­ FEI jaarvergadering neemt belangrijke besluiten richting Parijs - KNHS

FEI jaarvergadering neemt belangrijke besluiten richting Parijs

Geplaatst op 18 november 2021 in Dressuur & Para , Springen , Eventing

Op de FEI General Assembly (jaarvergadering van de wereldpaardensportbond) zijn door de aanwezige en online deelnemende landen belangrijke besluiten genomen in aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Zo was er een grote meerderheid voor een teamgrootte van drie combinaties bij het springen en de Para-dressuur, net zoals in Tokio afgelopen zomer. Tevens werd met grote meerderheid het kwalificatiesysteem voor de Olympische disciplines aangenomen.

Met grote meerderheid (70 tegen 30) is het voorstel aangenomen waarin in Parijs net als in Tokio met drie combinaties wordt gestart in de landenwedstrijd springen. Er is daarmee geen streepresultaat van de vierde, minst presterende combinatie, zoals in reguliere landenwedstrijden. De KNHS was net als alle andere Europese tegenstander het voorstel. De EEF heeft nog een alternatief voorstel ingebracht maar dat mocht niet baten.
De Olympische Spelen in Parijs zullen plaats vinden van 26 juli tot en met 11 augustus 2024. Het Paleis van Versailles is het decor van de paardensport, dat begint met eventing gevolgd door dressuur en springen. Ook het kwalificatiesysteem voor de Spelen van 2024 voor het springen werd met 81 tegen 15 stemmen aangenomen. Daarbij zijn goede klasseringen op het WK (top 5) volgend jaar en het EK (top 3) in 2023 van belang voor het Nederlandse springruiterteam. Ook een topklassering in de Nations Cup Finales in 2022 en 2023 in Barcelona kan een Olympisch ticket opleveren.
Voor de dressuur geldt een top 6 klassering met het team tijdens de WEG in Herning volgend jaar of een plaats in de top 3 op het EK in 2023. Voor eventing geldt een top 6 klassering volgend jaar op het WK of een plaats bij de beste 2 landen op het EK in 2023. De klasseringen op de EK's zijn van de geschoonde lijst. Wanneer er al landen geklasseerd zijn via de wereldkampioenschappen dan vallen die er tussenuit.

Paralympische Spelen
De Paralympische Spelen zullen gehouden worden van 28 augustus tot 8 september 2024. Net als in Tokio zal het landenteam bestaan uit drie combinaties. Dat is het resultaat van de stemming in Antwerpen met 79 bonden voor en 19 tegen.

De Nederlander Frank Kemperman (leidde het dressuurcomité van 2009 tot 2021) zal in het FEI Dressuurcomité als voorzitter vervangen worden door de Mexicaanse Maribel Alonso, die door de vergadering gekozen werd. Parcoursbouwer Louis Konickx is in Antwerpen gekozen in de FEI Jumping Committee.

FEI Awards
Na de vergadering werden de winnaars gehuldigd van de FEI awards. De Zweed Peder Fredricson, de huidige nummer 1 van de wereldranglijst van de springruiters, ontving de Peden Bloodstock FEI Best Athlete Award. De drie Nederlandse nominaties zijn dit jaar niet gehonoreerd. Niet Kathleen van Winden, maar de Zweedse Marie Johansson won de Cavalor FEI Best Groom Award. Dressuurruiter Marten Luiten en voltigeur Sam dos Santos werden in de verkiezing Longines FEI Rising Star Award voorbijgestreefd door de Duitse Greta Busacker, die afgelopen zomer Europees Kampioene eventing werd bij de Young Riders en goud won met het team.

Ander Nieuws

  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend
  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna