­ OS Tokio: Prima start voor TeamNL met twee finaleplaatsen - KNHS

OS Tokio: Prima start voor TeamNL met twee finaleplaatsen

Geplaatst op 03 augustus 2021 in Springen

De TeamNL springruiters zijn de Olympische Spelen goed begonnen. In de individuele kwalificatie wisten Marc Houtzager (Rouveen) en Maikel van der Vleuten (Someren) zich bij de 30 hoogstgeplaatste ruiters te rijden en staan daardoor morgen op de startlijst voor de individuele strijd om de medailles.

De individuele kwalificatieproef was een parcours met 14 hindernissen (17 sprongen) met een maximale hoogte van 1.62m. In het gevarieerde parcours van parcoursbouwer Santiago Varela werden op bijna alle hindernissen fouten gemaakt. Ook de tijd stond scherp en werd lang niet altijd gehaald.

Snelle vierfouter
De TeamNL springruiters kwamen in de derde en laatste groep aan de beurt voor hun kwalificatieronde in het hippisch stadion van Tokio. Voordat Willem Greve (Markelo) als eerste springruiter van TeamNL de piste in reed, stonden er al 19 foutloze ritten op het scorebord. Een sterke indicatie dat alleen foutloos blijven wellicht niet genoeg zou zijn voor een finaleplaats. De Olympisch debutant reed daarom met zijn 14-jarige merrie Zypria S N.O.P. (v.Canturo) een vlotte rit en leek foutloos te blijven. Helaas kreeg hij een ongelukkige fout op de insprong van de dubbel in de laatste lijn, toen Zypria met het achterbeen de achterste balk van de oxer in het Japanse zand tikte. Zelfs als snelle vierfouter was het net niet genoeg voor een plek bij de beste 30 combinaties. 
“Ik verloor een ijzer op hindernis 5, dat kan gebeuren en is geen excuus. Ik had achteraf gezien iets meer rust moeten nemen naar de laatste lijn en iets meer aan de buitenkant. Het zijn details, maar die tellen wel. Ik wilde absoluut geen tijdfout rijden, omdat me dat wel vaker de kop gekost heeft. Normaal is de tweede paal op zo’n oxer geen probleem voor de merrie, die er zoveel in heeft zitten, maar nu ligt hij in het zand. Toch ben ik blij want mijn merrie heeft fantastisch gesprongen.” Greve vond het een mooie proef: “Het was een vriendelijke proef en niet lomp hoog, en met mooie lijnen erin. Ik denk dat de parcoursbouwer minder nullers had verwacht, maar het niveau is zo hoog en de paarden zijn zo in vorm, dat foutloos rijden zeker mogelijk was.”

Willem Greve en Zypria S N.O.P.

Akkoordje met Dante
Als tweede starter voor Nederland kwam Marc Houtzager in actie met de 13-jarige Sterrehof’s Dante N.O.P. (v.Canturano). Voordat Houtzager door de startlijn reed liet hij zijn merrie even kijken naar de sumo-worstelaar die naast hindernis tien opgesteld stond. Dat leverde de nodige spanning op, die gaandeweg het parcours verdween. Houtzager loodste zijn Dante zeer vakkundig foutloos naar het einde van het parcours.
Na afloop van zijn mooie nulrit lacht Houtzager als er gevraagd wordt naar het gedrag van zijn merrie voor de start. “Het moet spannend blijven he? Misschien reed ik iets te recht naar die kijkerige hindernis, maar normaal is ze niet kijkerig. We hebben het op een akkoordje gegooid, want op dat moment had het geen zin om het gevecht aan te gaan. Ik weet ook dat als ik eenmaal met haar aan de gang ben het geen probleem meer zou zijn. Ik ben dus maar snel gestart en had wel geluk dat ik nog net op tijd gestart ben. Ze sprong heel goed en ik reed perfect mijn geplande ronde tot en met de laatste hindernis.”

Marc Houtzager en Sterrehof’s Dante N.O.P.

Maikel van der Vleuten
Maikel van der Vleuten zadelde in zijn derde Olympische Spelen de elfjarige Bustique-zoon Beauville Z. De ruiter uit Someren reed een mooie vlotte rit, waarin Beauville geen enkele moeite had met de hoogte en breedte van de sprongen. Van der Vleuten kwam als één van de snelste nullers over de streep, waardoor hij morgen als één van de eersten de finaleproef moet springen. Het was geen makkelijke opgave geweest van Van der Vleuten met zijn nog relatief jonge paard: “Mijn paard is natuurlijk heel voorzichtig. Hindernis 1 was ook niet ideaal, dat was voor een ervaren paard al een terugloophindernis. Daar deed hij al enorm zijn best en ook op vier, de driesprong, moest hij hard werken, en daarna volgde de triple bij de uitgang weg. Dat was het moeilijkste gedeelte voor mij. Daarna gaf hij me een heel safe gevoel. Het is ook lastig voor de paarden om meteen zo in het volle licht zo’n dikke proef te springen, hopelijk wordt dat door de dagen heen beter.” Maikel van der Vleuten kijkt met vertrouwen uit naar de finaledag: “Ik heb er een goed gevoel over en ga mijn best doen om sterk te rijden. Om zo met een nulrit te beginnen is een bevestiging dat ik een goede opbouw heb gedaan.”

Maikel van der Vleuten met Beauville Z

Finaleplaatsen
Na 73 deelnemers bleken er precies 30 combinaties foutloos gesprongen te hebben, waarvan 25 binnen de tijd. Thuisland Japan, Ierland, Groot-Brittannië, België en Zweden zijn met drie ruiters in de individuele finale maximaal vertegenwoordigd. Naast Nederland komen ook Egypte en Zwitserland met twee ruiters in de finale aan de start.

Vervolgprogramma
Woensdag begint om 12:00 uur de individuele finale om de medailles. Voor de 30 gekwalificeerde ruiters staat de teller weer op nul. Het finaleparcours (Tabel A) wordt bij een gelijk aantal strafpunten gevolgd door één of meer barrages om de individuele medaillewinnaars te bepalen.
Vrijdag en zaterdag strijden 20 landenteams om de podiumplekken.

Klik hier voor de start- en uitslagenlijsten.

Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio

Foto's Arnd.nl

Categorie: OSTokio2021, RoadToTokyo

Ander Nieuws

  • Springruiters TeamNL derde in Landenwedstrijd Rome
    Springruiters TeamNL derde in Landenwedstrijd Rome
  • Lotte van der Kaaij wint KNHS-Hartog Trophy in Oudkarspel
    Lotte van der Kaaij wint KNHS-Hartog Trophy in Oudkarspel
  • CSI Eindhoven in de startblokken!
    CSI Eindhoven in de startblokken!