­ OS Tokio: Nederlands dressuurteam sterk op weg in Grand Prix-kwalificatie - KNHS

OS Tokio: Nederlands dressuurteam sterk op weg in Grand Prix-kwalificatie

Geplaatst op 24 juli 2021 in Dressuur & Para

Een goede eerste dag voor de Nederlandse dressuurploeg op de Olympische Spelen in Tokio. Edward Gal wist zich via de Grand Prix-kwalificatie al te plaatsen voor de kürfinale. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) is nog niet rechtstreeks geplaatst, maar maakt nog wel een grote kans op deelname in het finaleonderdeel. Nederland komt na de eerste dag als beste land uit de bus.

De Grand Prix van Gal werd met 78,64% gewaardeerd en daarmee mee stond de ruiter uit Oosterbeek tweede in zijn groep. Minderhoud zag 76,81% op het scorebord verschijnen en hoewel zijn derde plaats geen rechtstreekse kwalificatie betekent, is deze score wel een goede uitgangspositie. De zes hoogstgeplaatste deelnemers die zich niet rechtstreeks plaatsen, maken alsnog aanspraak op een startplek in het afsluitende onderdeel. Minderhoud heeft op dit moment de hoogste score van de overgebleven ruiters en dat maakt hem kanshebber voor deelname aan de kür op muziek.

Goede uitgangspositie
Na de eerste dag komt Nederland als beste land uit de bus. Dat is belangrijk omdat deze Grand Prix ook geldt als kwalificatie voor de landenwedstrijd, waar de beste acht landen mogen starten. Het Nederlandse team staat voor de Denen en de Britten opgesteld. De kanttekening die gemaakt moet worden, is dat sommige sterke dressuurlanden (zoals Duitsland en de Verenigde Staten) nog maar één deelnemer aan de start hebben gehad.

Tevreden bondscoach
Bondscoach Alex van Silfhout kan na de eerste dag tevreden de balans opmaken. “Edward Gal en Total US hadden alleen wat kleine schoonheidsfoutjes, maar met zo’n proef kunnen we alleen maar tevreden zijn. Zeker omdat dit paard zich nog maar aan het begin van zijn carrière bevindt. Hans Peter en Dream Boy reden ook gewoon een goede proef, al had Dream Boy nog een tandje scherper gemogen. Een super uitgangspositie, want Nederland staat nu in deze kwalificatie als beste land opgesteld. Marlies van Baalen, de derde Nederlandse deelnemer die morgen haar Grand Prix rijdt, heeft ook heel fijn getraind. Ik kijk positief uit naar morgen”, meldt de bondscoach uit Lunteren.

Bondscoach Alex van Silfhout 

Lees hier het verslag over de rit van Edward Gal.

Lees hier het verslag over de rit van Hans Peter Minderhoud.

Lees hier meer over het olympische format

Kijk hier voor de (live-)scores.

Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio

Foto's Dirk Caremans Hippofoto.be

Ander Nieuws

  • Verslag dressuurforum 14 september 2021
    Verslag dressuurforum 14 september 2021
  • Wereldbekerseizoen 2021/2022 bijna van start
    Wereldbekerseizoen 2021/2022 bijna van start
  • Tips van de top: De juiste hulpgeving
    Tips van de top: De juiste hulpgeving