­ Hoe werkt het olympische format? - KNHS

Hoe werkt het olympische format?

Geplaatst op 23 juli 2021 in Dressuur & Para

Het olympische dressuurformat zit deze editie behoorlijk anders in elkaar dan elke andere voorgaande Spelen. We leggen graag aan je uit wat je de komende dagen in Tokio kunt verwachten.

Een van de grootste verschillen met voorgaande Spelen is dat er per land slechts drie ruiters van start mogen. Er is daardoor geen wegstreepresultaat. Een tegenvallend resultaat van één combinatie kan een land dat op medaillekoers is behoorlijk doen kelderen in de uitslag.

De Grand Prix als kwalificatie voor de kür
De Grand Prix wordt verreden over twee dagen (zaterdag 24 en zondag 25 juli). Alle deelnemers rijden de Grand Prix. Deze proef telt als kwalificatie voor de kür op muziek, op een andere manier dan we gewend zijn. De deelnemers worden opgedeeld in zes groepen van tien. Deze groepen worden geformeerd op basis van de wereldranglijst. Het is de bedoeling dat op papier alle groepen ongeveer even sterk zijn. Zo wordt voorkomen dat een middelmatige combinatie zich in een matige groep alsnog voor de finale plaatst. Van elke groep gaan de beste twee combinaties automatisch door naar de kür op muziek. Buiten deze twaalf combinaties gaan er nog zes combinaties door naar de finale. Dit zijn de zes ruiters die als hoogste staan in de uitslag, buiten de ruiters die zich al geplaatst hebben natuurlijk.

De Grand Prix Special als landenwedstrijd
De Grand Prix vormt ook de basis voor de landenwedstrijd, al worden de teammedailles pas in de Grand Prix Special verdeeld. De percentages van de Grand Prix worden niet opgeteld bij de scores van de Grand Prix Special, slechts één proef telt voor de teammedailles. In deze proef komen slechts acht landen (24 combinaties) van start. Dit betekent dat er na de Grand Prix al landen afvallen en niet elk land zal meerijden in de landenwedstrijd.

Special op muziek
Ruiters mogen zelf muziek aanleveren voor de Grand Prix Special, maar dit is niet verplicht. Deze muziek wordt niet meegenomen in de beoordeling. 

Startvolgorde GPS
In de Grand Prix Special worden de ruiters opnieuw in drie groepen verdeeld. In elke groep zit één combinatie van een bepaald land. Voor de eerste twee groepen wordt de omgekeerde volgorde van de Grand Prix-uitslag vastgehouden als startlijst. Daarna wordt het spannend gemaakt, want de tussenstand bepaalt in welke volgorde de ruiters uit de laatste groep rijden. Als bijvoorbeeld blijkt dat Nederland, nadat de eerste twee groepen hebben gereden, op koers ligt voor teamgoud mag de laatste Nederlandse ruiter als allerlaatste van start.

Kürfinale
De achttien deelnemers in de kür op muziek komen in drie groepen van zes van start. De ruiters met de hoogste score in de Grand Prix zal als laatste van start komen. Alle scores beginnen weer op nul. De ruiter met de hoogste kürscore mag zich olympisch kampioen noemen.

De reserveruiter
Landen mogen een reserveruiter sturen die tot twee uur voor de start van de Grand Prix ingezet kan worden. Een reserveruiter mag ook nog voor de Grand Prix Special worden ingezet, maar alleen als er bijvoorbeeld veterinaire of medische redenen zijn bij paard of ruiter. Een ruiterwissel mag niet worden uitgevoerd omwille van medaillekansen. Als een reserveruiter pas voor de Grand Prix Special wordt ingezet, heeft hij geen mogelijkheid om de kür op muziek te starten, ook al is de ruiter die vervangen wordt wel startgerechtigd in het afsluitende onderdeel. 

Foto Arnd.nl

Ander Nieuws

  • Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
    Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
  • Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken
    Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken
  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel