­ OS Tokio: TeamNL Springruiters bereiken als 9e de finale - KNHS

OS Tokio: TeamNL Springruiters bereiken als 9e de finale

Geplaatst op 06 augustus 2021

De Nederlandse springruiters van TeamNL hebben op de Olympische Spelen op het nippertje een plek bemachtigd in de finale van de landenwedstrijd. Vanaf de vijftiende plek, via de elfde plaats, kwam Nederland uiteindelijk op de veilige negende positie in het eindklassement terecht en verdiende daarmee de zwaar bevochten finaleplaats.

In het moeilijke en technische parcours van Santiago Varela werd het kaf wel heel duidelijk van het koren gescheiden. Slechts vijf ruiters wisten foutloos te blijven. Ook de tijd bleek voor vele combinaties niet haalbaar. Voor alle 19 landen stonden drie ruiters op de startlijst. Ieder resultaat telde in het nieuwe format mee, en dat maakte het tot de laatste ruiter spannend.

Valse start voor Oranje
Als eerste starter voor TeamNl noteerde Willem Greve met Zypria S N.O.P. 13 strafpunten. De eerste balk die viel was op hindernis 8, de kleurrijke oxer. Daarna ging de steilsprong van hindernis 10 in het zand, gevolgd door hindernis 12, de oxer aan het begin van de laatste lijn. Daarmee had Nederland een matige start. “Ik ben zwaar teleurgesteld en vind het ook zo rot voor de andere jongens”, luidde Greves reactie direct na zijn optreden. “De merrie begon goed, we hadden ook een goed plan gemaakt. Van de muur naar de oxer liep ze een beetje weg, en toen tikte ze net met een voetje de achterste paal aan. Daarna leek het wel of ze het een beetje opgaf en moest ik mijn plan ook aanpassen omdat ik voelde dat de kracht een beetje wegvloeide. Ik hoop dat de jongens het goed kunnen maken en dat we nog in de finale komen. Maar hier lig ik wel een paar nachten wakker van. Het kan een mooie sport zijn, maar vandaag voor mij even niet.”
Nadat alle eerste ruiters gesprongen hadden, gingen Zweden en Brazilië aan de leiding met nul strafpunten, gevolgd door Frankrijk, Mexico, Zwitserland, België en Duitsland met 1 strafpunt. Nederland stond na de eerste groep ruiters op de vijftiende plaats.

Houtzager verkleint afstand naar top tien
Marc Houtzager reed als tweede TeamNL ruiter de Olympische piste in, met de opdracht de schade beperkt te houden om nog in de buurt van de tien beste landen te komen. Lang leek Sterrehof’s Dante N.O.P. foutloos te blijven, maar in de laatste lijn viel de balk op de insprong van de dubbel. Met een puntje tijdsoverschrijding erbij kwam Nederland op 18 strafpunten, en schoof daarmee door naar de elfde plaats, op 1 punt achterstand van Egypte en 2 punten achter Groot-Brittannië en Marokko.
“Ik kan niet anders dan tevreden zijn, ook al had ik dat foutje liever niet gehad”, reageert Houtzager na afloop. “Voor mijn gevoel had ik een perfecte ronde, ik zou de volgende keer er weer net zo naar toe rijden. Ze sprong vandaag in volle vertrouwen, ik ben er blij mee dat ze deze proef zo makkelijk sprong.”

Maikel stelt finale veilig
“Bronzen” Maikel van der Vleuten en zijn Beauville Z wisten als laatste starter precies wat ze moesten doen. Om TeamNL aan een finaleplek te helpen konden ze zich twee balken en een tijdfout permitteren. Toen op hindernis 3, de hoge snelheidstrein, een vroege balk viel werd het spannend. Bij het eraf tikken van de balk op hindernis 9 werd het billen knijpen voor het team van Rob Ehrens. Van der Vleuten hield het hoofd verder koel en kwam met acht strafpunten op het scorebord aan de finish. Daarmee kwam Nederland op 26 strafpunten uit, goed voor de negende plek en daarmee geplaatst voor de finale van morgen.

“Dat was op de valreep”, meent Van der Vleuten. “Het was minder zwaar dan de individuele finale, maar het was een vervelend parcours om nul te rijden. Het is lang geleden dat mijn paard een fout gemaakt heeft, het is geen schande om er dan eens twee af te springen. Ik hoop dat er morgen nog genoeg in zit om er nog iets uit te halen. Hij zal zeker vechten voor mij, daarna krijgt hij mooi een tijdje rust.”

Ehrens past wissel toe
“Dat was spannend, dat had ik niet zo verwacht. Maar als je in het openingsrondje van Willem begint met dertien strafpunten, dan wordt de druk wel een klein beetje opgevoerd. Daar kon Willem niet veel aan doen, dat is ook de ervaring die zo’n paard nog op moet doen. Het tweede rondje van Marc Houtzager met Dante was heel erg goed, ik vond ze heel sterk springen. Maikels Beauville had natuurlijk ook nog de individuele barrage in de beentjes zitten, al zag het er niet naar uit dat hij daar veel van geleden heeft. Hij kreeg twee lichte foutjes, dat moet morgen weer beter zijn.”

Ehrens kijkt met vertrouwen naar morgen: ”Morgen is er weer een nieuwe strijd, waarvoor ik mijn plan iets heb moeten veranderen. Ik vervang Willem Greve morgen door Harrie Smolders. In goed overleg met Willem moet ik ook gewoon aan het welzijn van het paard denken. Het is een beetje een gok, maar als Willems paard niet 100 procent ‘fit to compete’ is, dan moeten we die niet nog een rondje laten lopen, dat zou niet goed zijn.”
Rob Ehrens heeft ook de startvolgorde iets aangepast: “Morgen gaat Marc als eerste ruiter van start, gevolgd door Harrie en Maikel is weer de slotruiter. We blijven strijden en gaan morgen gewoon voor drie nulrondjes!”

Uitslag kwalificatiewedstrijd landenteams
1. Zweden – 0 strafpunten
2. België – 4
2. Duitsland – 4
4. Zwitserland – 10
5. Verenigde Staten – 13
6. Frankrijk – 15
7. Groot-Brittannië – 20
8. Brazilië – 25
9. Nederland – 26
10. Argentinië - 27

Strijd om de medailles
Zaterdag om 12:00 uur (Nederlandse tijd) strijden bovengenoemde landen om het felbegeerde goud, zilver en brons. Alle teams starten weer met een schone lei. De bondscoaches mogen voorafgaand aan de finale nog een reserveruiter inzetten. De finale gaat over één parcours (Tabel A, niet op tijd). In geval van een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage om het eremetaal.

Klik hier voor de uitslag.

Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio

Foto's Arnd.nl

Categorie: OSTokio2021, RoadToTokyo, Olympische Spelen

Ander Nieuws

  • Hoe beleeft de familie van Maud de Reu haar debuut op de Paralympische Spelen? *VIDEO*
    Hoe beleeft de familie van Maud de Reu haar debuut op de Paralympische Spelen? *VIDEO*
  • Spelen afgelopen voor Rixt van der Horst, Findsley N.O.P. niet fit
    Spelen afgelopen voor Rixt van der Horst, Findsley N.O.P. niet fit
  • Paralympische Spelen Tokio: Startijden Paradressuur bekend
    Paralympische Spelen Tokio: Startijden Paradressuur bekend