­ OS Tokio: Eventinggroom Rick Hilhorst maakt zijn eerste Spelen mee - KNHS

OS Tokio: Eventinggroom Rick Hilhorst maakt zijn eerste Spelen mee

Geplaatst op 27 juli 2021 in Eventing

Rick Hilhorst (20) is sinds ruim twee jaar de groom van eventingamazone Merel Blom en maakt in Tokio zijn eerste Olympische Spelen mee.

“Het is heel bijzonder om hier te zijn. De situatie rondom corona is een beetje apart, maar om dit mee te mogen maken is echt supervet. Het is niet mijn eerste kampioenschap. Ik ben al mee geweest naar het EK in Luhmühlen en heb ook het WK voor Jonge Eventingpaarden in Le Lion d’Angers gedaan.

Dagelijkse routine
“We zijn gehuisvest in de ‘grooms village’. Dat is een mooi appartementengebouw op vijf minuten van de stallen. In de ochtend ga ik al vroeg de paarden voeren en verzorgen, daarna ontbijt ik zelf. Merel stapt in de ochtend The Quizmaster een uur onder het zadel, hij is thuis ook gewend om in de molen te stappen. Tussendoor stap en graas ik hem een aantal keren en later op de dag traint Merel hem onder het zadel. Vandaag zullen we de dressuurruiters zeker aan gaan moedigen.”

Geen team
“Het is jammer dat we hier niet met een team zijn. Dat maakt het met meer mensen en een teamdoel toch wel anders. Nu is het vooral een individueel verhaal, maar ondanks dat is er nog steeds een teamspirit aanwezig. Het is wel heel speciaal om hier te zijn. Het zijn de Olympische Spelen en ik sta gewoon in Japan! We waren hier twee dagen eerder dan de paarden, toen zijn we een keer op pad geweest om het olympisch dorp te zien. Verder dan het olympisch dorp mogen we vanwege coronarestricties niet komen, maar daar is op dit moment ook geen tijd meer voor. Ik moet hier zijn om de paarden te verzorgen.”

Verhuizing voor de cross
“Donderdag begint het echt: dan is de veterinaire keuring. Na de keuring krijgen we de startlijst voor de dressuurdagen te zien. De dressuur is verdeeld over de vrijdag en de zaterdag. Zondag is de cross. Dat wordt wel een hele happening, want de cross is niet hier in het hoofdstadion, maar op het Sea Forest Park – drie kwartier verderop! Merel, Janneke en Andrew hebben de cross al een keer gelopen. Ik heb de hoop om van de week een keer mee te mogen gaan om de cross te zien. De avond voor de cross worden de paarden en onze spullen met een vrachtwagen gehaald. Als de cross klaar is, gaan we weer terug en maandag is het springen weer in het hoofdstadion. Tijdens deze Spelen is het nieuw dat, na afloop van het normale springparcours, de beste 25 ruiters een finaleronde mogen springen.”

Terugreis
“De paarden vliegen op 5 augustus weer naar huis. Wij ook, maar dan net een paar uur later. Omdat we hier niet met een eventingteam zijn, mag er niemand van ons meevliegen. We zetten de paarden hier op de vrachtwagen en vervolgens zien wij ze in Nederland weer. Wij vliegen op Schiphol, de paarden landen in Luik. Daar staat een collega van mij klaar om The Quizmaster op te vangen en dan zijn de Olympische Spelen alweer voorbij.”

Rick Hilhorst koelt The Quizmaster van Merel Blom Foto Jantien van Zon

Ander Nieuws

  • Groot-Brittannië oppermachtig op EK eventing
    Groot-Brittannië oppermachtig op EK eventing
  • EK eventing: foutloze cross voor Janneke Boonzaaijer
    EK eventing: foutloze cross voor Janneke Boonzaaijer
  • EK eventing: Merel Blom in top-10 na dressuur
    EK eventing: Merel Blom in top-10 na dressuur