­ OS Tokio: Met 78,64% een sterk begin voor Edward Gal en Total US *Update* - KNHS

OS Tokio: Met 78,64% een sterk begin voor Edward Gal en Total US *Update*

Geplaatst op 24 juli 2021 in Dressuur & Para

De Olympische Spelen zijn goed van start gegaan voor Edward Gal en Total US. De ruiter uit Oosterbeek scoorde met de Totilas-zoon 78,64%. De tweede plaats in groep B betekent een startplek in de kürfinale. Hans Peter Minderhoud komt om 14.33 uur in de ring met Dream Boy.

“De hele proef voelde heel goed. Het is de eerste keer dat Total US een groot kampioenschap loopt. Het is een gevoelig paard en ik merk wel dat er dan toch nog wat spanning dan normaal aanwezig is. Total US ontwikkelt snel op het moment. Het duurt nog wel een paar jaar voordat alles op zijn plek valt, maar dan wordt het ook écht goed. Hij zit nog lang niet aan de top van zijn kunnen”, stelt Gal na zijn proef.

Proef waar ik op gehoopt had
“Voor nu is het de proef waar ik vooraf op gehoopt had. Maar ik weet dat het nog veel beter kan. Total US heeft het fantastisch gedaan. Hij is nog jong en groen en het kan nog veel vloeiender. Ik hoop dat ik er in de Grand Prix Special meer aan kan rijden, maar dit belooft veel goeds.”

Lange dagen
“Het waren lange dagen voorafgaand aan deze wedstrijd. We hebben als ruiters het geluk dat we naar de stallen kunnen en hier kunnen trainen, maar verder mogen we niets. Het maakt voor de sport zelf niet uit of er 100, 10.000 of geen toeschouwers zitten, al mis ik de atmosfeer wel. Normaal is er op de Olympische Spelen veel meer een band met andere sporters, nu moeten we elkaar ontwijken. Het is opletten om geen corona op te lopen, want een positieve test betekent quarantaine en dat wil niemand.”

Wat vindt Edward van het gewijzigde format?
“Ik vind het heel goed dat de ruiters meer gemixt worden in de startlijst, zodat goede ruiters ook voorin het veld kunnen starten. Aan het systeem met groepswinnaars moet ik nog wennen. Iemand die met lagere punten een groep wint en daardoor de finale mag rijden, terwijl er in een andere groep iemand derde kan worden met hogere punten en toch geen kür mag rijden, is verwarrend. Daar mag nog wel goed over gesproken worden.”

Twee dagen Grand Prix
De Grand Prix geldt als individuele kwalificatie voor de kür op muziek en wordt verreden over twee dagen. Vanmiddag om 14:33 (Nederlandse tijd) komt Hans Peter Minderhoud als volgende Nederlander van start. Morgen betreedt Marlies van Baalen als laatste Nederlander de olympische arena. De beste acht landen (24 combinaties) komen van start in de Grand Prix Special, waarin de teammedailles worden verdeeld.

Lees hier meer over het olympische format

Kijk hier voor de (live-)scores.

Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio

Foto's Dirk Caremans Hippofoto.be

Categorie: OSTokio2021, RoadToTokyo

Ander Nieuws

  • Verslag dressuurforum 14 september 2021
    Verslag dressuurforum 14 september 2021
  • Wereldbekerseizoen 2021/2022 bijna van start
    Wereldbekerseizoen 2021/2022 bijna van start
  • Tips van de top: De juiste hulpgeving
    Tips van de top: De juiste hulpgeving