­ FEI-wedstrijden vanaf 12 april met maatregelen weer mogelijk - KNHS

FEI-wedstrijden vanaf 12 april met maatregelen weer mogelijk

Geplaatst op 31 maart 2021 in Dressuur & Para , Springen , Eventing , Mennen & para , Endurance , Voltige

De wereldpaardensportbond FEI heeft gisteren bekendgemaakt dat vanaf 12 april wedstrijden weer toegestaan zijn in Europa. Tot 30 mei gelden wel extra maatregelen waar organisatoren en deelnemers aan dienen te voldoen. Door een Rhino-uitbraak in Spanje en verspreiding onder paarden over Europa lagen de wedstrijden al zes weken stil.

De maatregelen voor ‘terugkeer naar wedstrijden’ die vorige week uitvoerig werden herzien tijdens een stakeholdersvergadering (met vertegenwoordigers van onder andere ruiters, organisatoren, grooms en bestuursleden van de Europese federatie) en verfijnd werden door zowel de FEI veterinaire epidemiologische werkgroep als de FEI veterinaire commissie, zijn nu goedgekeurd door de FEI Board.

De FEI veterinaire epidemiologische werkgroep is het erover eens dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat het onveilig zou zijn om terug te keren naar de internationale wedstrijden op het vasteland van Europa, zoals gepland op 12 april, op voorwaarde dat de verplichte verbeterde preventieve maatregelen worden geïmplementeerd en er geen verdere gerelateerde uitbraken zijn. De werkgroep zal de evolutie van de Europese uitbraak dagelijks blijven volgen.

Op haar website heeft de FEI de ‘terugkeer naar wedstrijden’ maatregelen gepubliceerd. De maatregelen en vereisten zijn genomen met als voornaamste reden om paarden en de wereldwijde paardensport te beschermen tegen de gevolgen van besmettelijke ziekten die voor, tijdens en na FEI-evenementen worden overgedragen.

Verschillende soorten maatregelen
In de maatregelen is een opdeling gemaakt in de voorzorgsmaatregelen die de organisatoren moeten treffen voorafgaand aan de aanvang van een concours, de voorzorgsmaatregelen die voor rekening van de ruiters komen, de maatregelen bij aankomst van de paarden op concours, de maatregelen gedurende een concours, maatregelen bij het verlaten van de concoursen en de juridische kwesties.

Maatregelen voor concoursen
De lijst met maatregelen die concoursen moeten treffen is lang. Ze moeten onder andere een protocol voorleggen dat beschrijft hoe er gereageerd wordt bij de uitbraak van een besmettelijke ziekte en dat protocol moet door een onafhankelijke dierenarts worden goedgekeurd.
De organisatie moet een stallenplan hebben van waar elk paard staat, stallen moeten volgens FEI-voorschriften worden gedesinfecteerd en gereinigd en bij elke ingang moet de mogelijkheid zijn om handen te wassen of te desinfecteren.
Plus het thema isolatiestallen: per honderd paarden moeten er minstens twee isolatieboxen op het terrein zijn, onder één ander dak en minimaal vijftig meter verwijderd.
Verder zijn er nog een aantal tijdelijke maatregelen die gelden tot en met 30 mei: ofwel maximaal 100 paarden bij elkaar onder één dak ofwel maximaal 200 paarden onder één dak in units van 16 stallen die minstens 6 meter zijn verwijderd van het volgende blok stallen.
Verder mogen de paarden niet in de gang gezadeld worden, moeten de stallen goed geventileerd worden en beveelt de FEI aan dat geënte paarden gescheiden worden van niet-geënte paarden. Dat laatste is dus niet verplicht.

Tot en met 30 mei moet ook het aantal isolatiemogelijkheden hoger liggen. Twee isolatie-units met elk vier boxen voor elk evenement waar paarden overnachten én op evenementen waar meer dan 400 paarden deelnemen moeten er minstens vier units met elk vier boxen beschikbaar zijn. Die isolatie-units hoeven niet op het evenemententerrein te zijn, maar wel in een straal van 10 kilometer.

Ruiters moeten negatieve PCR-test meebrengen naar bepaalde concoursen
Verder mogen bepaalde concoursen tot en met 30 mei alleen negatief op rhino geteste paarden aannemen. Dit geldt voor evenementen waar meer dan 400 paarden aan deelnemen en evenementen waar paarden heen gevlogen worden. De test mag niet ouder zijn dan 96 uur.

De ruiters zijn verantwoordelijk voor de testen die alleen uit bepaalde (door de FEI aangewezen) laboratoria mogen komen. Het negatieve resultaat moet worden geüpload in de FEI Horse App. Als de ruiter de boel niet op orde heeft mag hij niet deelnemen en kunnen er ook nog verdere sancties volgen. Verder moet elke ruiter ook verklaren dat hij met een gezond paard komt middels dit formulier.

Temperatuur check
Ruiters zijn ook verantwoordelijk voor een tweedaagse temperatuurcheck, die moet worden bijgehouden op een formulier bij de stal en wordt dagelijks gecontroleerd door FEI-officials.

PCR-testen elke maandag op meerweekse concoursen
Op meerweekse concoursen geldt tot en met 30 mei dat alle deelnemende paarden op elke maandag een PCR-test op rhino moeten ondergaan om op de locatie te blijven. Ongeacht of ze die week deelnemen of niet.

Protocol bij aankomst en vertrek
Dan is er een uitgebreider veterinair onderzoeksprotocol bij aankomst en vertrek van paarden op concoursen. Hier is speciale aandacht voor de temperatuur. Klik hier voor dit protocol. Bij vertrek moet de chip en het paspoort worden gescand zodat de FEI op de hoogte is waar de paarden blijven.

Juridische kwesties
Verder zijn een er aantal juridische kwesties geklaard: de FEI kan een concours per direct stoppen bij een uitbraak en de FEI kan ook maatregelen opleggen aan ruiters, organisatoren en FEI-officials bij een uitbraak (zelfs na afloop van het concours).

Klik hier voor alle maatregelen.

Ander Nieuws

  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend
  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna