­ Drie Nederlandse nominaties voor FEI Awards 2021 - KNHS

Drie Nederlandse nominaties voor FEI Awards 2021

Geplaatst op 05 oktober 2021 in Dressuur & Para , Voltige

Marten Luiten, Sam dos Santos en Kathleen van Winden zijn de drie Nederlandse genomineerden voor de FEI Awards 2021. Europees Young Riders kampioen Marten Luiten en junioren wereldkampioen voltige Sam dos Santos zijn genomineerd in de categorie Longines Rising Star. Van Winden is genomineerd bij de grooms. Wellicht volgt ze Madeleine Broek, de groom van Marc Houtzager die in 2019 de Cavalor FEI best groom award won, op. De verkiezing gebeurt door een jury en door online publieksstemmen.

Vandaag maakte wereldpaardensportbond FEI de genomineerden bekend voor de FEI Awards 2021. Er worden in vijf categorieën awards uitgereikt. Drie Nederlanders zijn genomineerd. Bij de jeugd van 14 tot en met 21 jaar zijn Marten Luiten en Sam dos Santos onze kandidaten voor de titel. Ze hebben concurrentie van de Duitse eventing amazone Greta Busacker en de Mexicaanse springamazone Jimena Carillo Watenabe. Bij de grooms is Kathleen van Winden een van de vier genomineerden. Kathleen is groom van Demantur RS2 N.O.P van Sanne Voets, de gouden combinatie van de Paralympische Spelen in Tokio.

De genomineerden op de shortlist zijn geselecteerd vanwege hun uitstekende prestaties op het gebied van de sport, hun inspirerende visie en ongeëvenaarde toewijding aan de paardensport en para-paardensport.

 

Genomineerd voor de Longines FEI Rising Star award

 Marten Luiten

dressuur, 20 jaar

Marten Luiten, tweedejaars bedrijfskunde student aan de Universiteit van Groningen, overweegt een carrière in de dressuursport. Geen verrassing als je zijn resultaten van de laatste jaren bestudeert. Vorige maand boekte Marten twee klinkende overwinningen bij de Young Riders tijdens het CHIO Aken. Eerder deze zomer won Marten drie gouden medailles tijdens het EK voor Young Riders in Oliva. Vorig jaar in Boedapest won hij brons in de Kür op Muziek en twee gouden medailles met het team en individueel. Een jaar eerder reed Marten met de merrie Fynona, waarmee hij nog altijd de successen behaalt, zijn eerste Europese Kampioenschap bij de paarden. Toen nog bij de junioren verzekerde hij zich van drie zilveren medailles. Daarnaast won Marten in eigen land bijna alle wedstrijden en won hij meerdere medailles en titels op het NK. In zijn ponytijd was Marten goed voor vele titels op de Hippiade en tijdens de KNHS Indoorkampioenschappen.

 

Sam dos Santos

Voltige, 15 jaar

Sam dos Santos is de eerste Nederlandse wereldkampioen voltige. En dat pas op zijn vijftiende jaar. Sam veroverde de titel dit jaar in Le Mans bij de junioren. En of dit historische feit niet genoeg was turnde Sam zich op de rug van Charmeur samen met Elise van de Ven naar de bronzen WK medaille in de klasse Pas de Deux. Een ongekende prestatie van Sam, die in 2019 al Nederlands kampioen voltige werd. “Het was geweldig! Ik ben zo blij dat ik daar op het podium kon staan vol trots”, vertelde Sam tijdens het WK. “Ik had gelukkig weinig spanning en stress. Dit komt vooral door het relaxte team dat ik om me heen heb. Ik ben vooral met veel plezier de wedstrijd ingegaan.” Bondscoach Claire de Ridder is ook vol lof over haar de jonge wereldkampioen. “Sam heeft het zo goed gedaan. Hij heeft alle vier de ronden zijn hoofd erbij gehouden, gedaan wat hij moest doen en super gepresteerd. Hij was samen met het paard en zijn longeur een waar ‘dreamteam’.” De talenten van Sam dos Santos zijn ook bij de FEI opgevallen en dat is waarom Sam genomineerd is in de categorie Longines Rising Star award voor jonge sporters van 14 tot en met 21 jaar die ongelooflijk talent en inzet laten zien.

 

Genomineerd voor de Cavalor FEI best groom award

Kathleen van Winden (Netherlands)

Groom, 32 jaar

Kathleen van Winden is de groom van Demantur RS2 N.O.P. waarmee Sanne Voets in Tokio bij de Paralympische Spelen twee individuele gouden medailles en teambrons won. De zoon van Vivaldi ontbreekt het aan niets. Sinds begin 2019 heeft Kathleen de zorgen over de bekende ruin van Sanne Voets. Naast de successen deze zomer in Japan won Demantur met Sanne op het EK in Rotterdam 2019 drie gouden medailles. Daarbij komen de nationale titels en vele internationale overwinningen in grade IV bij de para-dressuur en ook overwinningen in de Lichte Tour in Nederland. Kathleen heeft jarenlang ervaring als groom. Voordat ze door Sanne Voets gevraagd werd was Kathleen groom van Diederik van Silfhout. Ze was er als groom al bij in 2015 toen Diederik met Arlando goud won met het team bij de Europese Kampioenschappen. Een jaar later bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro verzorgde Kathleen Arlando en onderscheidde Kathleen zich als gedreven groom. Naast haar passie voor groomen is Kathleen ook een begenadigd paardenfotografe.

 

Lees hier op de FEI site meer over de verkiezing

Online stemmen is hier mogelijk van 5 tot en met 17 oktober

Categorie: feiawards, votenow, feirisingstar, feibestgroom, teamnl

Ander Nieuws

  • WK Herning: Zilver voor Frank Hosmar in kür op muziek
    WK Herning: Zilver voor Frank Hosmar in kür op muziek
  • WK Herning: Zilver in Kür geeft Lotte Krijnsen fenomenale afsluiting WK-debuut
    WK Herning: Zilver in Kür geeft Lotte Krijnsen fenomenale afsluiting WK-debuut
  • WK Herning: Sanne Voets soeverein naar goud in kür op muziek
    WK Herning: Sanne Voets soeverein naar goud in kür op muziek