­ KNHS Young Leaders geven aftrap Stichting Paard Verbindt - KNHS

KNHS Young Leaders geven aftrap Stichting Paard Verbindt

Geplaatst op 11 oktober 2021

Tijdens de Military Boekelo is dit weekend door de KNHS Young Leaders samen met het bestuur van Stichting Paard Verbindt het startsein gegeven voor deze nieuwe stichting die mensen met een uitdaging of met een afstand tot de maatschappij samen wil laten werken met paarden.

Stichting Paard Verbindt gelooft dat paarden kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld traumaverwerking, een re-integratie of leerstoornissen. Ook bij een lichamelijke aandoening of beperking kunnen paarden van toegevoegde waar zijn door bijvoorbeeld de beweging van het paardenlichaam, maar ook door de balans en coördinatie die de omgang met paarden vraagt. De verbinding die ontstaat tussen het paard en de mens is heel bijzonder. Voor de Stichting staat ook het welzijn van het paard centraal. De stichting steunt programma’s en onderzoek naar de gezondheid en welzijn van het paard in relatie tot de samenwerking met de mens.

De Masterclass 'Geef de jeugd een stem' voor deelnemers aan het KNHS Young Leaders is het eerste project van de Stichting. Deze groep jonge en ambitieuze paardenliefhebbers tussen de 16 en 25 jaar dook de afgelopen tijd op diverse plaatsen op. Inmiddels zijn enkele deelnemers van deze groep te vinden in het KNHS bestuur, de ledenraad en in de programmacommissie van dit kick off event tijdens de Military Boekelo. Dit allemaal naar aanleiding van het opleidingstraject ‘Young Leaders Program: Geef de jeugd een stem!’, mogelijk gemaakt door de KNHS en Stichting Paard Verbindt.

"Paarden hebben een positieve invloed hebben op de mentale, emotionele en fysieke gezondheid van de mens", aldus Hare Koninklijke Hoogheid Margarita Prinses de Bourbon de Parme, bestuurslid van Stichting Paard Verbindt en beschermvrouwe van de KNHS Young Leaders. "En ik vind het fantastisch hoe de Young Leaders zich hebben ontwikkeld. Ze hebben hier dit weekend de lancering van de Stichting zeer goed en professioneel verzorgd. Deze jonge mensen hebben met elkaar in de afgelopen tijd heel veel geleerd dat ze ook in de wereld buiten de paardensport kunnen gebruiken."

"Door middel van de positieve impact van de omgang met het paard is het mogelijk de ‘weerbaarheid’, het zelfbewustzijn en de zelfstandigheid van mensen met een afstand tot de maatschappij verbeteren", zegt Bert Wassenaar, voorzitter van de Stichting Paard Verbindt. "Naast projecten in de praktijk stimuleert de Stichting ook onderzoek naar de invloed van het paard op het welzijn van de mens en naar de invloed van de mens op het welzijn van het paard."

Social influencer en vrijheidsdressuurspecialist Jesse Drent is enthousiast over Paard Verbindt: "Het is prachtige wat de Stichting Paard Verbindt als doel heeft. Voor mij persoonlijk zijn paarden alles, de band met je paard is een partnerschap. Paarden geven jou als mens wat je nodig hebt, een knuffel of een schop onder je kont, maar altijd vanuit een positieve manier. Ik heb dat zelf ervaren met mijn eerste pony en de paarden die ik nu heb. Maar ik zie het ook in mijn werk, bijvoorbeeld bij jonge kinderen die problemen hebben. Paarden zijn altijd eerlijk."

"De groep die we dit hier weekend actief zien is de eerste generatie ‘Young Leaders’ die het twee jaar durende opleidingstraject afsluiten, dat bestond uit vier masterclasses gericht op besturen, leidinggeven, presenteren en communiceren. Deze masterclasses met interessante sprekers vonden plaats tijdens grote evenementen zoals Maarsbergen Horse Trials, Jumping Amsterdam, Academy Bartels en het CHIO Rotterdam", zegt Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS. "Deze Young Leaders-groep heeft de touwtjes in handen genomen om tijdens Military Boekelo de stichting Paard Verbindt onder de aandacht te brengen zodat de stichting in de toekomst nog meer fantastische initiatieven kan ondersteunen waarin de verbindende kracht van het paard tot zijn recht komt."

Tijdens dit kick off weekend in Boekelo hebben zich al donateurs aangemeld die voor projecten fondsen beschikbaar stellen. Daarnaast hebben de Young Leaders met activiteiten op de herfst fair een mooi bedrag voor de stichting ingezameld.

 

Van links naar rechts; Voorzitter Stichting Paard Verbindt: Bert Wassenaar - Beschermvrouwe van de KNHS Young Leaders: Hare Koninklijke Hoogheid Margarita Prinses de Bourbon de Parme - Social influencer en vrijheidsdressuurspecialist: Jesse Drent - Algemeen directeur KNHS: Theo Fledderus 

Over Paard Verbindt
Stichting Paard Verbindt stelt zich tot doel projecten te stimuleren rondom educatie, therapie en/of sportbeoefening met behulp van paarden voor mensen met een uitdaging en/of een (financiële) afstand tot de maatschappij, onderzoek naar de invloed van educatie, therapie en/of sportbeoefening met behulp van paarden en educatie en onderzoek om de bewustwording van de verantwoordelijkheid voor paardenwelzijn te bevorderen.
De stichting levert (financiële)steun aan projecten en organisaties die zich hiervoor inzetten.

Over KNHS Young Leaders Program
De samenleving verandert snel. Jonge mensen moeten regie kunnen voeren over hun eigen leven, flexibel zijn, oplossingsgericht denken en vooral zelfredzaam zijn. Paardensport is buitengewoon geschikt om deze vaardigheden te ontwikkelen. De omgang met paarden leert jongeren helder te communiceren, consequent te zijn en door te zetten. Discipline en plichtsbesef zijn vanzelfsprekend voor iedereen die met paarden omgaat. Een paard is er altijd, 7 dagen per week, weer of geen weer. De verantwoordelijkheid is continu. Het Young Leaders Program is geïnspireerd door een succesvol Zweeds jeugdprogramma. Onderzoek heeft uitgewezen dat de omgang met paarden een zeer positieve invloed heeft op de ontwikkeling van sociale, mentale en organisatorische vaardigheden. Aan de hand van deze onderzoeken is het KNHS Young Leaders Program ontwikkeld. Alle leerdoelen zijn afgestemd op de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs.

 

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
  • Wisseling proeven Paardrijden.nl
    Wisseling proeven Paardrijden.nl
  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson