­ Harrie Smolders tweede in Rolex Grand Prix van Geneve - KNHS

Harrie Smolders tweede in Rolex Grand Prix van Geneve

Geplaatst op 12 december 2021 in Springen

Springruiter Harrie Smolders (Lage Mierde) heeft zondagmiddag een topprestatie geleverd in het Zwitserse Geneve. Met zijn toppaard Monaco eindigde de huidige nummer 19 van de wereldranglijst op de tweede plaats in de vijfsterren Rolex Grand Prix. Samen met ’s Hertogenbosch, Aken en Calgary één van de vier meest prestigieuze Grote Prijzen van het jaar. De Zwitser Martin Fuchs herhaalde zijn overwinning van vorig jaar met het Nederlands gefokte paard Leone Jei.

Harrie Smolders was met Monaco de laatste van de zes combinaties in de bloedstollende barrage van de vijfsterren Rolex Grand Prix van Geneve. Met een feilloos en vol risico gereden rit was de jacht op de tijd van 41.54 seconden van de leider Martin Fuchs. Op de finishlijn was het verschil slechts 0.23 seconden in het voordeel van de Zwitser.
“Martin reed echt de barrage van zijn leven. Hij benutte de enorme galoppassen van zijn paard Leone Jei optimaal. Mijn paard Monaco sprong echt superieur. De rollback in het parcours die ik reed was fenomenaal. Ik was in de wendingen sneller dan Martin. Halverwege lag ik wat achter in de tijd. Met zulke lange stukken in de barrage was dat niet helemaal in mijn voordeel”, analyseert Smolders zijn barrage.
“Monaco is in bloedvorm. Gisteren was hij derde, vandaag tweede. Jammer dat er morgen geen concours is”, lacht Harrie. Dit is Smolders beste prestatie tot nu toe in een Grote Prijs van Rolex Grand Slam. “In Den Bosch was ik afgelopen voorjaar derde. Monaco springt momenteel de pannen van het dak. Hij heeft de laatste zes maanden nog zo’n enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is mooi dat hij nu aanklopt bij de allerbeste paarden van de wereld”, looft Smolders zijn twaalfjarige Holsteiner ruin.
Dat geldt ook voor Smolders zelf die al eens de nummer 1 van de wereldranglijst was. “Het is voor mezelf ook top om weer op dit niveau bij de besten van de wereld te horen.”

Kevin Jochems eindigde met Emmerton op een hele goede elfde plaats in de Grote Prijs nadat ze in de eerste omloop slechts één springfout hadden gemaakt. Kevin en Harrie waren de enige ruiters van TeamNL aan start in de Rolex Grand Prix.

Sanne Thijssen was de derde Nederlander aan start in Geneve. Op zaterdagavond boekte ze een geweldige overwinning in de hoofdrubriek met haar crack Con Quidam RR, waarmee ze afgelopen augustus de Grote Prijs van Rotterdam won. Thijssen was vier seconden sneller dan nummer twee Martin Fuchs met Connor Jei.

Uitslag Rolex Grand Prix of Geneve, 1.60m
1. Martin Fuchs (Zwi), Leone Jei (v.Baltic VDL), 0 - 0, 41.54 sec
2. Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco (v.Cassini II), 0 – 0, 41.77 sec
3. Max Kühner (Oos), Elekric Blue P (v.Eldorado van de Zeshoek), 0 – 0, 42.22 sec
11. Kevin Jochems (Sliedrecht), Emmerton (v.Silvio I), 4, 76.99 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto's: Harrie Smolders en Monaco (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF