­ EK eventing: foutloze cross voor Janneke Boonzaaijer - KNHS

EK eventing: foutloze cross voor Janneke Boonzaaijer

Geplaatst op 25 september 2021 in Eventing

TeamNL amazone Janneke Boonzaaijer en ACSI Champ de Tailleur waren vandaag de beste Nederlandse combinatie op het EK eventing in het Zwitserse Avenches. Na de cross staan ze 28e in de tussenstand.

Parcoursbouwer Mike Etherington-Smith had het de ruiters niet makkelijk gemaakt met deze cross. Slechts 7 van de 67 combinaties gingen foutloos en binnen de tijd door de cross. Daaronder ook de Britse Nicola Wilson met JL Dublin. Zij bleef op haar dressuurscore van 20,9 strafpunten staan en pakt nu de leiding in het klassement. De Duitse Ingrid Klimke kreeg 1,2 tijdsstrafpunten met SAP Hale Bob. Zij staat tweede, gevolgd door de Fransman Maxime Livio.

Team NL
De 25-jarige Janneke Boonzaaijer uit Renswoude reed al vier EK’s bij de jeugd, maar rijdt in Zwitserland haar eerste Europese Kampioenschappen bij de senioren. Ze bleef als enige van het Nederlandse team foutloos en staat met ACSI Champ de Tailleur 28e in de tussenstand. “Ik ben heel blij dat we nul thuiskwamen, zeker na de teleurstelling in Tokio. Het ging echt heel fijn. Ik kon ook een fijn ritme pakken. De cross was zeker niet eenvoudig, met dikke sprongen en veel bochten. Je moest echt snel reageren. Dan gaat het alleen aan het einde niet zo snel meer.” Janneke kreeg 12,4 strafpunten voor tijdsoverschrijding. “Daar baalde ik achteraf best wel van. Een halve minuut is best veel, maar vandaag was het ook lastig om de tijd te halen. Je kunt bovendien wel heel hard gaan, maar dan zijn de risico’s groter. Ik wilde graag nul rijden voor het team en voor mezelf. Ik ben blij dat dit is gelukt. Mijn paard kwam ook super fit de cross uit en was snel hersteld. Als we morgen goed springen, kan mijn weekend niet meer stuk.”
Sanne de Jong (Aalsmeer) en Enjoy ging goed van start, maar kwamen helaas in de problemen op hindernis 9B. In eerste instantie kreeg de combinatie op die sprong een ‘missed flag’. Bij hindernis 15 werd Sanne gestopt, omdat de jury overleg had of het geen ‘missed jump’ was. Na vijf minuten mocht ze door, omdat het een ‘missed flag’ was. Na drie hindernissen werd ze alsnog gestopt, omdat de jury weer van gedachte was veranderd. Uiteindelijk betekende dit eliminatie. Teamgenoot Merel Blom (Aalten) reed met The Quizmaster een sterke ronde, maar hadden op diezelfde hindernis, 9B, een langsloper. Daarnaast kregen ze tijdfouten en zakte ze in het tussenklassement naar de 46e plaats. Jordy Wilken en Burry Spirit hadden een miscommunicatie op hindernis 4, maar herpakten zich goed. De ruiter uit Olst staat voorlopig 54e.

Landenwedstrijd
In de top-3 van de landenwedstrijd zijn weinig veranderingen ten opzichte van de dressuur. Groot-Brittannië staat nog steeds aan kop. Duitsland is tweede, gevolgd door Frankrijk. Het Nederlandse team zakte na de cross naar de elfde plaats.
Morgen staat het laatste onderdeel voor de eventingruiters op programma. Vanaf 11.00 uur wordt er gesprongen. Na afloop worden de medailles verdeeld.

De wedstrijd is via livestream te volgen via: www.clipmyhorse.tv.
Meer informatie en startlijsten staan op: www.iena-events.ch en www.rechenstelle.de

Kijk hier voor de KNHS Mediaguide met meer informatie over alle ruiters.

Uitslag EK eventing, na cross-country
1. Nicola Wilson (GBR) – JL Dublin, 20,9
2. Ingrid Klimke (DUI) – SAP Hale Bob, 21,4
3. Maxime Livio (FRA), Api du Libaire, 22,5
28. Janneke Boonzaaijer (Renswoude) – ACSI Champ de Tailleur, 39,5
46. Merel Blom (Aalten ) – The Quizmaster, 61,6
54. Jordy Wilken (Olst) – Burry Spirit, 75,0
Sanne de Jong (Aalsmeer ) – Enjoy, el.

Uitslag landenwedstrijd
1.Groot-Brittannië, 64,8
2. Duitsland, 78,4
3. Frankrijk, 96,8
11. Nederland, 176,1

Foto Janneke Boonzaaijer en ACSI Champ de Tailleur door Dirk Caremans HippoFoto

Ander Nieuws

  • WK-debutante Sanne de Jong: "Ik ben trots op Enjoy"
    WK-debutante Sanne de Jong: "Ik ben trots op Enjoy"
  • WK Eventing: De Jong en Wilken rijden zware cross uit
    WK Eventing: De Jong en Wilken rijden zware cross uit
  • WK Eventing: Bondscoach tevreden over Nederlandse dressuurproeven
    WK Eventing: Bondscoach tevreden over Nederlandse dressuurproeven