­ OS Tokio: Springruiters TeamNL net naast het podium - KNHS

OS Tokio: Springruiters TeamNL net naast het podium

Geplaatst op 07 augustus 2021 in Springen

De TeamNL springruiters zijn op de vierde plaats geëindigd in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. Harrie Smolders had een belangrijke bijdrage aan dit resultaat met een sublieme foutloze rit. Na een zinderende barrage ging het goud verdiend naar Zweden en het zilver naar de Verenigde Staten. België pakte het brons.

Vijf of zes galopsprongen
Voor TeamNL opende Marc Houtzager met Sterrehof’s Dante N.O.P. met een rit die goed begon. Tot en met hindernis 10 bleef Houtzager foutloos, op 11 ging het mis. Vanuit een rechterwending tikte Dante met het voorbeen de balk van de oxer naar beneden. Op de daarop volgende dubbelsprong volgde de tweede fout, nadat Dante de achterste paal van de uitsprong aanraakte. Met ook nog een tijdfout kwam Houtzager met negen strafpunten aan de finish.

“Als ik het opnieuw zou moeten rijden zou ik een galopsprong minder naar de dubbel rijden. Vijf in plaats van zes, dan had ik de oxer wat luchtiger kunnen rijden. Maar dat is een keuze die je maakt met het parcourslopen. Ik kon ook geen ruiters voor me zien, dus ik heb me aan mijn plan gehouden”, evalueert Houtzager na afloop van zijn rit. “In de dubbel na de landing over de steil verloor Dante een ijzer. Misschien dat daarom de uitsprong ook wat lastiger werd.”
Houtzager is tevreden over het voorgeschotelde parcours: “De parcoursbouwer heeft een mooi parcours gebouwd, op die laatste lijn worden veel fouten gemaakt. Het is zwaar maar wel fair gebouwd.”
Nadat de eerste teamruiters gereden hadden, stond Nederland op de zevende plaats in het tussenklassement. De Verenigde Staten en Zweden wisten als enige landen foutloos te blijven.

Marc Houtzager

Harrie springt voor een elf
Als tweede starter voor Oranje maakte Harrie Smolders met Bingo du Parc een geweldig debuut in de Olympische piste van Tokio. Smolders reed een ijzersterke foutloze ronde, nipt binnen de tijd. Teamgenoot Marc Houtzager vatte de rit van Harrie kort samen: “Zijn paard sprong voor een tien, Harrie voor een elf”.
De als reserve meegereisde combinatie deed daarmee goede zaken voor TeamNL. Met een tussentotaal van 9 strafpunten schoof het team van Rob Ehrens door naar de vijfde plaats.
“Die Zweden zijn in vorm omdat ze geen fout gemaakt hebben, maar mijn paard is net zo goed, die heeft ook nog geen fout gemaakt”, grapt Smolders tegenover de pers na afloop van zijn eerste rondje in Tokio. “Het was niet eenvoudig om hem zo direct in een finale te moeten starten, dat is toch de moeilijkste proef. Hij voelde de hele week al goed aan, maar het is als reserveruiter heel moeilijk plannen in dit format. Dat hij het dan zo goed doet is geweldig. Het kwam niet helemaal als een verrassing, want hij was al mee naar Wellington geweest. Daar heeft hij in de warmte bij kunstlicht ook een aantal vier- en vijfsterren proeven goed gelopen.”

Harrie Smolders

Net naast podium
Laatste Nederlandse starter Maikel van der Vleuten moest foutloos blijven om in de buurt van het podium te kunnen komen en dan te hopen op fouten van de top vier van het tussenklassement. Helaas kon Maikel, winnaar van het individuele brons, niet aan deze opdracht voldoen. Beauville Z maakte de eerste springfout bij de insprong van de driesprong, gevolgd door een tweede fout op hindernis 11. “Ik vond dat hij heel goed sprong, hij voelde ook goed. De voorbereiding was ook goed, alleen het resultaat niet”, verzucht Van der Vleuten. “Ik dacht dat ik perfect inkwam op de driesprong, en normaal maakt hij deze fout ook niet. Bij die andere fout had ik misschien een iets te voorwaartse afstand voor de dubbel erna. Helaas heb ik de jongens niet aan een medaille kunnen helpen, maar ik ben heel tevreden over hoe mijn paard hier gepresteerd heeft.”

Maikel van der Vleuten

Tevreden bondscoach
Nederland kwam met het totaal van 17 strafpunten net naast het podium, op de vierde plek, terecht. Bondscoach Rob Ehrens is er tevreden mee: “We zijn individueel heel goed van start gegaan, waarbij met name de jongere combinaties al veel gegeven hebben. Gisteren hadden we een minder sterk optreden, waardoor we nipt in de finale kwamen. En de ervaring leert, dat als je nipt de tweede ronde haalt, de kansen om te winnen klein zijn.“

De mannen van Ehrens vochten zich nog aardig terug. “De wissel met Harrie Smolders was ijzersterk, dat hij zo inviel typeert de pure professional. De andere twee hebben goed gereden, waarbij we op een foutje minder hadden gehoopt. Dit is de realiteit, daar moeten we gewoon tevreden mee zijn.”

Uitslag landenwedstrijd:
1. Zweden, 8 strafpunten, 0/122.90
2. Verenigde Staten, 8 strafpunten, 124,20
3. België, 12 strafpunten
4. Nederland, 17 strafpunten
• Marc Houtzager (Rouveen), Sterrrehof’s Dante N.O.P. (v.Canturano), 9 strafpunten
• Harrie Smolders (Lage Mierde), Bingo du Parc (v.Mylord Carthago), 0 strafpunten
• Maikel van der Vleuten (Someren), Beauville Z (v.Bustique), 8 strafpunten
5. Zwitserland, 28 strafpunten
6. Brazilië, 29 strafpunten
7. Argentinië, 49 strafpunten
8. Duitsland, opgegeven
9. Frankrijk, uitgeschakeld
10. Groot-Brittannië, uitgeschakeld

Klik hier voor de volledige uitslag.

Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio

Foto's Arnd.nl

Categorie: OSTokio2021, RoadToTokyo, Olympische Spelen

Ander Nieuws

  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
  • Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten
    Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten