelen.

Tijdelijke corona dispensatieregeling 
Voor ruiters is het mogelijk om corona dispensatie aan te vragen. Deze dispensatieregeling geldt tot 60 dagen nadat meetmomenten voor iedereen weer zijn toegestaan. Wil je hier meer over weten?  Klik dan hier.

Voor wedstrijdorganisatoren: vraagprogramma aanpassen
Wil je een manege- en verenigingsactiviteit of beoordelings- en meetmoment aanpassen naar een wedstrijd? Dan kun je hiervoor zelf het vraagprogramma aanpassen in MijnKNHS tot en met maandagochtend 7 juni 9.00 uur. Wilt je een wedstrijd organiseren voor jeugd t/m 17 jaar vanaf 5 juni? Dan moet hiervoor een apart vraagprogramma worden aangevraagd.
Wanneer een organisatie het vraagprogramma wijzigt is het belangrijk dat de deelnemers, die zich al hebben ingeschreven, door de wedstrijdorganisatie per e-mail worden geïnformeerd over de wijzigingen. Advies hierbij is om in deze informatie e-mail een redelijke termijn te benoemen waarbinnen de deelnemer de mogelijkheid heeft kosteloos te annuleren.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.

 

 

 

 

Categorie: corona

Ander Nieuws

  • Corona update: Nederland kan weer open
    Corona update: Nederland kan weer open
  • Corona update: Jongeren onder 18 jaar mogen tot 20.00 uur weer paardrijden
    Corona update: Jongeren onder 18 jaar mogen tot 20.00 uur weer paardrijden
  • Motie sport is essentieel aangenomen
    Motie sport is essentieel aangenomen