­ Iris Boelhouwer licht vertrek Rob Ehrens verder toe - KNHS

Iris Boelhouwer licht vertrek Rob Ehrens verder toe

Geplaatst op 17 november 2021

De KNHS heeft maandag naar buiten gebracht dat Rob Ehrens eind dit jaar stopt als bondscoach van de springruiters. Dit heeft voor veel ophef gezorgd bij onze achterban. We hebben Iris Boelhouwer, technisch directeur van de KNHS, gevraagd het besluit verder toe te lichten.

“Als paardensportbond is ons doel om teammedailles op Wereldkampioenschappen of Olympische Spelen te halen. Dat is topsport. Het is ongekend in de sport dat een bondscoach 16 jaar aanblijft. Dat zegt veel over de successen van Rob Ehrens en ook over zijn persoonlijkheid.”, begint Iris haar verhaal.

Waarom is er dan voor gekozen om niet verder te gaan met Rob Ehrens als bondscoach?
Iris vervolgt: “Sinds 2014 hebben we in de springsport zeker nog mooie prestaties gehad, maar het is niet meer gelukt om een teammedaille te behalen op een wereldkampioenschap of Olympische Spelen. Dat moet anders en dat is ons doel op de Olympische Spelen in Parijs. Vanuit NOC*NSF ligt er een harde eis op tafel. In Parijs moet het gebeuren, dan moeten we er staan en medailles realiseren. NOC*NSF zegt al een aantal jaren: jullie zeggen wel steeds: ‘het komt goed’, maar het is de afgelopen jaren niet goed gekomen.” Dat betekent dat er zaken veranderd moeten worden, dat is topsport en dat is soms hard. Rob is een icoon voor de Nederlandse springsport en ook nog eens een ongelooflijk prettig mens om mee te werken. Op persoonlijk vlak was ik het liefst nog 25 jaar met hem door gegaan. Maar als je verandering wilt, moet je ook echt iets veranderen en kun je niet doorgaan met wat je altijd al deed.”
 

Zijn bij dit besluit anderen betrokken geweest?
“Natuurlijk gaan we bij zo’n ingrijpend besluit niet over één nacht ijs. We hebben de afgelopen maanden met alle stakeholders, ook ruiters, gesproken hoe we de komende jaren onze doelen kunnen behalen. Daar zijn op allerlei vlakken verbeterpunten uit gekomen voor alle betrokkenen. Daarbij is ook geconcludeerd dat het, na 16 jaar, tijd is voor aansturing door een nieuwe bondscoach. Zeker de springsport is de afgelopen jaren sterk veranderd. Het management wordt steeds complexer en ruiters moeten afwegingen maken tussen commerciële en sportinhoudelijke belangen. Dat vergt voor de toekomst een andere aanpak en invulling van de rol en positie van bondscoach.”


Er is veel kritiek op de manier waarop de samenwerking met Rob als bondscoach beëindigd is. Kun je hier iets over vertellen?
“Natuurlijk was het helemaal niet de bedoeling om de samenwerking met Rob in een kort gesprek te beëindigen. Op zo’n moment waarin een heftig besluit wordt medegedeeld lopen de emoties op. Achteraf gezien had dit anders gemoeten. Er lagen meerdere scenario’s op tafel die ik met Rob had willen bespreken. Direct stoppen aan het einde van het jaar was daar één van. Dat dit nu zo gelopen is, is pijnlijk.”

Is er al iets bekend over de opvolger van Rob?
“De voorbereidingen voor het komende seizoen en richting Parijs en het proces rondom de mogelijke opvolger van Rob zijn inmiddels in gang gezet. Een nieuwe coach heeft tijd nodig om samen met de springruiters te bouwen aan een stevig fundament voor het beoogde succes in Parijs. Zodra we hier meer over kunnen vertellen zullen we dit via onze reguliere communicatiekanalen naar buiten brengen.”

 

 

 

Categorie: Rob Ehrens

Ander Nieuws

  • KNHS beëindigt na 16 jaar de samenwerking met bondscoach Rob Ehrens
    KNHS beëindigt na 16 jaar de samenwerking met bondscoach Rob Ehrens
  • Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio
    Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio
  • Ruiters van TeamNL op weg naar Tokio - Ik ga op reis en ik neem mee...
    Ruiters van TeamNL op weg naar Tokio - Ik ga op reis en ik neem mee...