­ Eerste Flex wedstrijden springen op de kalender - KNHS

Eerste Flex wedstrijden springen op de kalender

Geplaatst op 06 juli 2021 in Springen

De Pilot Flex wedstrijden in het springen gaat van start. Tijdens deze Flex wedstrijden mag de ruiter zelf kiezen in welke klasse of hoogte wordt gestart. Een perfecte mogelijkheid voor ruiters om (jonge) paarden op wedstrijden uit te brengen op elk gewenst niveau. De eerste Flex wedstrijden voor deze zomer staan inmiddels op de kalender. De pilot loopt tot 30 november.

Flex wedstrijden zijn springwedstrijden die verreden worden onder de vlag van de KNHS waarin de ruiter meer vrijheid krijgt in regelgeving. Zo mag de ruiter voor deze wedstrijden zelf kiezen in welke klasse/ hoogte wordt gestart. De start op een Flex wedstrijd telt niet mee voor het promotiesysteem, er kunnen dus geen winstpunten worden behaald. Het is wel een wedstrijd met een klassement en er worden prijzen uitgereikt. De ruiter heeft hiermee de mogelijkheid om zijn paard uit te brengen op een gewenst niveau en mee te rijden voor de prijzen.

Deelnemen aan Flex wedstrijden
Alle combinaties die in het bezit zijn van een reguliere startpas of startpas Flex kunnen deelnemen aan Flex wedstrijden. Een startpas Flex is een combinatiegebonden startpas waarmee je in tegenstelling tot de reguliere startpas enkel kunt deelnemen aan Flex wedstrijden. Voor de eerste startpas Flex die wordt aanvraagd betaalt de ruiter/amazone een éénmalig bedrag. Daarna kunnen gedurende de pilot gratis en onbeperkt startpassen Flex onder de betreffende ruiter/amazone worden aangevraagd. Daarnaast wordt voor de combinaties met een startpas Flex per start een afdracht aan de KNHS betaald. Meer informatie over deelnemen aan Flex wedstrijden en de startpas Flex vind je hier.

Overzicht Flex wedstrijden
Een overzicht van alle Flex springwedstrijden is te vinden op de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. Als je onder de discipline springen ‘flex’ invoert in de zoekbalk krijg je alle Flex springwedstrijden in Nederland te zien. De eerste Flex wedstrijden zijn inmiddels aangevraagd door verschillende  wedstrijdorganisaties en binnenkort zullen er steeds meer data aan de kalender worden toegevoegd.
Een aantal bevestigde data zijn:

 • Iedere dinsdag: Dalerveen, RV Boekweitruiters
 • 14 juli en 11 augustus: Haaksbergen, RV Sterruiters
 • Vanaf augustus iedere 1e en 3e woensdag van de maand: Exloo, Hippisch Centrum Exloo
 • Vanaf augustus iedere 2e donderdag van de maand: Tolbert, HJC manege Tolbert
 • 25 augustus: Vragender, RV Lichtenvoorde (hv.)
 • 25-26 augustus: Oudkarspel, Manege Beukers
 • 7 september: Wierden, RV Eschruiters
 • 2-3 oktober en 30-31 oktober: Middenmeer, RV Wieringermeerruiters

Iedere week Flex wedstrijden in Dalerveen
RV de Boekweitruiters uit Dalerveen is één van de wedstrijdorganisaties die deze zomer actief aan de slag gaat met de Flex wedstrijden. Voorzitter Henry Vos vertelt: ‘Bij RV de Boekweitruiters organiseren we iedere dinsdag een KNHS springwedstrijd voor paarden en pony’s en daar gaan we deze zomer ook de Flex wedstrijden aan koppelen. We zien dat er bij de ruiters echt behoefte is aan het flexibel starten op wedstrijden, alleen moet het concept nog wat meer bekendheid krijgen en dat heeft tijd nodig. Ik zie de Flex wedstrijden vooral als een kans voor ruiters om jonge paarden uit te brengen op een aantal wedstrijden zonder direct een reguliere startkaart aan te vragen. Gedurende de pilot Flex wedstrijden betalen ze éénmalig een bedrag en kunnen ze daarna gratis en onbeperkt met verschillende paarden startpassen Flex aanvragen. Dat is zeker voor handelstallen en professionele ruiters heel interessant. Het wordt namelijk een stuk eenvoudiger om jonge paarden wedstrijdervaring te laten opdoen. Voldoet het paard aan hun verwachting en welk niveau kan het paard aan? Zeker voor paarden die in de beginperiode van de carrière staan is die informatie zeer waardevol voor veel professionele stallen. Maar ook voor particuliere ruiters kunnen de Flex wedstrijden een uitkomst zijn. Onze dochter is nu een paar keer in het Z gestart en mag officieel geen B meer rijden. Voorheen moest ze met een nieuw paard dan altijd HC starten, maar nu kan ze gewoon meerijden in de klasse B op een Flex wedstrijd. Ik hoop daarom dat er nog veel meer wedstrijdorganisaties het concept oppakken en meedoen aan de pilot zodat er een breed aanbod voor ruiters ontstaat.’

Zelf een Flex wedstrijd organiseren?
Wil je als wedstrijdorganisatie meedoen aan de pilot Flex wedstrijden springen? Goed nieuws, dat kan! Klik hier voor meer informatie over het organiseren van een pilotwedstrijd en het aanvraagformulier voor de pilot Flex wedstrijden.

Meer informatie?
Wil je als ruiter meer weten over de pilot Flex wedstrijden in het springen? Klik dan hier voor uitgebreide informatie en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Categorie: pilot flexwedstrijden

Ander Nieuws

 • Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken
  Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken
 • CHIO Aken: Nederland 7e startplaats in Landenwedstrijd
  CHIO Aken: Nederland 7e startplaats in Landenwedstrijd
 • Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 september 2021
  Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 september 2021