­ Iedere paardenhouder moet vanaf april 2021 de paarden op zijn locatie registreren - KNHS

Iedere paardenhouder moet vanaf april 2021 de paarden op zijn locatie registreren

Geplaatst op 03 februari 2021

Op 21 april 2021 gaat de nieuwe Europese diergezondheidsverordening in. Wat betekent dat voor de paardensector? De strengere identificatie- en registratieplicht voor paarden lijkt de meest ingrijpende verandering. Lijkt? Er wordt nog aan de details van de uitvoering gewerkt, dus nog niet alles is duidelijk over hoe alles gaat lopen.

De strengere I&R regels
Alle paarden moeten geregistreerd worden en wat nieuw is: er moet ook bekend zijn wáár de paarden worden gehouden. Dit betekent dat de paardenhouders verantwoordelijk worden voor de registratie van paarden. In deze Europese wet zijn paardenhouders in twee groepen op te delen: de verantwoordelijke voor de locatie en de verantwoordelijke voor het paard. De verantwoordelijke voor het paard moet zorgen voor de registratie. Dit kan de eigenaar zijn, maar ook de persoon waar een paard langere tijd wordt ondergebracht. De verantwoordelijke voor de locatie moet zorgen dat de registratie en het aantal paarden op de locatie klopt. Dit kan dus een stichting zijn die eigenaar is van de locatie en deze doorverhuurd aan een manege of een ruiter. Of een paardenhouder professioneel of hobbymatig is, maakt niet uit. En ook als je alleen een weiland hebt waar paarden staan, telt het als locatie.

Elke paardenhouderij moet verplicht een eigen administratie bijhouden, waarin tijdelijke verplaatsingen worden geregistreerd. Buitenritten en wedstrijden hoeven niet te worden geregistreerd als het paard diezelfde dag weer naar de stal, waar deze gewoonlijk wordt gehouden, terugkeert. De paardenhouder moet wel weten waar de ontbrekende paarden zijn als er een controle plaatsvindt.

Als een dier naar een andere locatie gaat, langer dan dertig dagen, moet dit doorgegeven worden aan de centrale database van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Als er een controle komt, moet de paardenhouder met de eigen administratie kunnen aantonen, waarom het aantal paarden dat aanwezig is klopt. Een flinke extra administratieve belasting dus!

Waarom moest dit ook alweer?
De basis van de nieuwe Europese wet is het tegengaan van de verspreiding van besmettelijke dierziekten. Hier vind je meer informatie over de Europese diergezondheidsverordening.

Categorie: IenR

Ander Nieuws

  • Springruiters TeamNL winnen Nations Cup CHIO Rotterdam
    Springruiters TeamNL winnen Nations Cup CHIO Rotterdam
  • Rob Ehrens, bedankt!
    Rob Ehrens, bedankt!
  • Webinar Identificatie & Registratie voor ondernemers
    Webinar Identificatie & Registratie voor ondernemers