­ Impact coronamaatregelen op paardensector: een jaar verder - KNHS

Impact coronamaatregelen op paardensector: een jaar verder

Geplaatst op 31 maart 2021

De Sectorraad Paarden (SRP) heeft, na een jaar met overheidsmaatregelen vanwege het coronavirus, de impact van de coronamaatregelen op de paardensector in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat, net als andere sectoren, ook de paardensector hard geraakt wordt. Er is veel schade als gevolg van de coronacrisis en het einde is nog niet in zicht. Zowel op korte als de lange termijn heeft de crisis haar weerslag.

De paardensector heeft een omzet van € 1,75 miljard per jaar en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. In 2018 was de export van paarden goed voor € 317 miljoen. Jaarlijks worden er zo’n 38.000 veulens geboren die vanaf de leeftijd van drie jaar worden opgeleid tot sportpaard. Voor de verkoop is het cruciaal dat sportpaarden worden uitgebracht op officiële wedstrijden, zodat de prestaties getoond kunnen worden aan potentiële klanten. Het totaal aantal paarden in Nederland wordt geschat op 400.000 tot 450.000 (Wageningen Economic Research, 2016). Binnen de sector paardensport en maneges (SBI-code 93.125) staan 1.895 hippische bedrijven geregistreerd (CBS). Van de Nederlandse bevolking tussen 12 en 79 jaar beoefent 1,6% wekelijks de hippische sport, dat zijn ruim 270.000 mensen. De paardensector kenmerkt zich door de verwevenheid van fokkerij, sport en handel. De coronamaatregelen raken dan ook alle facetten van de paardensector. Lees hier het volledige bericht op de website van de SRP.


Wat is de Sectorraad Paarden?

De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers en is namens deze partijen de spreekbuis van de totale paardensector richting de overheid. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit de Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

 

Bron: Sectorraad Paarden

Categorie: coronacrisis, corona

Ander Nieuws

  • Corona-update: lichte versoepelingen, onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor alle leeftijden toegestaan vanaf 28 april
    Corona-update: lichte versoepelingen, onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor alle leeftijden toegestaan vanaf 28 april
  • Corona update: maatregelen met een week verlengd
    Corona update: maatregelen met een week verlengd
  • KNHS vraagt om opheffing verbod op wedstrijden paardensport
    KNHS vraagt om opheffing verbod op wedstrijden paardensport