­ Groot-Brittannië oppermachtig op EK eventing - KNHS

Groot-Brittannië oppermachtig op EK eventing

Geplaatst op 26 september 2021 in Eventing

Het EK eventing in het Zwitserse Avenches werd dit jaar een Brits feestje met goud in de landenwedstrijd én maar liefst drie Britse amazones op het podium! De Europese titel ging naar de ervaren Nicola Wilson. Met JL Dublin bleef ze in het gehele kampioenschap op haar dressuurscore van 20,9 strafpunten staan.

Nog nooit eerder won een volledig vrouwenteam Europees teamgoud in de eventing. Ook individueel kon het vandaag niet op voor de Britse amazones. Het goud was voor Nicola Wilson en JL Dublin, zilver voor Piggy March en Brookfield Inocent en de bronzen plak ging naar Sarah Bullimore en Corouet. De Duitse Ingrid Klimke stond na de cross op voorlopig zilver, maar kreeg met haar 17-jarige SAP Hale Bob een balkje in het parcours en zakte naar de vijfde plaats. Landgenoot Michael Jung sprong foutloos en eindigde met fischerWild Wave als vierde. Met het Duitse team sleepten ze wel de zilveren medaille binnen. In de landenwedstrijd ging het brons naar Zweden.

Nederlandse team
De TeamNL eventingruiters hadden het geluk deze week niet aan hun zijde. Merel Blom (Aalten) kon vandaag als enige van het team de wedstrijd uitrijden. Zij sprong een foutloos parcours met The Quizmaster en eindigde als 41e. “In het springen liet The Quizmaster zijn goede vorm weer zien. Het hele weekend deed hij het super. Het is jammer dat twee seconden van miscommunicatie in de cross betekende dat we niet het resultaat konden halen waar we voor waren gekomen. Maar ook dat is sport. The Quizmaster is echt een geweldig paard en het was super om hem dit weekend weer te starten”, aldus Merel Blom.
Janneke Boonzaaijer uit Renswoude leek na de cross de beste kaarten in handen voor het Nederlandse team te hebben. Ze croste foutloos en stond 28e in het tussenklassement met ACSI Champ de Tailleur. “Helaas werd haar paard vanochtend niet geaccepteerd in de veterinaire keuring”, vertelt bondscoach Andy Heffernan. “Dat was eigenlijk heel onverwachts. Gisteren leek hij fit en hij vanochtend was hij ook heel goed. Erg jammer, het was helaas een teleurstellende week voor het team. In de cross-country hadden we pech. Janneke ging goed en foutloos, maar Merel en Jordy kregen een weigering.” De jury gaf Sanne de Jong op hindernis 9B in eerste instantie een ‘missed flag’, maar besloot er later een ‘missed jump’ van te maken. “Sanne werd hierdoor geëlimineerd. Dat was erg vervelend. Jordy besloot zijn paard Burry gisteren na de cross terug te trekken, nadat hij zich had geblesseerd in de cross.”
Ondanks de teleurstelling van dit kampioenschap kijkt de bondscoach positief vooruit. “De volgende wedstrijd voor het Nederlandse team is Boekelo. We werken naar de kwalificatie van de wereldkampioenschappen, volgend jaar in Pratoni del Vivaro en natuurlijk de Olympische Spelen in Parijs.”

Uitslag EK eventing, individueel
1. Nicola Wilson (GBR) – JL Dublin, 20,9
2. Piggy March (GBR) – Brookfield Inocent, 23,3
3. Sarah Bullimore (GBR) – Corouet, 23,6
41. Merel Blom (Aalten ) – The Quizmaster, 61,6

Landenwedstrijd
1. Groot-Brittannië, 73,1
2. Duitsland, 86,4
3. Zweden, 113,9
13. Nederland

Bekijk hier alle uitslagen.

Foto Merel Blom met The Quizmaster in de dressuur door Dirk Caremans

Ander Nieuws

  • De Zeeuwse Verzekeringen EK 2022 Teamsponsor Eventing Team Junioren en Young Riders
    De Zeeuwse Verzekeringen EK 2022 Teamsponsor Eventing Team Junioren en Young Riders
  • Deelnemers internationale wedstrijden 25 april 2022 t/m 1 mei 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 25 april 2022 t/m 1 mei 2022
  • FEI erkent formeel de International Grooms Association
    FEI erkent formeel de International Grooms Association