­ Paardensport voorgesteld bij programma Olympische Spelen 2028 - KNHS

Paardensport voorgesteld bij programma Olympische Spelen 2028

Geplaatst op 11 december 2021

Tijdens de vergadering van de raad van bestuur van het International Olympisch Comité (IOC) is bekend gemaakt dat de paardensport wordt voorgesteld om op te nemen in het Olympisch programma van de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028. De eerste lijst met 28 sporten die worden aanbevolen, waaronder dus de paardensport, is in afwachting van definitieve goedkeuring tijdens de IOC-vergadering in februari 2022.

In 2028 vinden de Olympische Spelen plaats in Los Angeles. De Verenigde Staten hebben een lange en succesvolle paardensporttraditie en bevinden zich al decennia bovenin de internationale top van de paardensport. De hippische locatie in Los Angeles heeft het prachtige sportdecor van de Santa Monica Mountains en biedt een fantastische kans om de paardensport te laten zien.

Universaliteit, integriteit en eerlijkheid, gendergelijkheid en populariteit werden benadrukt als de belangrijkste vereisten van de evaluatiecriteria om tot het definitieve sportprogramma te komen. Daarnaast werden ook atletenveiligheid, ecologische duurzaamheid en het relevant houden van de sport voor de jeugd aangehaald als belangrijke factoren in het besluitvormingsproces.

"Ik ben ervan overtuigd dat de paardensport, waarbij de unieke band tussen mens en paard centraal staat, een plaats krijgt in het programma van de Olympische Spelen van Los Angeles 2028", zei FEI-voorzitter Ingmar De Vos. “De collectieve toekomst van de paardensport hangt mede af van onze positie in de Olympische Spelen”, vervolgt FEI-voorzitter Ingmar De Vos. “We moeten wereldwijd de zichtbaarheid van onze sport in de media en digitale platforms garanderen, en relevante inhoud laten zien en nieuwe fans verleiden. We hebben om de vier jaar deze kans. Het vastleggen van de paardensport in de Olympische Spelen is cruciaal voor de FEI en voor onze sport.”

Het IOC publiceerde deze week ook cijfers waaruit bleek dat de Olympische Spelen van Tokio meer dan drie miljard mensen heeft bereikt via de tv en digitale platforms. Deze aanzienlijke en snelle groei in de verandering van het digitale landschap betekende dat meer fans dan ooit tevoren de Spelen konden ervaren.

De goedkeuring van het eerste sportprogramma vindt plaats in februari 2022 en de afronding wordt bevestigd in december 2024, na de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Ander Nieuws

  • Kaartverkoop 74ste CHIO Rotterdam van start
    Kaartverkoop 74ste CHIO Rotterdam van start
  • Oefenspringen in de kerstvakantie
    Oefenspringen in de kerstvakantie
  • Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022