­ OS Tokio: Arie Hoogendoorn teamveterinair TeamNL en Olympische fokker - KNHS

OS Tokio: Arie Hoogendoorn teamveterinair TeamNL en Olympische fokker

Geplaatst op 07 augustus 2021

Arie Hoogendoorn is al tien jaar betrokken als teamveterinair bij het TeamNL springteam en maakt in Tokio zijn vierde Olympische Spelen mee. Daarnaast liep er ook een door hem gefokt paard mee bij de eventing wat Tokio extra speciaal maakt voor hem.

“Het bevalt mij hier eigenlijk wel goed”, steek Arie Hoogendoorn van wal. “Wij zijn met de paarden 26 juli aangekomen. Een vliegreis is toch iets speciaals, maar de paarden hadden allemaal goed gereisd en pasten zich vlot aan de omstandigheden aan, dus dat ging prima.” Hoogendoorn vervolgt: “De accommodatie is prima en de stallen zijn goed. Het ’s avonds rijden is echt ideaal. We waren voor de warmte bang, of misschien wel een beetje bang gemaakt, maar de paarden hebben er eigenlijk geen last van.”

Op de vraag hoe Arie Hoogendoorn de Olympische Spelen ervaart antwoord hij: “Elke Olympische Spelen zijn weer anders. Alles is super schoon hier en de mensen zijn echt super vriendelijk. De accommodatie is geweldig, persoonlijk vind ik het mooier dan in Rio. Het is wel echt jammer voor de mensen hier dat ze geen publiek mogen ontvangen. Het is een geweldig stadion en zelfs sfeervol zonder publiek. Qua accommodatie is Tokio echt de mooiste Spelen tot nu toe.”

Hoe is het om van zeven dagen in de week vol aan het werk te zijn, naar een tijdje van huis voor slechts enkele paarden? “Ik ga vaker mee naar de concoursen, ik denk meer dan de andere teamdierenartsen. Dus dat ritme ken ik wel. Ik ben erbij als er gereden wordt, ‘s ochtends ga ik vaak eerst naar de stallen. Je ervaart als je zo dichtbij staat de spanning die bij de wedstrijden hoort, je wilt niet in de weg lopen, mijn zaken moeten goed geregeld zijn zodat de ruiters zich daar geen zorgen over hoeven te maken. Dat is mijn taak”
En wat doe je hier om de tijd een beetje te doden? “Ik volg op stal veel van de andere sporten van de Olympische Spelen, en doe wat administratie die de laatste tijd was blijven liggen”, voegt Hoogendoorn lachend toe.

Naast dierenarts en teamveterinair fok je ook springpaarden en liep er een fokproduct mee van je bij de eventing. Hoe is dat? “Dat is heel leuk! En speciaal om hem hier te zien”, daarmee doelt Hoogendoorn op Champ de Tailleur van Janneke Boonzaaijer. “Hij is als springpaard gefokt, maar was daar misschien net niet goed genoeg voor, eventing doet hij heel goed. “Ik heb zijn dressuurproef gezien en ben op zondag mee geweest naar de cross. De Nederlandse eventers moesten vlak achter elkaar starten en Leendert Jan Hofland (de team vet van de eventing, red.) had mij gevraagd om te helpen. Dus ik heb de cross intensief gevolgd.”

Champ de Tailleur van Janneke Boonzaaijer is gefokt door Arie Hoogendoorn

Fok je veel paarden? “Dit jaar heb ik twee veulens gefokt, en heb nog wat jonge paarden in de opfok. Op het moment heb ik geen paarden in de sport lopen. Wat heel leuk is dat mijn twee kinderen actief zijn in de springsport en ik ga graag met hen op concours.” Dus wie weet gaan je kinderen met je fokproducten rijden? “Wie weet, ik kijk nu al een beetje welke paarden bij ze zullen passen”, antwoord Hoogendoorn lachend.

Foto's Dirk Caremans HippoFoto

Categorie: Olympische Spelen

Ander Nieuws

  • Hoe beleeft de familie van Maud de Reu haar debuut op de Paralympische Spelen? *VIDEO*
    Hoe beleeft de familie van Maud de Reu haar debuut op de Paralympische Spelen? *VIDEO*
  • Spelen afgelopen voor Rixt van der Horst, Findsley N.O.P. niet fit
    Spelen afgelopen voor Rixt van der Horst, Findsley N.O.P. niet fit
  • Paralympische Spelen Tokio: Startijden Paradressuur bekend
    Paralympische Spelen Tokio: Startijden Paradressuur bekend