­ Meer dan 100 aanmeldingen Young Leaders Program, Geef de Jeugd een Stem! - KNHS

Meer dan 100 aanmeldingen Young Leaders Program, Geef de Jeugd een Stem!

Geplaatst op 28 juli 2021

Meer dan 100 jongeren hebben zich aangemeld voor het opleidingstraject ‘Geef de jeugd een stem’. Dit opleidingstraject binnen het Young Leaders Program voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar, sluit aan op de niveaus 3 en 4 van het bestaande KNHS Young Leaders Program. Jongeren leren over besturen, organiseren, presenteren en meer, vaardigheden waar ze hun hele leven wat aan hebben. Daarnaast biedt het dus ook unieke mogelijkheden om binnen de KNHS aan het werk te gaan en zélf de paardensport te verbeteren.

Young Leaders Program projectmanager Monique Hijdra vertelt enthousiast: “We zijn erg blij met zo veel aanmeldingen. Het Young Leaders Program krijgt steeds meer bekendheid onder de jeugd en we kunnen hiermee voorzien in de wens van jongeren om zich te ontwikkelen binnen de paardensport op bestuurlijk vlak. Dit zijn de bestuurders van de toekomst. In het najaar is er een kick-off voor iedereen die zich aangemeld heeft. Daarna volgt er een selectie. Het aantal aanmeldingen is namelijk hoger dan verwacht. We willen graag kwaliteit leveren en hebben plaats voor ruim 50 jongeren die in vanaf najaar 2021 gaan starten. Hoe de kick-off er precies uit komt te zien is afhankelijk van de mogelijkheden die er zijn op dat moment, we zijn enigszins beperkt vanwege de coronamaatregelen.”

Leren in de praktijk
Geef de jeugd een stem is een tweejarig traject, wat wordt ondersteund door Stichting Paard Verbindt, volgen de deelnemers vier verschillende Masterclasses. Eind maart ging de derde Masterclass ‘organiseren’ van start en dankzij een unieke samenwerking wordt deze gegeven door niemand minder dan Academy Bartels.

Als organisator van grote (hippische) evenementen zoals Horse Event, Animal Event en exclusieve paardenveilingen weet Academy Bartels Event Management als geen ander wat er komt kijken bij het organiseren van een event. Zij delen dan ook graag hun kennis met deze jong professionals van de toekomst. Gijs Bartels legt uit: “Het is voor ons een logische stap om samen te werken met het Young Leaders Program van de KNHS en het niveau 4-traject Geef de Jeugd een Stem!. Kennisoverdracht, samenwerken en jonge talentvolle ruiters ondersteunen en begeleiden zit in het DNA van de familie Bartels. Ook het bedrijfsleven in de paardensector mag ontzettend blij zijn dat het opleidingstraject Geef de Jeugd een Stem! er is. Het zorgt er namelijk voor dat we veel talentvolle en goed opgeleide jonge mensen op het bestuurlijke en ondernemersvlak erbij krijgen. Daar willen we graag ons steentje aan bijdragen. De Masterclass vindt vanwege de coronamaatregelen grotendeels online plaats. Diverse sprekers van Academy Bartels, de KNHS, Ticketpoint en Stichting Paard Verbindt kwamen tijdens de eerste online bijeenkomst aan het woord om alle deelnemers een inkijkje te geven in de organisatie van een evenement. Alle deelnemers gaan nu aan de slag met de praktijkopdracht: het organiseren van een live kick-off evenement voor Stichting Paard Verbindt, de stichting die het traject Geef de Jeugd een Stem! ondersteunt en mogelijk maakt. Dit evenement gaat dit najaar plaatsvinden en de deelnemers zijn verantwoordelijk voor de gehele organisatie van concept tot productie. Uiteraard zijn er wel verschillende contactmomenten en vragenuurtjes waarbij wij ze ondersteunen met advies en tips.”

Programmacommissie Horse Event
Gijs vervolgt: “Wij hebben veel vertrouwen in het Young Leaders Program en zien dat veel jonge ambitieuze talenten uit alle lagen van de paardensport aan het programma deelnemen. Daarom wilden we de deelnemers van Geef de Jeugd een Stem! naast de Masterclass ook de mogelijkheid geven om aanspraak te maken op de functie van programmacommissielid bij Horse Event. Eén Young Leader mag dan samen met onze andere commissieleden Tineke Bartels, Annemarie van der Toorn, Adrianne van den Waardenberg (KNHS) en Floor Schoenmakers (Go Social) meedenken over het programma van Horse Event. Een unieke kans voor één van de Young Leaders. Diegene die wordt gekozen houdt wel ruggespraak met de andere deelnemers van Geef de Jeugd een Stem! Samen vormen zij namelijk een mooie weerspiegeling van de paardensport die ons een frisse en vernieuwende blik kunnen bieden.”

Nieuwe vaardigheden opdoen
De 26-jarige Joy Volkerink is één van de enthousiaste deelnemers van het opleidingstraject Geef de Jeugd een Stem! Ze is lid van Landelijke Rijvereniging Heeten en combineert de paardensport met haar studie Biomedische Wetenschappen. Twee jaar geleden is Joy ingestroomd op niveau 4 van het Young Leaders Program en maakt nu deel uit van de eerste lichting Geef de Jeugd een Stemmers. 
Ze vertelt over haar ervaringen: “Het is geweldig hoe Academy Bartels de eerste online bijeenkomst van de Masterclass heeft opgepakt. Het was natuurlijk niet hetzelfde als een live bijeenkomst maar doordat er veel interactiemomenten werden gecreëerd, ontstond toch een echt samen-gevoel. De opdracht die we meekregen is een leuke en interessante uitdaging. We worden betrokken bij alle processen van de organisatie, van concept tot uitvoering. Doordat we allemaal in groepjes worden opgedeeld, krijg je de mogelijkheid om jezelf verder te verdiepen in één bepaald aspect. Het groepje waar ik voor heb gekozen houdt zich bezig met het draaiboek en de algemene coördinatie. Dat was voor mij een bewuste keuze, want ik wil leren om alles goed in de gaten te kunnen houden. Ik kan heel goed één specifieke taak uitvoeren, maar ik vind het soms lastig om het overzicht te bewaren. Door deze opdracht krijg ik nu de kans om andere vaardigheden verder te ontwikkelen. Dat is juist zo mooi aan het Young Leaders Program en het leertraject Geef de Jeugd een Stem! Je doet ervaringen op en leert vaardigheden die je later kunt toepassen in een bestuurlijke functie in de paardenwereld maar ook in het dagelijks leven.”

Unieke kans om te leren van experts
Deelnemer Loeka van der Eijk (22 jaar) ervaart het opleidingstraject Geef de Jeugd een Stem! als een unieke ervaring. Naast haar studie Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning aan de Wageningen Universiteit heeft ze een eigen pony waar ze dit jaar wedstrijden mee wil gaan starten. Ze vertelt over haar deelname aan Geef de Jeugd een Stem!: ‘Het is super gaaf om hieraan deel te mogen nemen. Dit traject biedt jongeren de kans om te leren en samen te werken met bekende en ervaren mensen uit de paardenwereld. We gaan nu een evenement organiseren voor Stichting Paard Verbindt en het is ons eigen verantwoordelijkheid om er iets moois van te maken. We krijgen geen strakke kaders mee en ze proberen ons niet teveel te sturen, zodat we vrij blijven in het creatief proces. Dat zorgt wel voor een bepaalde druk, maar het laat ook zien dat de opdrachtgever Stichting Paard Verbindt en Academy Bartels veel vertrouwen in ons hebben. Tijdens de organisatie ben ik medeverantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening en regelgeving. Daarbij ben aangewezen als leider van mijn groepje. Dat vind ik een mooie uitdaging want ik wil graag leren hoe je goed leiding kunt geven aan een groep mensen. Ook vind ik het leuk om presentaties te houden en ideeën of resultaten aan anderen over te brengen. Ik hoop deze vaardigheden tijdens dit project nog verder te kunnen ontwikkelen.”

Meer informatie over Geef de Jeugd een Stem
 ‘Geef de jeugd een stem’ is een opleidingstraject voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar, het sluit aan op de niveaus 3 en 4 van het bestaande KNHS Young Leaders Program. Je leert over besturen, organiseren, presenteren en meer, vaardigheden waar je je hele leven wat aan hebt. Daarnaast biedt het dus ook unieke mogelijkheden om binnen de KNHS aan het werk te gaan en zélf de paardensport te verbeteren.

In het najaar 2021 start de 2e groep ‘Geef de Jeugd een stem’. Het traject duurt twee jaar. Hierin worden vier informatieve masterclasses aangeboden door de KNHS en stichting ‘Paard Verbindt’. Tijdens deze vier momenten gaan jongeren aan de slag op toffe locaties met interessante sprekers. Tussendoor zal er voldoende tijd zijn voor studie, sport en andere activiteiten. Belangrijke voorwaarde voor deelname is wel dat deelnemers zich actief willen inzetten en zich graag willen ontwikkelen.

Lijkt je dit ook wel iets? Houd dan de KNHS-website, -nieuwsbrieven en Social Media in de gaten. Zodra we in het najaar 2022 weer met een nieuwe groep van start gaan, lees je er daar alles over.

Klik hier voor meer informatie over het traject ‘Geef de jeugd een stem’.

Klik hier voor meer informatie over het Young Leaders Program.

 

Foto:
Young Leaders met Jan Peter Balkenende tijdens het CHIO Rotterdam

Ander Nieuws

  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson
  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!
    Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!