­ Olympische Spelen Tokio: De venue, het klimaat en de reis - KNHS

Olympische Spelen Tokio: De venue, het klimaat en de reis

Geplaatst op 11 juni 2021

ERMELO (KNHS) – De paardensport tijdens de Olympische Spelen in Tokio 2021 vindt op dezelfde locatie plaats als tijdens het evenement in 1964, het Baji Koen Equestrian Park. De vliegreis er naartoe gaat voor de paarden via Luik. De vluchten zijn al gepland. Wat ook vaststaat is dat sporters in Tokio te maken krijgen met pittige klimatologische omstandigheden. Hiermee wordt ter plaatse in de voorbereidingen terdege rekening mee gehouden.

De wedstrijdlocatie voor de Olympische paardensport oftewel de venue is het Baji Koen Equestrian Park. Baji Koen is in eigendom van de Japan Racing Association en was al tijdens de Spelen van 1964 in Tokio in gebruik voor de paardensport. Een grote renovatie van het park vond plaats in 2017, waarna in 2018 de (tijdelijke) olympische faciliteiten werden gebouwd. Na de Spelen zal Baji Koen deel uitmaken van het legacy project en bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de paardensport in Japan. Op Baji Koen Equestrian Park vinden dressuur, springen en para dressuur plaats. Voor de eventing vinden hier de onderdelen dressuur en springen plaats.

Sea Forest Park

De cross-country van de eventing vindt op een andere locatie plaats, namelijk het Sea Forest Park. Deze venue is dichterbij het olympische hart van de stad gelegen dan Baji Koen. Het Sea Forest Park bevindt zich op teruggewonnen land in de baai van Tokio en levert met de skyline op de achtergrond een iconisch beeld op.

Het Olympische complex van Baji Koen beschikt over 200 stallen. Om het voor mens en paard zo comfortabel mogelijk te maken zal er in de stal een constante temperatuur heersen van 23 graden Celsius bij een luchtvochtigheid van 70%. Daarnaast zijn er diverse deels overdekte trainingsbanen met een constante temperatuur die beduidend lager is dan de buitentemperatuur en uit de zon. De paarden zullen hier ook vlak voor de wedstrijden losgereden worden, uitsluitend tijdens de wedstrijd zelf zijn de paarden en ruiters buiten.

De wedstrijdpiste heeft een afmeting van 100 x 80 meter. De bodems waarop de paarden lopen zijn in zowel wedstrijd als trainingsbanen aangelegd door de Nederlandse firma van Ben Agterberg.
“Op de venue is helemaal niets aan te merken”, vertelt KNHS teammanager Ad Wagemakers, die in 2019 in Toko aanwezig was bij het testevent. “Dat verliep gewoon heel goed. Het is in Tokio buiten wel warm en benauwd. Ook als je niets doet, dan transpireer je, maar in alle geconditioneerde ruimtes is het prima.”

Klimaat

Tokio kent voor zowel tweebenige als vierbenige atleten uitdagende klimatologische omstandigheden. De luchtvochtigheid is er hoog en de temperatuur lag tijdens het testevent in 2019 op een maximum van 32 tot 34 graden. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om het welzijn van dier en mens onder deze omstandigheden te optimaliseren.

Als we ons richten op de paarden hebben we allereerst te maken met topfitte atleten. Onze kaderpaarden worden door het jaar heen intensief gemonitord door de teamveterinairen en afgelopen zomers is er data verzameld om in kaart te krijgen hoe ze met de warmte omgaan. Bij welke inspanning krijgen ze moeite en wanneer juist niet?
Uit de afgelopen jaren verzamelde data is gebleken dat pre-cooling en cooling zeer nuttig zijn voor het comfort van de paarden en dit zal dan ook zeker worden gedaan. Daarnaast zijn er diverse maatregelen in Tokio zelf genomen. De wedstrijden vinden in de avonduren en soms in de ochtend plaats. Het aanvangstijdstip van de cross-country is vervroegd naar half 8 ‘s ochtends en de lengte van de cross is ingekort.

Naast de vele koelmogelijkheden zijn alle stallen volledig voorzien van airconditioning zodat de paarden tussen trainingen en wedstrijden door goed kunnen herstellen. En zoals eerder vermeld kan er op alle momenten uit de zon in geconditioneerde omgeving worden getraind.

Wereldpaardensportbond FEI heeft in kaart gebracht hoe de weersomstandigheden in Tokio zich verhouden tot bijvoorbeeld de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, Hong Kong, Atlanta en de Wereldruiterspelen in 2018 in Tryon. Daaruit blijkt dat het er in Tokio een hogere luchtvochtigheid is. Voor de deelnemers heeft de FEI een uitgebreid informatiepakket samengesteld. “We hebben met onze ruiters en in overleg met de dierenartsen afgesproken hoe de paarden het beste voorbereid kunnen worden op de Spelen. Vorig jaar tijdens het NK Springen in Kronenberg was het ook heel warm en hebben we goed kunnen monitoren hoe de paarden met de warmte omgaan en hun lichaamstemperatuur weer op de normale waarde komt. Dat verliep toen absoluut zonder problemen”, vertelt Ad Wagemakers.

Vliegreis paarden

In totaal zullen er voor de Olympische Spelen 328 paarden naar Tokio vliegen. Hiervan komen 8 vluchten vanuit Europa. Naast de paarden zal er 120.000 kg aan materiaal (onder andere voer, verzorgingsproducten, zadels, hoofdstellen) vervoerd worden naar Japan.
Alle Nederlandse paarden vliegen vanaf Luik (Bel) naar vliegveld Haneda in Tokio en ook vanaf Haneda weer terug naar Luik.

Dressuurpaarden
Vertrek - 14 juli, terug – 31 juli

Eventingpaarden
Vertrek – 19 juli, terug – 5 augustus

Springpaarden
Vertrek – 25 juli, terug - 10 augustus

Paradressuur
Vertrek – 17 augustus, terug – 3 september (ovb)

Alle vluchten staan gepland om 00.45 uur te vertrekken vanaf Luik en komen dan een dag later om 2.00 uur aan in Tokio. De terugvluchten vertrekken in de vroege ochtend vanuit Tokio en landen dezelfde dag in de middaguren in Luik. De ruiters vliegen vanaf Schiphol naar Haneda. 

Voorafgaand aan de reis gaan de paarden in Aken zeven dagen in quarantaine. Bij terugkeer mogen de paarden, zoals het er nu uitziet, vanaf het vliegveld in Luik direct naar hun eigen stal en hoeven niet in quarantaine. 

Volg de TeamNL ruiters en bondscoaches

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, volg de TeamNL bondscoaches en ruiters op hun weg naar Tokio via onze mini documentaires

Beat the heat

De FEI heeft met het oog op de Olympische Spelen in Tokio informatieve video's gemaakt over het rijden en verzorgen van paarden in (extreme) hitte.
How horses and equestrians compete safety & humid environments 

How to prepare your horse for hot & humid environments 

 

 

Categorie: Olympische Spelen, RoadToTokyo, OSTokio2021

Ander Nieuws

  • Hoe beleeft de familie van Maud de Reu haar debuut op de Paralympische Spelen? *VIDEO*
    Hoe beleeft de familie van Maud de Reu haar debuut op de Paralympische Spelen? *VIDEO*
  • Spelen afgelopen voor Rixt van der Horst, Findsley N.O.P. niet fit
    Spelen afgelopen voor Rixt van der Horst, Findsley N.O.P. niet fit
  • Paralympische Spelen Tokio: Startijden Paradressuur bekend
    Paralympische Spelen Tokio: Startijden Paradressuur bekend