­ Dressuurjeugd in aanloop naar eerste observatiewedstrijden - KNHS

Dressuurjeugd in aanloop naar eerste observatiewedstrijden

Geplaatst op 23 april 2021 in Dressuur & Para

Voor de Nederlandse dressuurjeugd staat het Europees Kampioenschap medio en eind augustus op de kalender. Deze weken zijn de eerste internationale wedstrijden in Sint Truiden en Opglabbeek. Bondscoaches Monique Peutz en Imke Schellekens-Bartels hadden vooraf twee scoutingsdagen in Ermelo waar ze alle combinaties aan het werk zagen.

“De scoutingsdagen waren voor mij super waardevol’, vertelt Monique Peutz, bondscoach van de Junioren en Young Riders. “Bestaande en nieuwe combinaties, die we nog niet gezien hadden, hebben we kunnen zien rijden onder wedstrijdomstandigheden. Dat heeft veel informatie opgeleverd. Vanuit de eerste scoutingsdag hebben we al combinaties naar de eerste internationale wedstrijd in Sint Truiden kunnen afvaardigen.”

Die wedstrijd in België was afgelopen weekend. “Bij de junioren waren dat nog jonge combinaties die er tijdens de wedstrijd echt in groeiden. Elke proef ging het al wat beter en daar zijn die eerste wedstrijden ook voor bedoeld. Ik was heel blij met de resultaten van de Young Riders met alle keren een Nederlands podium en Milou Dees die al heel goed in vorm is. We hadden ook jonge paarden bij ons die door de juryleden goed ontvangen werden.”

Scoutingsdagen
“Dit weekend is de wedstrijd in Opglabbeek”, vervolgt Monique. “Het seizoen begint vroeg, maar we zijn ook afhankelijk van de buitenlandse wedstrijden omdat de wedstrijden in eigen land nog niet op gang komen. We hebben de scoutingdagen ook echt nodig gehad om de afvaardiging naar de buitenlandse wedstrijden te kunnen organiseren. Daar hadden we drie subtop-juryleden die de proeven beoordeelden. Momenteel zijn er dertig Young Riders combinaties. Op de scoutingsdagen moest er één keer 68 procent of beide dagen minimaal 63 procent behaald zijn om naar het buitenland te kunnen. Iedereen wil zo graag internationaal op concours. De kadertrainingen zijn afgelopen week weer begonnen. Eerst lagen die vanwege corona stil en later kwam daar de Rhino-uitbraak nog bij.”

Eerste observatiewedstrijd
Imke Schellekens-Bartels is de bondscoach voor de ponyruiters en de Children. “Over twee weken is al de eerste observatiewedstrijd in Exloo. Dat zal best nog wel spannend zijn voor veel combinaties. Voor mij is het nog heel open, dat maakt het spannend en ook juist leuk. Ik heb nog niet echt zich op wat de kopgroep gaat worden. Er zijn nog veel open kansen en wat nu al wel duidelijk is is dat we met een jonge groep naar het EK gaan.”

Na het EK vorig jaar zijn een aantal ponycombinaties gestopt en zijn er bij de Children nieuwe combinaties gevormd. “We hebben een periode gehad met weinig wedstrijden en de kadertrainingen konden nauwelijks doorgaan vanwege corona en de Rhino. Ik had een kleine groep en er waren nog geen meetmomenten. Tijdens de twee scoutingsdagen had iedereen de kans om scores te halen waarmee ze internationaal uitgezonden konden worden. Vorige week en deze week zijn de eerste internationale wedstrijden. Dat is voor veel combinaties best nog wel spannend. Gelukkig is er de mogelijkheid om internationale ervaring op te kunnen doen. Het is een nieuwe groep en dan is het nog pril en groen. Ik hoop dat we de komende weken echt meer wedstrijden hebben om ervaring op te doen.”

Foto Monique Peutz door Digishots

 

 

Ander Nieuws

  • Dinja van Liere wint Grand Prix in Aken met recordscore
    Dinja van Liere wint Grand Prix in Aken met recordscore
  • “Mijn ambities liggen nog wel in de sport”
    “Mijn ambities liggen nog wel in de sport”
  • Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 september 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 september 2021