­ OS Tokio: Nicole Werner: "In een olympisch jaar is alles anders" - KNHS

OS Tokio: Nicole Werner: "In een olympisch jaar is alles anders"

Geplaatst op 30 juli 2021 in Dressuur & Para

Voorafgaand aan de kür op muziek spraken we met Nicole Werner. De trainer van TeamNL ruiters Edward Gal en Hans Peter Minderhoud maakt in Tokio haar derde olympiade mee.

Hoe verloopt Tokio tot nu toe voor jou?
“Na de Grand Prix Special kan ik gerust zeggen dat het goed gaat. Dream Boy heeft de meeste ervaring en weet hoe het werkt. Total US groeit in de wedstrijd en leert elke dag bij. De paarden doen het heel goed. Ze zijn fit. Dat is altijd een zorg bij een verre reis. Van tevoren hadden we zorgen over de warmte. Daar hebben we ons voorbereid, maar we wisten niet exact wat we konden verwachten. Beide paarden liepen er in de tweede vetcheck, voorafgaand aan de kür, monter overheen.”

Jullie hebben al vele kampioenschappen gereden. Hoe blijven jullie gemotiveerd?
“Door de kwaliteit van de paarden die we tegenwoordig hebben. Het zou zonde zijn als we daar niet mee naar de Olympische Spelen zouden gaan. Of het nog steeds leuk blijft? Leuk is dit keer misschien niet het goede woord. Deze Spelen waren door corona een beproeving. Maar we zijn hier voor de sport, dat staat op nummer 1.”

Wat maakt de Olympische Spelen zo speciaal?
“In een olympisch jaar is alles anders. De mensen gedragen zich anders, de sfeer is anders en het loopt ook altijd anders dan verwacht. Eenmaal op de Spelen duurt het kampioenschap en de aanloop ernaartoe langer dan een gemiddelde internationale wedstrijd. Dat maakt mensen opener, meer zichzelf en vooral ook vrijer in de manier waarop gesprekken gevoerd worden. Het contact met de teamgenoten is intensiever, net als het contact met de buitenlandse ruiters.”
“In Tokio is er door coronarestricties geen ruimte om wat anders te doen, terwijl we wel graag in deze wereldstad zouden willen rondkijken. Shoppen is voor ons alle drie een hobby. Het is tijdens een kampioenschap leuk om even een dag de stad in te gaan en lekker wat te eten.”

Jullie werken en trainen zeven dagen per week samen. Hoe doen jullie dat?
Lachend: “Gewoon, elke ochtend opstaan en dan op pad. Ik ben elke dag om 9 uur op stal en dan kijk ik met de jongens mee. Het is niet zo dat Edward en Hans Peter elke dag bij mij lessen. Voorafgaand aan kwalificatiewedstrijden of kampioenschappen wordt de training wel heel intensief. We doen het al heel lang samen. Het botst weleens, want we hebben alle drie heel eigen karakters. Soms heeft één van ons wel een andere visie, maar dat is juist goed. Het leidt wel ergens toe.
We gaan tegenwoordig niet meer ergens naar toe om te trainen. Dat hebben we jaren gedaan en daar hebben we allen enorm veel van geleerd. Ik ben bij training met andere trainers nog nooit thuis gebleven, als Edward bijvoorbeeld bij Anky ging lessen was ik daar altijd bij. Zo heb ik veel kennis opgedaan.”

Hoe kom jij eigenlijk zo goed?
Lachend: “Wat een rare vraag! Dat kun je beter aan iemand anders vragen.” Gaan we later doen Nicole!

Zit je zelf nog weleens op een paard?
“Niet meer! Toen ik Edward in 1992 ontmoette reed ik vrij veel. Ik heb de opleiding in Deurne gedaan en mijn eerste stage gelopen bij Henk van Bergen, daar heb ik lang gezeten en heel veel kunnen leren. In 1993 zijn Ed en ik samen een stalletje begonnen.
Ik vind het soms wel jammer dat ik niet meer één paard van mezelf heb waar ik een hele sterke speciale band mee heb. Niet dat ik nu geen band met de paarden heb, maar als ruiter is de band met een paard toch anders. Het is wel heel leuk om te zien als paarden weten dat hun ruiters les hebben. Ze merken dat al als ze bij de deur staan. Ze hebben allemaal een heel eigen karakter, dat maakt paarden zo leuk.”

Hoe ziet het restant van het seizoen er voor jullie uit?
“Na de Spelen is er even rust. Daarna werken we door naar het Europees kampioenschap. De intentie is er zeker om daar naar toe te gaan, maar dat hangt natuurlijk ook van de paarden af.”

Foto’s Arnd.nl

COPYRIGHT KNHS, OVERNAME VAN DIT ARTIKEL IS NIET TOEGESTAAN

Ander Nieuws

  • Brandy Bos, Lara van Nek, Bridget Lock en Robin Dicker winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Lunteren
    Brandy Bos, Lara van Nek, Bridget Lock en Robin Dicker winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Lunteren
  • Verbeek, Kempenaars, Dicker en Van Norel winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Wezep
    Verbeek, Kempenaars, Dicker en Van Norel winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Wezep
  • Dinja van Liere titelwinnaar in NK vol verrassingen
    Dinja van Liere titelwinnaar in NK vol verrassingen