­ Online KNHS College Tour Werken aan de hand met Bastiaan de Recht - KNHS

Online KNHS College Tour Werken aan de hand met Bastiaan de Recht

Geplaatst op 12 januari 2021 in Dressuur & Para

Zondagmiddag 28 februari komt Grand-Prix ruiter en Maestro in de klassieke rijkunst Bastiaan de Recht naar het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo om een online College Tour te verzorgen. Werken aan de hand kan als zeer nuttige aanvulling gebruikt worden op het trainen onder het zadel en is een vorm van dressuur, waarbij dezelfde principes en rijtechnische aspecten gelden als onder het zadel.

Voor basisafrichting en hogere dressuur
Ook in de sport wordt het nut van deze klassieke trainingstechniek steeds meer gezien. Voor de basisafrichting kan het erg nuttig zijn om de communicatie met je paard te verbeteren of bij het aanleren van oefeningen zoals achterwaarts of zijgangen. Maar ook voor het aanleren en verbeteren van piaffe en passage kan het werken aan de hand veel toevoegen.

Het paard kan zijn lijf vrijer gebruiken omdat hij geen gewicht van de ruiter draagt. Dit kan een positief effect hebben bij het aanleren van nieuwe oefeningen, maar ook om het paard beter te gymnastiseren. Ook bij bepaalde blessures of een asymmetrisch bewegingspatroon kan je met werken aan de hand heel gericht werken aan het paardenlijf.

28 februari
In het eerste deel van de online College Tour zal Bastiaan eerst met een eigen paard laten zien wat werken aan de hand inhoudt. Wat je er mee kan doen in de basisafrichting en in de hogere dressuur en hoe je er zelf een begin mee kan maken. Met een gastruiter wordt op basisniveau gewerkt aan de hand en uitgelegd waar je op let als je thuis traint. Er wordt aandacht besteed aan de volgende aspecten:

 • Optoming
 • Houding, lopen en hulpen van de trainer
 • Aanleuning en nageeflijkheid
 • Lengtebuiging en laterale buiging
 • Halthouden, voorwaarts en achterwaarts
 • Zijgangen
 • Piaffe en passage

In het tweede deel van de middag werkt Bastiaan met een aantal gastruiters aan piaffe en passage. Hoe wordt de link van werk aan de hand naar het rijden gemaakt? De ruiter neemt het meeste over en de trainer van de grond geeft aanwijzingen. Bastiaan legt uit hoe op die manier de zwaardere oefeningen voor een paard makkelijker worden om te begrijpen en uit te voeren. Paarden leren vanuit positieve bekrachtiging wat ze moeten doen waardoor piaffe en passage met veel minder stress aangeleerd kan worden.

Heeft een paard veel moeite met iets of snel stress? Dan kan het een wijze keuze zijn om het eerst vanaf de grond aan te leren. Wanneer een paard het fysiek kan uitvoeren en mentaal begrijpt, wat wij van hem willen, dan kan er met plezier getraind worden.

Bastiaan de Recht
Bastiaan heeft tijdens zijn opleiding tot Maestro en in zijn carrière als (revalidatie) trainer, instructeur, docent en sportruiter gespecialiseerd in het werken aan de hand met paarden. Hij heeft een stijl en technieken ontwikkeld die leiden tot een betere link tussen werk aan de hand en rijden. Niet elk paard heeft werk aan de hand nodig in de africhting, wel zal elk paard er baat bij hebben.

Informatie
Datum: Zondagmiddag 28 februari 2021
Locatie: Nationaal Hippisch Centrum Ermelo. Let op! De middag volgen doe je thuis via livestream.
Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Entree: € 20,- voor leden en voor niet-leden: € 30,-
Theoriepunten voor instructeurs met een licentie: 50 theoriepunten op de basiskwalificatie (deze punten worden automatisch bijgeschreven).

Ben je verhinderd op 28 februari? Geen probleem, de opname van deze College Tour blijft beschikbaar. Kies een moment en tijd welke jou het beste uitkomt en kijk deze interessante College Tour gewoon thuis vanaf je eigen bank en eigen beeldscherm. Alle inschrijvingen voor de oorspronkelijke datum waarop deze College Tour gepland stond (10 februari) worden automatisch verplaatst naar 28 februari. Wil je je inschrijving annuleren? Stuur dan een e-mail naar academy@knhs.nl

Aanmelden

Inschrijven via Mijn KNHS


College Tour gemist of terugkijken?
Op ons online Masterclass platform Horseriding.Academy kun je de KNHS College Tour Springen met Albert Voor en de KNHS College Tour Paardrijden met Ruitergevoel met Hester Bransen terugkijken. 

 

Categorie: KNHS College Tour, Werken aan de hand

Ander Nieuws

 • Brandy Bos, Lara van Nek, Bridget Lock en Robin Dicker winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Lunteren
  Brandy Bos, Lara van Nek, Bridget Lock en Robin Dicker winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Lunteren
 • KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
  KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
 • Verbeek, Kempenaars, Dicker en Van Norel winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Wezep
  Verbeek, Kempenaars, Dicker en Van Norel winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Wezep