­ GLOCK’s Zonik ingeslapen na ernstige blessure - KNHS

GLOCK’s Zonik ingeslapen na ernstige blessure

Geplaatst op 17 juli 2021 in Dressuur & Para

Vanochtend werd op Facebook bekendgemaakt dat GLOCK’s Zonik N.O.P. is overleden. De dertienjarige hengst blesseerde zich in de recoverybox zodanig na een succesvolle operatie aan een blessure in zijn voorvoet, dat besloten moest worden hem in te laten slapen. Zonik en Edward Gal werden in 2017, 2018 en 2019 Nederlands kampioen. Voor TeamNL won GLOCK’s Zonik teamzilver op het EK in Rotterdam. Dit voorjaar nam Hans Peter Minderhoud GLOCK’s Zonik over van zijn partner Edward Gal.

Voorafgaand aan CHIO Rotterdam, waar Hans Peter met GLOCK’s Zonik veertien dagen geleden zou starten in de observatiewedstrijd, bleek de dertienjarige hengst niet regelmatig. Uit onderzoek bleek een blessure in de hoef. Op 13 juli werd Zonik in een kliniek in Duitsland met succes geopereerd. In de recoverybox blesseerde Zonik zich zo ernstig dat besloten moest worden om hem in te laten slapen. 

Een enorm verlies voor Team GLOCK, Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en iedereen die bij hem betrokken was. De dressuursport verliest een groot talent. Zijn eclatante zeges op het NK in 2017, 2018 en 2019 bewijzen dat. Daarnaast boekte Zonik talrijke zeges en droeg hij bij aan de zilveren medaille op het EK in Rotterdam in 2019. Individueel eindigden Edward en Zonik op plaats vier in de Grand Prix en op de zesde plaats in de Kür op Muziek. In 2018 waren ze de best scorende Nederlandse combinatie op het WK in Tryon.

Zonik werd in Denemarken gefokt als zoon van Blue Hors Zonik uit de merrie Romanik (GLOCK´s Romanov x Don Schufro). Als jong paard, toen Zonik al goedgekeurd was als dekhengst, kwam hij op stal bij Edward en Hans Peter, die hem uitbracht op het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Verden. Bij zijn optredens in de Lichte Tour en in de Grand Prix met Edward, was er wederom een nieuw toptalent in de sport. Daar is deze week een abrupt en triest einde aan gekomen.

Zonik laat een grote leegte achter in zijn stal in Oosterbeek. In de fokkerij heeft Zonik al 13 goedgekeurde zonen, vele goede dochters en deden zijn kinderen van zich spreken op het WK voor jonge dressuurpaarden in Ermelo.

We wensen Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, trainster Nicole Werner, zijn grooms Vanessa en Anna, team GLOCK en alle betrokkenen veel sterkte.

Foto: GLOCK’s Zonik en Edward Gal tijdens het EK in Rotterdam

Ander Nieuws

  • Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
    Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
  • Haerkens, De Jong, De Reu, Cevaal en Nobel bovenaan bij KNHS Para Dressuur Trophy Bathmen
    Haerkens, De Jong, De Reu, Cevaal en Nobel bovenaan bij KNHS Para Dressuur Trophy Bathmen