­ Military Boekelo: Vijfde nationale titel voor Tim Lips - KNHS

Military Boekelo: Vijfde nationale titel voor Tim Lips

Geplaatst op 10 oktober 2021 in Eventing

Tim Lips heeft voor de vijfde keer in zijn carrière de Nederlandse eventing-titel in de wacht gesleept. In het afsluitende springparcours van Military Boekelo-Enschede wist hij titelverdedigster Merel Blom achter zich te houden. Na een zeer spannende ontknoping werd de internationale wedstrijd gewonnen door de Duitse amazone Sophie Leube. TeamNL steeg naar de zesde plaats in de FEI Nations Cup finale.

De kansen op een hoge klassering in de internationale wedstrijd van Boekelo zaten er na gisteren niet meer in voor de Nederlandse ruiters en amazones. De strijd om het Nederlands kampioenschap was nog wel spannend. Boekelo-debutant Thierry van Reine maakte vijf springfouten in het afsluitende springparcours, maar wist teamruiter Sanne de Jong nog achter zich te houden en kon daardoor het NK-brons ophalen. De strijd om het goud en zilver ging tussen Merel Blom met haar Crossborder Radar Love N.O.P. en Tim Lips met Lady Chin van ’t Moerven Z. Blom kreeg een fout op de eerste hindernis en deed zes seconden te lang over het parcours. Lips kon zich daardoor iets meer fouten veroorloven, maar hield de schade beperkt tot een balk op de insprong van de driesprong. Daarmee eindigde Tim op de 18e plaats in het internationale deelnemersveld en was hij de beste Nederlander.

Vijfde NK-titel
Tim Lips won voor de vijfde keer het Nederlands kampioenschap Eventing. In 2007 met Oncarlos, in 2010 met Owaola en in 2017 en 2018 met Bayro.
“Ik ging niet naar Boekelo met het kampioenschap in gedachten. Lady Chin heeft in Tokio gelopen en is een goed paard, maar heeft nog niet veel ervaring op de lange vier-ster. Daarom was de gedachte om haar hier een keer te starten zodat ze die ervaring op kon doen.” Een lange voorbereiding had Lips niet. “Ik ben zes weken in China geweest en in die tijd heeft mijn stalamazone Jillian Giessen haar gereden. Ze is ook met haar naar mijn trainster Nicole Werner geweest om haar klaar te hebben voor deze wedstrijd. Tien dagen voor Boekelo ben ik weer opgestapt. Ik had haar in het verleden al wel gereden, maar nog nooit op een wedstrijd.”

Een fijn begin
“Toen ik in Boekelo aankwam liep ze lekker en reed ik een dressuurproef die op dat moment eigenlijk niet beter had gekund. Dan sta je tweede en begint iedereen over ‘Boekelo winnen’. Dat was niet de opzet, dus ik heb in de cross gereden voor wat we op dit moment waard zijn. Het springen is niet altijd het makkelijkste onderdeel als ze wat gespannen is, dus daar kregen we een balk. Ze heeft een goede wedstrijd gelopen, en haar vaste ruiter Huadong Sun kan er volgend jaar weer veel plezier van hebben. Ik wist dat het een goed paard was, maar met het gevoel dat ze me gisteren in de cross gaf, weet ik nu zeker dat het echt een heel goed paard is.” Lips sluit uit dat hij vaker met Lady Chin van ’t Moerven Z Nederland kan vertegenwoordigen. “Dat is niet realistisch om te verwachten”, besluit Lips.

Leube niet te kloppen
In de internationale wedstrijd maakte Sophie Leube van start tot finish de dienst uit. De Duitse won de dressuur, bleef foutloos in de cross en had slechts 0,4 strafpunt tijdsoverschrijding. Daarmee hield ze routinier William Fox-Pitt van zijn derde overwinning in Boekelo af. De Brit moest genoegen nemen met en tweede plaats, voor de Fransman Sidney Dufresne.

FEI Nations Cup
Door de resultaten van de teamruiters Tim Lips, Merel Blom en Sanne de Jong in de springpiste is Nederland op de laatste dag nog een plekje opgeklommen in het klassement. TeamNL is op de zesde plaats van de FEI Nations Cup finale geëindigd. Groot-Brittannië won de wedstrijd, voor de Verenigde Staten en Duitsland. Boekelo was de finale van de FEI Nations Cup, in het eindklassement van de FEI Nations Cup die over alle wedstrijden van het seizoen wordt opgemaakt was Zweden de winnaar.
Bondscoach Andrew Heffernan reageerde na afloop van de wedstrijd op het teamresultaat: “Ik ben blij met het optreden van Tim Lips met zijn nieuwe paard en ook met de manier waarop Merel Bloms achtjarige zich liet zien. Ik had op meer gehoopt in de Nations Cup, echter het is een moeilijk jaar voor ons. Er moet veel werk verricht worden om ons terug te vechten. We hebben fijne ruiters en een aantal getalenteerde paarden, maar we hebben duidelijk meer ‘horsepower’ nodig.”

Stand individuele klassement na de dressuur en cross-country
1. Sophie Leube (DUI) / Jadore Moi - 24,8 strafpunten
2. William Fox-Pitt (GBR) / Grafennacht – 26,1 strafpunten
3. Sidney Dufresne (FRA) / Tresor Mail – 27,0 strafpunten
18. Tim Lips / Lady Chin van ’t Moerven Z – 45,3 strafpunten
23. Merel Blom – Crossborder Radar Love N.O.P. – 51,0 strafpunten
40. Thierry van Reine / ACSI Harry Belafonte – 79,7 strafpunten
42. Sanne de Jong / Enjoy – 105,5 strafpunten

Eindstand Nederlands kampioenschap Eventing
1. Tim Lips (Breda) - Lady Chin van ’t Moerven Z
2. Merel Blom (Aalten) - Crossborder Radar Love N.O.P.
3. Thierry van Reine (Herveld) - ACSI Harry Belafonte
4. Sanne de Jong (Aalsmeer) - Enjoy

Eindstand FEI Nations Cup Finale
1. Groot-Brittannië – 90,4 strafpunten
2. Verenigde Staten – 102,7 strafpunten
3. Duitsland – 127,7 strafpunten
6. Nederland - 201,8 strafpunten

Klik hier voor alle uitslagen.

Tim Lips wint voor vijfde keer Nederlandse titel met Lady Chin van ’t Moerven Z Foto's: Ashley Claus

Ander Nieuws

  • NK Eventing Jeugd tijdens Maarsbergen Horse Trials
    NK Eventing Jeugd tijdens Maarsbergen Horse Trials
  • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
    Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  • Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
    Belangrijkste paardensportevenementen in 2023