­ EK Pony’s: Rose Oatley onverslaanbaar in Kür, Nederlanders buiten medailles - KNHS

EK Pony’s: Rose Oatley onverslaanbaar in Kür, Nederlanders buiten medailles

Geplaatst op 15 augustus 2021 in Dressuur & Para

De beste 18 ponydressuurruiters sloten vandaag het EK af met de Kür op Muziek. De veertienjarige Duitse amazone Rose Oatley en haar palomino Daddy Moon wonnen de wedstrijd met afstand en pakten goud met een score van 89,70%. De drie Nederlandse deelneemsters vielen buiten de medailles.

Met een voorsprong van maar liefst 4,5% sloot Rose Oatley de Kür op Muziek op grandioze wijze af. Deze combinatie domineerde het kampioenschap. Rose reed Daddy Moon woensdag in de landenwedstrijd al naar een nieuw ponywereldrecord (82,63%) in de landenwedstrijd. Met het Duitse team won ze goud, ze werd eerste in de individuele proef en voegde daar vanochtend de Kür op Muziek aan toe, ook met een wereldrecord 89,70%. In de Kür was Ilse de Wilde met Falco de beste Nederlandse combinatie op een twaalfde plaats (73,945%).

Nederlanders
De ontlading na de Kür op Muziek was groot bij Jill Kempes (Erichem). Met haar Next Black Magic reed ze haar allerlaatste proef. Haar pony wordt na het EK verkocht, omdat Jill dit jaar zestien wordt. Bondscoach Imke Schellekens: “Next Black Magic was vandaag een beetje moe. Het is natuurlijk ook een lange week voor de pony’s. Jill had geen grote fouten, maar kreeg net niet de energie waar ze op gehoopt had. Maar het was alsnog heel netjes en een heel mooie afsluiting. Jill mag heel tevreden terugkijken op haar laatste EK.” Jill scoorde 72,72% in de Kür op Muziek en werd veertiende.
Net boven haar eindigden landgenoten Ilse de Wilde (12e plaats) en Veerle van Hof (13e plaats).
Veerle van Hof (Kerkrade) ging er echt voor in de Kür op Muziek, maar Vinkenhove Xander sprong een keer om in de galop. “Deze combinatie heeft echt heel veel potentie. Ze hebben elke dag een foutje gehad, maar reden nog steeds heel mooie scores. Ik denk dat daar nog wel rek in zit. Veerle is nog geen zestien, dus ze heeft nog een jaar. Ik verwacht dat ze wel meekan doen met de top 5. Gisteren kwam ze al in de buurt met een zevende plaats individueel. Maar helaas wilde het vandaag niet helemaal.”
Ilse de Wilde en haar palomino Falco kwamen vandaag als laatste Nederlander van start. De Kür viel op door de mooie choreografie en muziek. “Ilse heeft op het EK eigenlijk drie proeven gereden zonder fouten en met het koppie erbij. Falco is net wat scherper dan de andere pony’s. Het is nog een jonge pony, hij is acht jaar en heeft af en toe last van wat spanning. Daardoor kreeg ze nog niet helemaal de punten waar ik op hoopte. Maar overall ben ik heel tevreden. Ilse heeft deze week heel steady gereden.”
Eerder deze week won het Nederlandse team brons in de landenwedstrijd. “Daar ben ik heel trots op. Het was dit jaar nog best even spannend en een medaille was helemaal niet vanzelfsprekend. In de teamwedstrijd is echt goed gepresteerd. Ik kijk dan ook zeker tevreden terug op dit EK”, besluit Imke Schellekens.

Uitslag Kür op Muziek
1. Rose Oatley (DUI) - Daddy Moon, 89,70%
2. Antonia Roth (DUI) - Daily Pleasure WE, 85,09%
3. Sophia Boje Obel Jorgensen (DEN) - Adriano B, 83,05%
12. Ilse de Wilde (Andel) - Falco, 73,95%
13. Veerle van Hof (Kerkrade) - Vinkenhove Xander, 73,80 %
14. Jill Kempes (Erichem) - Next Black Magic, 72,72%

Klik hier voor de volledige uitslag.

Ilse de Wilde Foto Łukasz Kowalski

Ander Nieuws

  • Maud de Reu en Demi Uijtewaal bovenaan bij KNHS Para Dressuur Trophy Bathmen
    Maud de Reu en Demi Uijtewaal bovenaan bij KNHS Para Dressuur Trophy Bathmen
  • Sanne Voets op shortlist voor verkiezing Paralympische sporter van het Jaar
    Sanne Voets op shortlist voor verkiezing Paralympische sporter van het Jaar
  • Thamar Zweistra zesde in wereldbekerwedstrijd Madrid
    Thamar Zweistra zesde in wereldbekerwedstrijd Madrid