­ Dressuurruiters TeamNL tweede in Landenwedstrijd Aken - KNHS

Dressuurruiters TeamNL tweede in Landenwedstrijd Aken

Geplaatst op 19 september 2021 in Dressuur & Para

De dressuurruiters van TeamNL zijn in de prestigieuze Landenwedstrijd van CHIO Aken op de tweede plaats geëindigd achter Duitsland. Dinja van Liere won de Grand Prix op vrijdag en moest zondag in de Kur op Muziek alleen Isabell Werth voor zich dulden. Van Liere reed met de hengst Hermès een nieuw persoonlijk record van 86.740%. “Eigenlijk een keer iets positiefs”, volgens bondscoach Alex van Silfhout.

Dinja van Liere met persoonlijk record tweede in Kür

“Eigenlijk een keer iets positiefs”, laat de bondscoach weten. De tweede plaats in Aken is na de vijfde in Tokio en op het EK een mooie opsteker voor de Nederlandse dressuursport. “Dinja laat zien dat ze er echt bij hoort. Hermès is een paard met nog niet zo veel ervaring, maar ik weet dat het een paard met heel veel kwaliteit is. Hoe ze hier super ontspannen en simpel hun werk doen, dat belooft gewoon nog veel voor de toekomst”, laat Van Silfhout enthousiast weten.

Dinja van Liere verbeterde haar persoonlijk record in de Kür op Muziek met meer dan 4 procent. Met fantastische passages en piaffes en een vrijwel foutloos optreden liet ze het publiek wederom genieten. Dat deden de juryleden ook, die voor de prestatie 86.740 procent over hadden. Van Liere moest Isabell Werth wel voor zich dulden. “Stom mens”, lacht Dinja na afloop. “Ik ben gewoon verwend met de overwinning op de eerste dag, dan is de tweede plaats jammer. Moet ik Isabell toch nog voor laten. Dit was voor mij mijn derde Kür op Muziek in de Grand Prix en met Hermès pas de tweede. Isabell heeft er al heel wat meer gereden. Ik ga gewoon verder oefenen. 86 procent is gewoon een mega, mega dikke score.”

Denise Nekeman (Hasselt) reed een heerlijke, enthousiaste en goede Kür met Boston STH. De lach op het gezicht van Denise aan het eind van de proef was dan ook meer dan terecht. Op het scorebord verscheen 79.405%. En dat is een nieuw persoonlijke record voor het duo dat een goede bijdrage leverde aan de tweede plaats voor het team in de Landenwedstrijd. In de Kür op Muziek eindigden ze op de zesde plaats. “Denise liet in de Kur niets liggen. Ze heeft al veel wedstrijdervaring, maar Aken is dan toch een spannende wedstrijd. Maar je ziet dat heel goed kan focussen.”

In de Grand Prix Special op zaterdag was het Vincent van Gasselt die met de vierde plaats met Delacroix II de voor het team meetellende score had. Thamar Zweistra eindigde op plaats zeven.


Winst voor Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. bij rentree
In mei van dit jaar moest Emmelie Scholtens (Gorinchem) wegens een lichte blessure van haar dertienjarige hengst Desperado N.O.P. (v.Vivaldi) de observatiewedstrijden voor de Olympische Spelen laten schieten. Ook kwam het EK in Hagen van vorige week nog net te vroeg voor de combinatie. Een week later in Aken maakte Desperado N.O.P. een sterke comeback met de overwinning in de CDI4* Kür op Muziek met een percentage van 83.110. In de Grand Prix op donderdag eindigden ze op de derde plaats. “Emmelie wint hier met super mooie scores”, aldus Van Silfhout. “In de Kur zelfs boven de tachtig procent. Dan doet het gewoon extra pijn dat ze er in Tokio en op het EK niet bij kon zijn.”


Young Rider Marten Luiten wint twee keer in Aken
KNHS-Talententeamlid Marten Luiten (19, Winschoten) is regerend Europees en Nederlands kampioen bij de Young Riders. In het prachtige dressuurstadion van CHIO Aken liet Marten er ook geen twijfel over bestaan wie momenteel de beste is in zijn leeftijdsklasse. Met de elfjarige merrie Fynona (v.Ampère) won Luiten op vrijdag de individuele proef met ruim vier procent voorsprong op zijn landgenote Thalia Rockx. In de Kür op Prix St George niveau op zaterdag zetten de vijf internationale juryleden Luiten en Fynona unaniem op de eerste plaats met een prachtige score van 82.350%.


Uitslag CDIO5* Landenwedstrijd Dressuur Aken
1. Duitsland, 32 pnt
2. Nederland, 44 pnt
3. Groot Brittannië, 54 pnt

Uitslag Grand Prix, CDIO5* Landenwedstrijd Aken (vrijdag)
1. Dinja van Liere (Uden), Hermès (v.Easy Game), 78.022%
2. Charlotte Fry (GBR), Dark Legend (v.Zucchero), 76.717%
3. Patrick Kittel (Zwe), Fiontini (v.Fassbinder), 76.261%
14. Denise Nekeman (Hasselt), Boston STH (v.Johnson), 71.630%
16. Thamar Zweistra (Schore), Hexagon’s Ich Weiss (v.Negro), 71.500%
21. Vincent van Gasselt (Laren Nh), Delacroix II (v.Dancier), 70.283%

Uitslag Grand Prix Kur op Muziek, CDIO5* Landenwedstrijd Aken (zondag)
1. Isabell Werth (Dui), DSP Quantaz (v.Quaterback), 88.335%
2. Dinja van Liere (Uden), Hermès (v.Easy Game), 86.740%
6. Denise Nekeman (Hasselt), Boston STH (v.Johnson), 79.405%

Uitslag Grand Prix Special, CDIO5* Landenwedstrijd Aken (zaterdag)
1. Jessica von Bredow-Werndl (Dui), Ferdinand BB (v.Florencio), 73.511%
4. Vincent van Gasselt (Laren, NH), Delacroix II (v.Dancier), 71.787%
7. Thamar Zweistra (Schore), Hexagon’s Ich Weiss (v.Negro), 71.447%

Klik hier voor alle resultaten

Foto: Dinja van Liere en Hermes na de Kur op Muziek (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • EK Dressuur en Para-dressuur 2023 in Riesenbeck
    EK Dressuur en Para-dressuur 2023 in Riesenbeck
  • Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021
    Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021
  • Jumping Amsterdam start met mooie dressuuravond
    Jumping Amsterdam start met mooie dressuuravond