­ Harrie Smolders tweede in wereldbekerwedstrijd Londen - KNHS

Harrie Smolders tweede in wereldbekerwedstrijd Londen

Geplaatst op 19 december 2021 in Springen

Harrie Smolders (Lage Mierde) eindigde zondagmiddag als tweede in de wereldbekerwedstrijd in Londen. Net als vorige week in Geneve, waar hij ook tweede werd, reed Smolders zijn crack Monaco. Het leverde ook nog 18 punten op in de race naar de finale in Leipzig. Het Britse toptalent Harry Charles (22) hield de winst voor een uitzinnig Londen’s publiek in eigen land.

Dat publiek gaf Harrie Smolders al een flink applaus nadat hij als zevende combinatie in de barrage van elf de leiding overnam van de 66-jarige legende John Whitaker. Op de eerste hindernis beleefde Smolders een angstig moment nadat zijn twaalfjarige ruin Monaco leek te twijfelen. “Ik wilde door van buiten naar binnen te rijden al een galopsprong weglaten in de eerste lijn, maar Monaco werd daardoor wat verrast. Ik weet niet hoe we foutloos over de hindernis gekomen zijn, maar het is in ieder geval gelukt”, lacht Smolders. “Daarna moest ik toch wel even tijd nemen tot de derde hindernis om weer het goede ritme te krijgen. Met zo’n start toch nog tweede worden, dan kan ik niet anders dan tevreden zijn.” Na hindernis drie ging het vloeiend en overtuigend foutloos over de finish in 36.77 seconden. Daar ging alleen de 22-jarige Harry Charles onderdoor met zijn merrie Stardust. Ze finishten in 35.91 seconden en waren ook foutloos. Met zijn overwinning in Londen gaat de Brit ook naar de tweede plaats in de tussenstand van de wereldbeker.

Smolders zette in Londen, in zijn eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, een goede stap richting de finale in Leipzig. “Ik wil in principe wel naar Leipzig, maar het is nu wel heel onzeker hoe het de komende maanden gaat lopen. Dat is nu wel heel lastig plannen. Het is nu nog onduidelijk of de wedstrijden in Amsterdam en Basel begin volgend jaar doorgaan. Ik heb begin januari een vlucht voor drie paarden naar Florida geboekt om daar op het Winter Equestrian Festival te rijden. Maar ik houd ook een aantal paarden in Europa voor wedstrijden.”
Morgenavond is in Londen de Grote Prijs. “Ik weet nog niet welk paard ik daarin start”, laat Harrie weten. “Monaco krijgt nu rust richting Leipzig of het komende zomerseizoen. In de eerste ronde van de wereldbekerwedstrijd vandaag sprong Monaco zo makkelijk en lichtvoetig. Het kostte hem bijna geen moeite.” Vorige week in Geneve liet Smolders als optekenen dat Monaco bij de wereldtop aanklopt. Vandaag in Londen werd dat nog maar weer eens bevestigd.

In de tussenstand van de wereldbeker gaat de Ier Denis Lynch na zes van de tien wedstrijden aan de leiding. Kevin Jochems, wiens toppaard Turbo Z afgelopen week is verkocht aan de Mexicaan Carlos Hank Guerreira, staat met 30 punten op de vierde plaats. Harrie Smolders komt na London direct binnen op plaats 15.

Uitslag Longines FEI Wereldbekerwedstrijd Londen, 1.60m
1. Harry Charles (GBR), Stardust (v.Chacco-Blue), 0 – 0, 35.91 sec
2. Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco (v.Cassini II), 0 – 0, 36.77 sec
3. John Whitaker (GBR), Unick du Francport (v.Zandor Z), 0 – 0, 37.50 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Tussenstand FEI Wereldbeker, Westeuropese league, na 6 van de 10 wedstrijden
1. Denis Lynch (Ier), 39 pnt
2. Harry Charles (GBR), 38 pnt
3. Eduardo de Menezes (Bra), 33 pnt
4. Kevin Jochems (Sliedrecht), 30 pnt
15. Harrie Smolders (Lage Mierde), 18 pnt

Klik hier voor de tussenstand

Foto: Harrie Smolders en Monaco (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF