­ OS Tokio: Andrew Heffernan blikt teleurgesteld terug - KNHS

OS Tokio: Andrew Heffernan blikt teleurgesteld terug

Geplaatst op 01 augustus 2021 in Eventing

Bondscoach Andrew Heffernan reed zelf mee op de Olympische Spelen van Londen. De in Engeland gevestigde coach van het TeamNL eventingteam kijkt met gemengde gevoelens terug op de prestaties in Tokio.

“Hoe dit kon gebeuren?”, reageert Heffernan als gevraagd wordt hoe het met de twee TeamNL eventingcombinaties mis kon gaan in de cross. “Beide combinaties waren goed op weg in de cross, maar op de een of andere manier maakten zowel Merel Blom als Janneke Boonzaaijer een verkeerde beslissing. Zoiets gebeurt in het heetst van de strijd. Janneke vertelde me dat haar paard goed aanvoelde. Nadat ze eerder in de cross al tegen een afgebroken Mim-clip / veiligheidspin aanliep waarvoor ze strafpunten kreeg, had ze niet veel te verliezen vond ze. Daarom nam ze op een hindernis aan het einde van de cross meer risico waardoor ze een langsloper kreeg, daarna reed ze het verkeerde alternatief waardoor ze uitgesloten werd. Merel ging ook goed van start, maar in de waterhindernis miste ze het C-element. Ook zij nam in het hitte van de strijd een verkeerde route. Natuurlijk hadden we vooraf de cross zeer goed verkend en hebben we ook de alternatieven goed bekeken. Dat het nu mis ging komt door foute beslissingen die je soms als ruiter maakt, helaas.”

Les voor de toekomst
“Het is jammer dat we deze Spelen afsluiten met twee eliminaties. Natuurlijk ben ik daardoor teleurgesteld. We moeten het nu dan zien als een les voor de toekomst en de ervaring die we hier hebben opgedaan meenemen. In de toekomst zullen we het beter moeten doen. Dat is al vrij snel, want de volgende stop voor de Nederlandse eventingruiters is de FEI Nations Cup over twee weken in het Franse Le Pin au-Haras. Dit is een observatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap dat eind september in Avances (Zwi) verreden wordt. De paarden van Janneke en Merel staan er nu heel fit bij. Als ze goed fris thuiskomen, hoop ik dat deze paarden ook meekunnen naar het Europees kampioenschap. Het zijn kwaliteitsvolle paarden die bewezen hebben met moeilijke omstandigheden om te kunnen gaan.”

Je mag niet op geluk vertrouwen
Heffernan woont in Engeland, maar heeft uitsluitend een Nederlands paspoort en dan ook altijd onder Nederlandse vlag gereden. Buiten de Spelen van Londen reed hij meerdere WK’s voor Jonge Eventingpaarden. In 2011 en 2013 kwam hij op een Europees kampioenschap van start, in 2014 reed hij de wereldruiterspelen van Caen, waar het team brons won. Hoe bevalt zijn rol als coach? “Ik vind het coachen heel leuk en moet eerlijk zeggen dat ik het hier ook erg leuk heb gevonden. Afgezien van vandaag dan”, glimlacht de bondscoach. “Ik vond het heel leuk om met twee totaal verschillende persoonlijkheden als Merel en Janneke te werken. Je mag niet op geluk vertrouwen, maar als we vandaag wat meer geluk hadden gehad, stonden er nu andere resultaten. Ik baal er van, maar we moeten er van leren en verder.”

Kampioenen
De Olympische eventing strijd werd gewonnen door Groot Brittannië, met zilver voor Australië en brons voor titelverdediger Frankrijk.
De Duitse Julia Krajewski schreef geschiedenis door als eerste vrouw het individuele goud in de eventing te winnen. Zilver ging naar Tom McEwen (GBr) en brons was voor Andrew Hoy (Aus).

Kijk hier voor alle uitslagen.

Andrew Heffernan, Janneke Boonzaaijer op Champ de Tailleur en Leendert Jan Hofland Foto: Arnd.nl 

Ander Nieuws

  • De Zeeuwse Verzekeringen EK 2022 Teamsponsor Eventing Team Junioren en Young Riders
    De Zeeuwse Verzekeringen EK 2022 Teamsponsor Eventing Team Junioren en Young Riders
  • Deelnemers internationale wedstrijden 25 april 2022 t/m 1 mei 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 25 april 2022 t/m 1 mei 2022
  • FEI erkent formeel de International Grooms Association
    FEI erkent formeel de International Grooms Association