­ EK pony’s: Eventingamazone Sophie Weening na cross derde - KNHS

EK pony’s: Eventingamazone Sophie Weening na cross derde

Geplaatst op 14 augustus 2021 in Eventing

De pony-eventingruiters streden vandaag op het EK voor pony's in Strzegom in de cross. De Nederlandse Sophie Weening nam een flinke sprong in het klassement. Na een foutloze cross binnen de tijd steeg ze naar een derde plaats.

Slechts vijf van de 46 combinaties slaagden erin om de cross foutloos en binnen de tijd te rijden, waaronder de Nederlandse Sophie Weening (Raalte). Met Hip Hop bezette ze een twaalfde plaats na de dressuur. “Iemand zei na de cross dat ik derde stond. Ik dacht: dat kan niet waar zijn! Ik ben hier echt heel blij mee. Dat had ik totaal niet verwacht. Echt heel vet”, vertelt Sophie enthousiast.
“Vooraf heb ik de cross heel vaak gelopen. Toen vond ik het écht pittig. De hindernissen zijn een stuk hoger en breder dan normaal. De cross is ook bijna een minuut langer. Toch had ik al wel het gevoel dat dit een cross voor Hip Hop zou zijn. Dat bleek ook wel. Hij voelde super aan en zocht de sprongen heel goed op. Hip Hop is het hele seizoen al in topconditie, hij is nooit moe na het crossen. Dat deze cross langer is, was eigenlijk erg fijn. Zo konden we het verschil maken. Ik heb twee alternatieven gesprongen om op safe te spelen. Bovendien weet ik dat de tijd voor Hip Hop geen probleem vormt. Hij heeft namelijk een super grote galop.”
De scherpsrechters zaten in deze cross vooral aan het einde. “De waterinsprong was pittig en aan het einde had je nog twee lastige schuine hagen. Maar het liep perfect zoals ik gepland had.”

Wijze man
Sophie rijdt in Polen haar eerste EK, voor Hip Hop is het de tweede keer. “We kochten hem in 2017 van Okke Peemen na het EK. Ik was toen zelf nog heel jong en had bijna geen crosservaring. We zijn rustig aan begonnen en zijn samen verder gegroeid. Hip Hop is een super relaxte pony. In de cross staat hij ‘aan’ en gaat hij ervoor, maar op stal is hij super relaxt. Hij heeft hier vanwege de warmte een ventilator voor de stal staan. Daar staat hij de hele dag voor te suffen, totaal niet onder de indruk. Hij geeft niks om de omgeving of wat anderen doen. Echt zo’n wijze man” lacht Sophie.

Frankrijk aan kop
De Nederlandse Kato de Smidt (Eelde Zld.) en Orchid’s Tigersun gingen vandaag ook foutloos door de cross, met slechts 2,8 tijdsfouten. Zij bezetten de voorlopig zesde plaats. Helaas kregen teamgenoten Ivy van der Kolk (Zuna) en Senna van Houte (Pannerden) problemen onderweg en werden uitgesloten. Het Nederlandse team zakte naar de achtste plaats. Na de cross gaat Frankrijk aan de leiding, gevolgd door Ierland en Duitsland.
Bente Bartels (Coevorden) komt individueel voor Nederland van start. Zij reed met Peggy’s Rocket foutloos door de cross en kreeg 14 tijdsfouten. De andere individuele ruiter, Renzo Laffra (Berkhout), slaagde er niet in om de cross uit te rijden.

Morgen om 10.00 uur start het afsluitende springen en daarna worden de medailles verdeeld.

Uitslag
Eventing, cross
1. Mae Rinaldi (FRA) – Boston du Verdon, 28,4
2. Ben Connors (IER) – Cornafest Fred, 30,4
3. Sophie Weening (Raalte) – Hip Hop, 30,4
6. Kato de Smidt (Eede Zld.) – Orchid’s Tigersun, 34,4
22. Bente Bartels (Coevorden) – Peggy’s Rocket, 48,2
Ivy van der Kolk (Zuna) – Robin Hood, EL
Renzo Laffra (Berkhout) – Wolvenhof’s Nesta, EL
Senna van Houte (Pannerden) – Fernhill First Lady, EL

Team
1. Frankrijk, 96,4
2. Duitsland, 101,2
3. Ierland, 116,3
8. Nederland, 1064,8

Klik hier voor de volledige uitslag.

Sophie Weening met Hip Hop Foto: Judith Litjens

 

Ander Nieuws

  • NK Eventing Jeugd tijdens Maarsbergen Horse Trials
    NK Eventing Jeugd tijdens Maarsbergen Horse Trials
  • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
    Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  • Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
    Belangrijkste paardensportevenementen in 2023