­ Maak kennis met het KNHS Talententeam van 2021! - KNHS

Maak kennis met het KNHS Talententeam van 2021!

Geplaatst op 12 maart 2021 in Dressuur & Para , Springen , Eventing

Helaas zal net als in 2020 het KNHS Talententeam ook dit jaar alleen online gepresenteerd worden. De maatregelen ter bestrijding van het coronavirus staan een mooie presentatie voor publiek nog steeds in de weg. Mede door de beperkte mogelijkheden in 2020 is besloten om de ruiters die vorig jaar in het KNHS Talententeam zaten ook dit jaar weer te selecteren. Alleen Kevin Jochems en Jeanine Nieuwenhuis maken niet langer deel uit van KNHS Talententeam vanwege het bereiken van de 25-jarige leeftijd. Nieuw in het team dit jaar zijn dressuurtalent Febe van Zwambagt en springruiter Rowen van de Mheen.

Ook dit jaar zijn er weer elf paardensporttalenten verkozen in het keurkorps van hippische talenten. Het KNHS Talententeam is de top van de piramide van het KNHS Talentenplan en bestaat uit de meest veelbelovende talenten uit de Olympische disciplines (dressuur, springen en eventing) en de Paralympische discipline para-dressuur. Ruiters en amazones van 18 t/m 25 jaar die de potentie hebben om door te groeien naar het Olympisch kader maken kans om in het KNHS Talententeam te worden opgenomen. Bekijk hier de video waar de talenten worden gepresenteerd.

Het KNHS Talententeam van 2021
Dit zijn de ruiters en amazones van het KNHS Talententeam 2021:

DRESSUUR

Marten Luiten (Winschoten)


Geboortedatum: 25-10-2001, teamlid sinds 2020
Toppaard: Fynona
Marten Luiten is ook dit jaar de enige dressuurruiter tussen de amazones in het KNHS Talententeam. Met zijn getalenteerde merrie Fynona won Marten in 2020 zilver op het NK voor Young Riders en reed hij een ijzersterk EK in Hongarije. Goud met het team, goud in de individuele proef en brons in de kür werd hun deel. “Mijn eerste jaar als talententeamlid heeft me zeker een aantal mooie kansen geboden. De trainingen, onder andere bij Hans Peter Minderhoud, hebben echt resultaat gehad wat vooral op het EK tot uiting kwam. Het heeft ook mijn bekendheid als ruiter vergroot, waardoor ik een aantal nieuwe paarden in training heb gekregen en zodoende wat meer ijzers in het vuur heb. Daar ben ik heel tevreden mee en ik hoop op korte termijn deze paarden door te kunnen blijven ontwikkelen.”

Kimberly Pap (Nunspeet)


Geboortedatum: 22-05-2000, teamlid sinds 2020
Na een zeer succesvol 2019 in haar eerste jaar als Young Rider kwam Kimberly Pap in 2020 in het KNHS Talententeam. Helaas moest Kimberly al vroeg in het jaar afscheid nemen van haar toppaard Vloet Victory. Door het verlies van deze topper moest de amazone ook sportief een stap terug doen, maar inmiddels timmert zij weer hard aan de weg met nieuwe paarden. “Ik heb momenteel twee fijne paarden, Just a Dream-STRH en Turfhorst Jersey, die beiden met grote stappen vooruitgaan”. Kimberly traint al geruime tijd bij Alex van Silfhout, maar krijgt ook via het talententeam les van Edward Gal. “De ervaring die ik hiermee opdoe hoop ik binnenkort in te kunnen zetten bij de meetmomenten en hopelijk later ook weer bij officiële wedstrijden.”

Thalia Rockx (Roosendaal)


Geboortedatum: 06-12-2000, teamlid sinds 2019
Toppaarden: Golden Dancer de la Fazenda, Verdi de la Fazenda, Gerda Nova de la Fazenda
Thalia Rockx won in 2020 met Golden Dancer de la Fazenda brons op het NK Young Riders en was lid van het goud winnende team op het Europees kampioenschap. Helaas kon Thalia op dit kampioenschap door ongelukkige omstandigheden niet van start in de individuele proeven. “Ik heb het geluk dat ik in 2020 naast het NK en EK ook mee heb mogen rijden op Jumping Amsterdam met Verdi de la Fazenda en met Giovanni de la Fazenda Brabants kampioen ben geworden in de klasse Z2. Daarnaast kan ik mijn geluk niet op dat ik dit jaar weer in het talententeam zit! Het is nog onzeker wat het komende jaar zal brengen, maar dat ik weer teamlid ben is echt een eer en ik waardeer alle kansen die ik daardoor aangeboden krijg.”

Daphne van Peperstraten (Oude-Tonge)


Geboortedatum: 20-06-2000, teamlid sinds 2020
Met haar toppaard Greenpoint’s Cupido schitterde Daphne dit jaar op het NK en op EK. Eerst verdiende de amazone goud op het NK en later in het jaar in Boedapest teamgoud op het EK. Waarnaast ze individueel ook nog eens een individuele gouden medaille in de kür en een bronzen plak in de individuele proef veroverde. “Ik ben heel blij met de prestaties van Cupido het afgelopen jaar. Met hem wil ik dit jaar graag de overstap maken naar de U25. Voor de Young Riders wil ik Greenpoint’s Hotmail straks meenemen om met hem meer ervaring op te laten doen. Dankzij het talententeam heb ik mogelijkheid om af en toe bij Edward Gal te gaan trainen en ik werk nog intensiever samen met Sanne Beijerman aan de mentale training. Ik hoop dat ik al het geleerde dit jaar ook op wedstrijden in de praktijk kan brengen.”

Febe van Zwambagt (Bergharen)


Geboortedatum: 06-02-1998, teamlid sinds 2021
Toppaarden: Edson, Fyeo en Kjaerholm’s Abutsiaq
Febe van Zwambagt maakt dit jaar haar debuut als KNHS Talententeamlid. De amazone maakte in haar tijd bij de Pony’s, de Junioren en Young Riders al furore met het behalen van een groot aantal regionale, nationale en internationale kampioenstitels. Ook als U25-amazone zet Febe haar stijgende lijn voort. In 2020 veroverde ze met Fyeo een bronzen medaille op het NK en in Hongarije won ze op het EK teamgoud met Edson. “Ik ben hartstikke blij dat ik dit jaar gekozen ben als lid van het KNHS Talententeam. Ik kijk uit naar de meetings en ik hoop via het talententeam een kür op muziek te kunnen laten ontwikkelen. Ik zie dit ook weer als een leerschool, net als mijn werk op de stal van Alex en Diederik van Silfhout. Ik hoop mijzelf dit jaar verder door te ontwikkelen en mee te kunnen doen aan het EK voor de U25. Voor de rest is mijn enige doel om stinkend mijn best te blijven doen en zo goed mogelijk te leren rijden.”

EVENTING

Janneke Boonzaaijer (Renswoude)


Geboortedatum: 09-06-1996, teamlid sinds 2017
Ondanks een verkort seizoen kan Janneke Boonzaaijer terugkijken op verschillende mooie successen in 2020. Ze was met ACSI Champ de Tailleur lid van het landenteam dat tweede werd in de FEI Nations Cup in Frankrijk. En in november voldeed ze met datzelfde paard aan de door het NOC*NSF gestelde kwalificatienorm voor de Olympische Spelen van Tokio. “Ik ben zeker trots dat ik gekwalificeerd ben voor Tokio. De sportieve successen wilde voor 2020 een tijd lang niet helemaal lukken, dus dat ik er nu zo voor sta, is top. Mijn doel is dit jaar vooral om sportief door te blijven groeien. Het zou mooi zijn als ik in Aken mee zou mogen rijden, dat staat nog hoog op mijn verlanglijstje en het meedoen aan het senioren EK. Ik houd me niet te veel bezig met de Olympische Spelen. Ik blijf mijn eigen weg volgen en dan zien we vanzelf of die in Japan uitkomt.”

Levi Driessen (Esch)


Geboortedatum: 30-06-1999, teamlid sinds 2020
Toppaard: Fernhill Extreme
In zijn laatste jaar als Young Rider was er helaas geen Europees kampioenschap voor deze eventingruiter. Op het NK in Varsseveld eindigde Driessen als vijfde met Lancero Dancer. In dit sportief relatief rustige jaar kon Levi meer tijd besteden aan de stal die hij samen met dressuuramazone Maxime van der Vlist runt. Driessen, die zowel in de springsport als de eventing actief is, kijkt positief terug en vooruit: “Mijn eerste jaar als talententeamlid heeft me veel gebracht. Mede hierdoor heb ik een aantal heel fijne nieuwe paarden te rijden gekregen. Het vertrouwen dat de KNHS in mij heeft gesteld, heeft ook weer bestaande en nieuwe sponsoren doen besluiten om mij op sportief vlak te steunen. Ik kijk er naar uit weer deel te nemen aan wedstrijden dit jaar en ik hoop met Fernhill Extreme aansluiting te vinden bij de senioren.”

Nina de Haas (Hengstdijk)


Geboortedatum: 12-04-1999, teamlid sinds 2019
Ook voor Nina de Haas in haar laatste jaar als Young Rider helaas geen Europees kampioenschap. Blessures van haar toppaarden stonden ook deelname aan het Nederlands kampioenschap voor deze leeftijdscategorie in de weg. Nina heeft zich in 2020 daardoor vooral toegelegd op de opleiding van haar jongere paarden. Daarnaast is de amazone derdejaars student sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy. “Een van mijn toppaarden, Divine H.E., is inmiddels weer fit en klaar voor het seizoen. Daar ben ik heel blij mee want 2020 voelt sportief gezien een klein beetje als een verloren jaar. Ik kijk dan ook enorm uit naar de eerste wedstrijd die gepland staat in april. Daarna volgen er als het goed is nog een aantal wedstrijden in Engeland, waaronder een CSI4*. Ik verblijf momenteel in Engeland mede dankzij het talententeam. Ik ben een periode in training bij bondscoach Andrew Heffernan en dat bevalt super.”

PARADRESSUUR

Maud de Reu (Zwolle)


Geboortedatum: 07-01-1999, teamlid sinds: 2019.
Toppaard: Webron N.O.P.
Maud de Reu wist in 2019 op het NK in Ermelo het brons te winnen. 2020 begon ook goed voor Maud met individuele overwinningen op een internationale wedstrijd in Genemuiden, waar zij ook deel uit maakte van het winnende Nederlandse team. Alle resultaten behaalde Maud met Webron die inmiddels N.O.P. achter zijn naam heeft staan. Maud is opgenomen in het Paralympisch kader. “De wedstrijden die Webron en ik het afgelopen jaar hebben kunnen rijden gingen goed en daarnaast konden we tussendoor gewoon fijn door trainen. Begin 2021 hebben we deelgenomen aan een wedstrijd in Qatar. Daarvoor moest Webron voor het eerst met het vliegtuig reizen. Dat vond ik wel even spannend, maar het was een goede oefening om te leren hoe alles werkt. En mocht ik niet geselecteerd worden voor de Olympische Spelen dan ben ik in ieder geval een mooie ervaring rijker.”

SPRINGEN

Rowen van de Mheen (Hoevelaken)


Geboortedatum: 9-01-2000, teamlid sinds 2021
Toppaard: Q Verdi
Rowen van de Mheen maakt dit jaar zijn debuut in het KNHS Talententeam, maar hij maakt al sinds zijn ponytijd met regelmaat deel uit van diverse landenteam. In 2017 werd hij Europees kampioen bij de Junioren en in 2019 verdiende hij op het EK Young Riders in Veeningen met Q-Verdi een gouden teammedaille. In 2020 was er voor de springjeugd geen EK wegens de coronapandemie, maar Rowen maakte desondanks indruk door o.a. zijn eerste topklassering in een driester Grote Prijs te behalen. “Ik hoop dit jaar meer ervaring op te kunnen doen in de hogere proeven. En vooral aan meer wedstrijden deel te nemen en dankzij het talententeam hopelijk af en toe een startplaats te krijgen op de grotere concoursen. Doelen stellen is momenteel lastig, maar dat is nog een reden waarom ik erg uitkijk naar het hervatten van alle wedstrijden, zodat we weer specifiek ergens naartoe kunnen trainen.”

Lars Kersten (Egchel)


Geboortedatum: 17-02-2000, teamlid sinds 2019
Toppaard: Dobbey
Lars Kersten nam in zijn spring carrière bij de jeugd al zevenmaal deel aan een EK. In 2019 reeg Lars een bijzonder succesvol jaar aaneen. Met zijn toppaard Dobbey won hij bij de senioren de CSI3* GP van Kronenberg. Bij de Young Riders werd hij Nederlands Kampioen met H-Cassino en op het EK veroverde hij goud met het team en individueel brons. Na het EK kreeg Lars te maken met een blessure waardoor hij een aantal maanden moest revalideren. 2020 begon Lars succesvol met een vierde plaats bij de U25 op Jumping Amsterdam. “Ook internationaal waren er in 2020 wel wat goeie resultaten, maar voor mij liep het NK ook niet als gepland en het EK werd afgelast. Er waren ook weinig echt grote meetmomenten, dus ik ben blij dat ik desondanks weer bij het KNHS Talententeam hoor. Ik hoop dit jaar dat ik op enkele CSI3* & CSI4*-wedstrijden mag starten en kan presteren, maar echt concrete plannen zijn er nog niet. Ik heb naast Dobbey aantal fijne jongere paarden waarmee ik graag weer op concours zou gaan.”

Over het KNHS Talententeam
Voor de KNHS Talententeamleden betekent opname in het team een erkenning en waardering van hun talent, sportieve prestaties en motivatie. De KNHS-bondscoaches spreken hiermee een groot vertrouwen uit in hun toekomst en erkennen hen als de grootste talenten van de Nederlandse paardensport.
De teamleden krijgen een budget waarmee extra trainingen en begeleiding voor hun topsportcarrière bekostigd kan worden. De teamleden mogen niet ouder zijn dan 25 jaar en zij moeten op termijn in staat zijn aansluiting te vinden bij het Olympisch/Paralympisch seniorenkader. Opname in het KNHS Talententeam is de hoogste erkenning die je binnen het KNHS Talentenplan kan krijgen. Daarnaast behoren ook alle jeugdkaderleden, 60 nationale Beloften (gescout op de nationale KNHS Talentendag) en 40 perspectieven tot het KNHS Talentenplan. Deze groepen worden vanuit het KNHS Talentenplan door de topcoaches en-trainers van het KNHS Trainersplatform begeleid.

Over het KNHS Talentenplan
Het KNHS Talentenplan is het talentherkenning- en ontwikkelingsprogramma van de KNHS waarbinnen talentvolle paardensporters ondersteund worden in hun ontwikkeling tot topsporter. Ieder jaar worden circa 200 ruiters tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de KNHS-bondscoaches, trainers uit het KNHS Trainersplatform en andere experts. Het samenbrengen van toppers en talentvolle ruiters is een van de belangrijkste principes. Bij de Olympische en Paralympische disciplines dressuur, para-dressuur, springen en eventing kent het Talentenplan drie niveaus: internationaal talent, nationaal talent en nationale belofte. Instromen in het KNHS Talentenplan is op alle niveaus mogelijk. Naast de Olympische en Paralympische disciplines is binnen het Talentenplan ook aandacht voor de disciplines endurance, mennen, voltige en reining. De leden van het KNHS Talententeam zijn de meest succesvolle ruiters en amazones in hun discipline en leeftijdscategorie en daarmee de ambassadeurs van het KNHS Talentenplan.

Foto's Arnd.nl

Ander Nieuws

  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend
  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna