­ Dinja van Liere wint Grand Prix in Aken met recordscore - KNHS

Dinja van Liere wint Grand Prix in Aken met recordscore

Geplaatst op 17 september 2021 in Dressuur & Para

Dinja van Liere heeft in Aken in de Grand Prix een nieuw persoonlijk record gehaald met de negenjarige hengst Hermès. In het eerste onderdeel van de landenwedstrijd beloonden de vijf juryleden de fantastische proef van het duo met 78.022 procent. En dat is ook nog eens goed voor de overwinning. En dat bij Van Liere’s seniorendebuut op het meest prestigieuze concours ter wereld. “Dit is echt een droom die uitkomt. Zelfs Isabell Werth laat ik achter me”, vertelt Van Liere uitbundig.

Nog geen week na het EK Dressuur in Hagen waar Van Liere als beste van TeamNL op de tiende plaats eindige met de merrie Haute Couture heeft de amazone bij haar senioren-debuut in Aken (“Ik heb in Aken al bij de U-25 gereden”, aldus de nu 31-jarige amazone) een super prestatie neergezet. Met de hengst Hermès won ze vrijdag de vijfsterren Grand Prix met een prachtige score van 78.022 procent. Het Engelse jurylid Andrew Gardner gaf het duo bijna 80 procent, de magische grens in de Grand Prix.
“Heel goed, heel goed”, is de eerste reactie van Van Liere. “Ik ben super blij met dit resultaat. Rotterdam begin juli was mijn laatste wedstrijd met Hermès. Bij hem vind ik het altijd toch nog wat spannender dan met de merrie Haute Couture, omdat er toch altijd nog wat meer verwachtingen zijn. Vorige week op het EK was Hans Peter (Minderhoud, red.) erbij in het team en toen voelde ik minder druk. Misschien dat ik hier in Aken meer druk voelde omdat ik me nu nummer een van het team voel.”
Toch gaat dat niet ten koste van de prestaties. “Ik word juist beter als er meer druk op staat. Ik ga er juist meer aan rijden dan minder. Dit is echt top. De vorige keer scoorden Hermès en ik 74 procent. Nu gaan we daar vier procent overheen.”
Toch was de Grand Prix proef die ze in het prachtige dressuurstadion in de Aachener Soers lieten zien niet eens foutloos. “Het halthouden en achterwaarts gaan ging niet zo netjes en ik had best een flinke fout in de middengalop. Ik wist echt niet hoe mijn score zou zijn. Bij het afgroeten begon het publiek zo luid te klappen en was er een staande ovatie. Toen ik mijn score hoorde, dacht ik dit is absurd. Echt een droom die uitkomt. Zelfs Isabell Werth (vierde, red.) laat ik achter me. Dit is zo mooi.”

Van Liere geniet van het succes. “De reacties hier in Aken zijn fantastisch. Iedereen is zo super enthousiast. Tijdens de persconferentie zei Aken-directeur Frank Kemperman hoe mooi het is dat er een frisse wind is in de sport met mij en Charlotte Fry aan kop.”

Met Denise Nekeman en Boston STH op de veertiende plaats en Thamar Zweistra (Hexagon’s Ich Weiss) op plaats 16 in de Grand Prix, staat de equipe van TeamNL op de derde plaats achter Duitsland en Groot Brittannië na de eerste dag van de Landenwedstrijd. Het vierde resultaat van Oranje van Vincent van Gasselt (21e) telde vandaag niet mee voor de teamranking. Morgen gaat de Landenwedstrijd verder met de Grand Prix Special (voor TeamNL rijden Zweistra en Van Gasselt) en zondag startten er twee combinaties per land in de Kür op Muziek met Van Liere en Nekeman. Dan bepalen de drie beste plaatsingspunten per land opgeteld bij die van de Grand Prix de definitieve uitslag.

Uitslag Grand Prix, CDIO5* Landenwedstrijd Aken
1. Dinja van Liere (Uden), Hermès (v.Easy Game), 78.022%
2. Charlotte Fry (GBR), Dark Legend (v.Zucchero), 76.717%
3. Patrick Kittel (Zwe), Fiontini (v.Fassbinder), 76.261%
14. Denise Nekeman (Hasselt), Boston STH (v.Johnson), 71.630%
16. Thamar Zweistra (Schore), Hexagon’s Ich Weiss (v.Negro), 71.500%
21. Vincent van Gasselt (Laren Nh), Delacroix II (v.Dancier), 70.283%

Klik hier voor de volledige uitslag

Klik hier voor de tussenstand van de landenwedstrijd

Foto’s: Dinja van Liere en Hermès in Aken (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • EK Dressuur en Para-dressuur 2023 in Riesenbeck
    EK Dressuur en Para-dressuur 2023 in Riesenbeck
  • Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021
    Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021
  • Jumping Amsterdam start met mooie dressuuravond
    Jumping Amsterdam start met mooie dressuuravond